субота, 5. март 2016.

VLAST REPUBLIKE SRPSKE STRAHUJE OD REAKCIJE BORAČKE POPULACIJE!



Dokazano je da pravovremeno i argumentovano animiranje javnosti može natjerati vlast Republike Srpske na bar privremeno (!) mijenjanje zacrtanih planova, odnosno na odustajanje od projekata grubog kršenja zakona i prava građana.


Autor: Borislav Radovanović

Prethodnih dana objavio sam dva teksta u kakvima sam javnost obavijestio da aktuelna vlast Srpske provodi projekat “čišćenja” policije od tzv. ratnih policajaca, te da to čini u uslovima ozbiljnih nezakonitosti i kršanja prava zaposlenih. Pri tom, apostrofirao sam pitanje: da li naša vlast policajce zaslužne za stvaranje Republike Srpske u izbornoj godini nastoji zamijeniti članovima SNSD-a? Javno postavljena „škakljiva“ pitanja proizvela su niz lančanih reakcija kakve su dovele do svojevrsnog zaokreta vlasti. Iako sve upućuje kako je u pitanju tek ad hoc „manevar“ kakav bitno ne odstupa od zacrtanih projekcija, ipak stoji činjenica da je moguće uticati na ponašanje vlasti.

No, prije svega moram naglasiti da pomenuti problemi nisu izazvali adekvatnu reakciju medija i javnosti, iako esencijalna logika upućuje da je društvo trebalo i moralo ozbiljno odreagovati. Tek nekoliko portala, od kojih su portali BN medijske kuće i BIG radija najpoznatiji, prenijelo je intrigantne tekstove. No, to je nešto očekivano obzirom da su ovi mediji i ranije prenosili moje tekstove, te da nisu u pitanju „režimska glasila“ ili mediji u kojima dominira autocenzura. Elem, slaba i neadekvatna medijska reakcija ipak se pokazala dovoljnom da vlast natjera na promjene u ponašanju. To naprosto dokazuje kako naša vlast ni približno nije moćna kako se manipulativno nastoji predstaviti.

U daljem vraćamo se na konkretne reakcije pojedinih zainteresovanih subjekata. Na prvom mjestu želim javnost obavijestiti da je vrh Boračke organizacije, pa i sam general Milomir Savčić, upoznat sa sadržajem tekstova i problema kakvi su zadesili njihovo članstvo. Koliko znam ova organizacija planira određene aktivnosti, ali nešto šire i strukturalno drugačije postavljene u odnosu na moje navode. Pri tom, treba istaći kako već neko vrijeme postoje neslaganja boračke organizacije i aktelne vlasti, pa čak i pokušaji da se štićenje prava boračke populacije prenese na „satelitske organizacije“. Ipak, kao gest uvažavanja, prepustiću predstavnicima Boračke organizacije da sami obavijeste javnost o svojim stavovima i namjerama.

Sljedeća reakcija tiče se same vlasti Srpske. Aktuelna vlast nije ni čekala reagovanje boračke populacije i njenih predstavnika, nego je izvela loše izrežiranu „predstavu za lakovjernu javnost“. Na „scenu“ stupa predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova, gospođa Anica Jondić, tako što organizuje sastanak sa ministrom Draganom Lukačom. Na tom sastanku “dogovoreno je” ministarstvo neće posebni/ratni staž obračunavati kao obavezan staž i kao pravni osnov penzionisanja policajaca. Zamislite, dogovoreno je da ministarstvo policije (gle apsurda!) neće kršiti zakon i zajemčena prava svojih zaposlenih! Kompletna ujdurma nazvana je "greškom". Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Zatim predsjednica sindikata „obavještava“ svoje članstvo o rezultatima sastanka i tako umiruje zabrinute policajce. Nekoliko hiljada policajaca napokon je prespavalo mirnu noć. Samo, ostaje pitanje: koliko će njihov „spokoj“ potrajati? Ili, da li je sindikat iskreno štitio interese svog članstva, ili je samo učestvovao u „gašenju vatre“? Odnosno, da li je sindikat saučestvovao u manevru vlasti načinjenom u cilju izbjegavanja reakcije boračke populacije?!

Da je ovde u pitanju tek loše izrežirana predstava ponajbolje dokazuja izjava same gospođe Jondić data Nezavisnim novinama (1) još marta prošle godine, gdje kaže: "Na podmlađivanju policije RS se mora ozbiljno i brzo raditi i to pitanje se od svih institucija RS mora ozbiljno i sveobuhvatno razmotriti, prvenstveno zbog refleksije koju može imati na pitanje sveukupne bezbjednosti i kvaliteta očuvanja javnog reda i mira".

U daljem se navodi: "Radi se o smjeni generacija. Istinski pokušavamo ubijediti institucije da ovaj problem sagledaju. I Sindikat i MUP RS imaju isto viđenje ove situacije"… "Oni (MUP RS op.a.) su radili (i) studijski i strateški su osmislili kako podmladiti policiju",

No, ključan je njen navod: “…problem sa starosnom strukturom policije imale sve zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije, ali za razliku od RS, praktično su ga već riješile.”. Na stranu što gospođa Jondić odjednom postaje “ekspert za bezbjednost”, no, problem je što sindikat saučestvuje u jednom mnogo širem projektu “čistke” boračke populacije iz institucija i to traje punu godinu. Nije tajna da je udaljavanje boraca iz policijskih agencija uslov “međunarodne zajednice”, a to u širem znači i zločinačkih organizacija poput Trilateralne komisije, i to uslov za dobijanje kredita i drugih finansijskih benefita. Na ovaj način vlast Srpske i sindikat policije žrtvuju borce zarad dobijanja prekopotrebnih finansijskih injekcija. Kako sam naveo u prethodnim tekstovima sa ovakvim uslovima Srpska se suočava punih 20 godina, a napokon su se našli subjekti spremni na njihovu realizaciju.

Na kraju dolazim do još jedne reakcije proizvedene spornim tekstovima, a tiče se prozvanog SNSD-a. Kako doznajem i unutar te političke organizacije tekstovi su proizveli „buru“ i reagovanja. To se dalje manifestovalo u vidu novog nezakonitog/neosnovanog/montiranog disciplinskog postupka protiv mene. MUP RS ponovo tvrdi kako ja nemam pravo na ovakve javne istupe iako to nema veze sa zdravim razumom, a kamoli sa zakonom i pravom. Faktički nastavlja se „saga“ brutalnog gaženja zajemčenog prava na slobodu mišljenja i izražavanja kakva traje duže od godine. Doduše, valjda poučeni ranijim iskustvima, ovoga puta pokušavaju nekakvu „toplo-hladno igru“ sa ciljem da me bar ubuduće ućutkaju. Poručio sam ministru Lukaču da ne pristajem na kojekakve nezakonite uticaje, pritiske i/ili prijetnje, odnosno da prati moje naredne tekstove  iz kakvih će doznati moje opredjeljenje. Kako rekoh u prvom tekstu: NIJE SRPSKI ĆUTATI!


Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.