субота, 16. мај 2015.

Шта се то дешава са Македонијом - између Мајдана и ИСИЛА



Poštovani čitaoci, prenosim Vam još jedan tekst u kom se navode dijelovi intervjua datog Frontal-u:


"Македонију је у фебруару потресао корупционашки скандал. Вођа опозиционог Социјалдемократског савеза Зоран Заев, почео је са објављивањем снимака којима је доказивао корупцију у Влади. Снимке, који су упућивали на озбиљан криминал, доставиле су му стране службе.



До српског говорног подручја је посредством преводилачког блога Ћирилизовано стигао превод анализе Вејна Мадсена, у којој он објашњава повезаност америчких служби, и посебно Викторије Њуланд (она која је поводом украјинске кризе рекла Јебеш ЕУ) у организовању македонског "мајдана" илити насилног свргавања власти.

Влада Николе Груевског, за разлику од већине регионалних влада које су инсталирале или их контролишу САД, није хтела да због Украјине уведе санкције Русији. Такав став је влади у Скопљу донео непријатељство Обамине администрације, а највише Нуландове - наводи Мадсен. Треба додати и да је македонски предсједник Иванов ишао на војну парад у Москву, да Македонија постаје битна због најаве кинеских и руских инвестиција које повезују Балкан.

– Македонија се тренутно налази пред историјском одлуком да ли ће Турски ток „скренути“ од Грчке ка Србији и даље ка Мађарској. Македонија је, затим, кључна за Коридор 10 и пројекат Кина + 16 у даљој материјализацији кинеских пројеката. Дакле, Македонија и Србија представљају простор кроз какав треба да се реализују и кинески и руско-турски пројекти од глобалног значаја, какви треба да средњорочно окончају америчку глобалну доминацију и успоставе неке много боље односе и промјене на планетарном нивоу. Обзиром на америчку чврсту контролу над исламистичким организацијама албанске и бошњачке провенијенције не треба нас чудити њихова употреба у циљу дестабилизације и спречавања поменутих пројеката – каже Борислав Радовановић, криминолог из Приједора, у интервјуу за Фронтал.

Како се ствари развијају

Одговарајући на оптужбе Заева да је Груевски прислушкивао 20 000 Македонаца (прилично немогуће, барем у толиком броју), укључујући самог Заева и његове разговоре са ћерком, македонска влада оптужује Заева и његове сараднике да су у садејству са страном обавјештајном службом - вјероватно ЦИА - радили на збацивању владе Николе Груевског.

Груевски је оптужио Заева да је пријетио да ће открити осетљиве информације о влади - које му је обезбедила ЦИА преко СДСМ, и да ће то бити "бомба" у македонским медијима, ако Груевски не именује прелазну владу која би водила земљу до превремених парламентарних избора. Дакле преписан захтјев из Кијева.

Груевски одбија понуду, и почетком маја крећу протести, које је формално покренуо снимак који свједочи да је 2011. убиство младића починио полицајац на дужности.

Најупадљивије је да се у медијима и друштвеним мрежама демонстранти никад не приказују као средовјечни људи који су сити свега, или млади са капуљачама, већ као млади који желе нормалан и бољи живот, који на полицијску репресију одговарају цвијећем и пољупцима. Сјећате се Београда 1997., кордона и избора за мис протеста. Колико вам на то личи ова слика.

Како било, у јеку протеста, појављује се опасност од албанског тероризма. Прво напад на караулу, потом и велика акција у Кумановском дивљем насељу у коме живе Шиптари.

Заев у интервјуу за Политику, рађеном прије Куманова, оптужује Груевског да стоји иза напада на караулу Гошница, у пограничној општини Липково.

У Македонији само влада има интерес да одржава нестабилност, у нади да ће макар по ту цену успети да задржи позиције. За догађај у караули Гошинце имамо снажне индиције да га је креирала власт - рекао је Заев за Политику.

Он је већ данас мало ублажио такав став, али и даље позива Груевског да изађе и јавности објасни шта се у тој земљи дешава.

"Позивам Николу Груевског да одмах изађе пред грађане Македоније и да објасни ко зашто и у ком циљу дестабилизује Македонију”, навео је Заев у страначком саопштењу.

Могуће верзије

Тешко је замислити да Албанци који су са територије Космета ушли у БЈРМ тренутно нешто могу урадити без мига Американаца. Верзија да они иницирају напад у Македонији минира опцију по којој организују протесте и насилно рушење власти у Скопљу.

Друга је ствар да ли Груесвски има те капацитете да организује/подстакне терористички напад како би скренуо пажњу са протеста."

IZVOR: FRONTAL




Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.