среда, 18. мај 2016.

Federalna policija spremna za "bosansko proljeće... ili nije?


Kako javlja jučerašnji broj sarajevskog Avaza: "Borački protesti najavljeni za sutra digli su na noge, osim ministarstava unutrašnjih poslova u kantonima gdje se održavaju, i pripadnike Federalne uprave policijeU FUP-u strahuju od eventualnih sukoba na protestima u Sarajevu, pa je formiran Operativni štab za zaštitu Vlade FBiH.


Uključen je cjelokupan uniformirani, ali i operativni sastav policije. Posebna zaduženja dobili su operativci za praćenje i prikupljanje podataka s terena uoči samih protesta kako bi pravovremeno došli do saznanja o eventualnim planiranim neredima.

Kako saznaje Avaz, FUP je zatražio pomoć u ljudstvu i od Državne agencije za istrage i zaštitu te Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. O eventualnom upućivanju snaga u Sarajevu, na osnovu drugog sporazuma, obaviješteni su i kantonalni MUP-ovi. FUP će sutra aktivirati i poseban odred formiran nakon protesta 2014. godine, koji je specijalno obučen i opremljen za djelovanje u kriznim situacijama.

Poseban plan osiguranja napravljen je za zgradu Vlade Federacije BiH, ispred koje su najavljeni protesti, ali će policija biti u pripravnosti u slučaju da mora zaštititi i ostale federalne institucije, odnosno objekte u kojima su smješteni. Prema instrukcijama iz tog plana, policija će za vrijeme protesta napraviti nekoliko sigurnosnih obruča oko Vlade FBiH.

Kako javlja BHRT - Tokom dana objavljeno je da je u tri kantona, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Zapadnohercegovačkom, policija zabranila protestna okupljanja, ali i uprkos tome borci su najavili izlazak na ulicu. Znači, sasvim izvjesno možemo očekivati nerede, pa i haos!

Izvor: Dnevni Avaz, BHRT



MOJA JUČERAŠNJA NAJAVA O POČETKU "BOSANSKOG PROLJEĆA" SA ASPEKTA POLICIJSKIH PROCJENA IZGLEDA DA JE UTEMELJENA, A NAJBOLJU POTVRDU DAĆE DANAŠNJA DOGAĐANJA.


AUTOR!

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.