петак, 10. јун 2016.

СНАГA НАРОДА!!!

Поштовани читаоци,

и раније сам преносио политичке ставове проф др Алексе Милојевића и његовог покрета СНАГА НАРОДА, па то поново чиним.

Морам истаћи да идеје, те научни и политички учинак, професора Милојевића пратим одавно и врло цијеним. Стога је разумљиво да подржавам СНАГУ НАРОДА као политичког субјекта од каквог очекујем позитивне промјене на локалном-бијељинском нивоу, а какве ће послужити као примјер и широј друштвеној заједници.

У цјелости преносим платформу на каквој СНАГА НАРОДА излази на локалне изборе у Бијељини уз напомену да су у питању иниверзалне идеје примјењиве на све локалне заједнице, на ентитетe и државу:



“Као одборници у Скупштини града истрајат ћемо у следећим захтјевима:

ФАБРИКЕ РАДНИЦИМА. Радници су најбољи власници што потврђују сва досадашња искуства. Индивидуална приватна својина не гради, него разара привреду и друштво, чему тако поуздано свједочимо. Привреду гради колективна (акционарска) приватна својина радника и грађана, што потврђују развијени. На тој својинској основи развијени остварују 80% свог богатства (у само 1% крупних предузећа). У 95% малих предузећа, у индивидуалној приватној својини, ствара се свега 5% материјалног богатства. Остатак се односи на средња предузећа, у групној својини (д.о.о.).

Погубна, криминална, геноцидна, издајничка приватизација продаје (Милорада Додик) оставила нам је ову економски најнемоћнију индивидуалну приватну својину и надамо се развоју.

Опширније у раду ФАБРИКЕ РАДНИЦИМА И ГРАЂАНИМА (на сајту странке www.snaganaroda.org),

ВРАТИТИ ОТЕТО. Знајући да постојећу приватизацију продаје није могуће преживјети, тјерани силном жељом да опстанемо и напредујемо, учинит ћемо све да поништимо постојећу приватизацију продаје. Како би остварили приватизацију подјеле тако што ћемо преостали државни капитал у предузећима пренијети у (акционарске) руке радника и бораца.

Опширније у
ЗАКОН О ПРИВАТИЗАЦИЈИ ДРЖАВНОГ КАПИТАЛА У ПРЕДУЗЕЋИМА (приједлог) на сајту www.snaganaroda.org.

Спријечит ћемо продају „Шећеране“, „Орла“, „Бање Дворови“, „ПД Семберија“.

Будућа предузећа ћемо градити као акционарска друштва.

ТАЧКУ НА ПЉАЧКУ. Природна богатства распродата, привреда уништена, народ задужен и незапослен, повећано умире због сиромаштва, бјежи на све четири стране свијета, а нико није крив. То неће моћи.  Милионери, мултимилионери, милијардери и политичари који су им то омогућили, морат ће пред суд правде, суд народа да положе рачуне.

Ни један народ није пропао због своје зле власти. Неће ни овај.

СЕЛО НА ЧЕЛО. Након шту су нам уништили индустрију, сада све чине да нам униште и пољопривреду. То последње упориште нашег опстанка. Спречават ћемо то из све снаге.

Најодлучније ћемо захтјевати царинску заштиту на увозне пољопривредне производе и до 100%, колики је износ субвенција које стране владе исплаћују својим пољопривредницима.

Нашим пољопривредницима ће се исплаћивати знатно већи подстицаји. Исплате ће се остваривати посредством прехрамбене индустрије чији акционарски сувласици ће бити наши пољопривредници. То је најуспјешнији начин развоја наше пољопривреде и прехрамбене индустрије.

На тим основама за очекивати је да ће у наредне четири године пољопривредна производња у Бијељини порасти са садашњих 50 на 90 милиона КМ, а прехрамбене индустрија са садашњих 10 на 120 милиона КМ.

Нема развијене привреде без развијене пољопривреде. Наш развој мора да почне са пољопривредом (на челу), а онда да се преко прехрамбене индустрије шири на друга привредна подручја.

ИНВЕСТИЦИОНИ ФОНД. Не може се све потрошити, ништа не инвестирати и надати се развоју. За развој су потребне инвестиције.

Наш једини инвестициони извор је у прекомјерној буџетској потрошњи. На буџету града је два пута више запослених него што је потребно и плате су два пута веће него у привреди. Тај вишак новца ће се инвестирати у привреду гдје ће своје запослење наћи и прекобројни буџетски радници.

Из буџета града ће се издвојити 30% за оснивање инвестиционог фонда.

У фонд ће се уплаћивати и приходи остварени из коришћења природних богатстава.

У фонд ће се уплаћивати и средства градске ренте.

На основи гаранција буџета на повећану дивиденду, фонд ће масовније продавати своје акције и тиме значајно увећавати инвестициони капитал.

На тим властитим инвестиционим средствима успјешно ћемо развијати нашу пољопривреду, прехрамбену индустрију, реприватизована и нова предузећа.

ПЛАТЕ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ ИЗДЈЕДНАЧИТИ СА ПЛАТАМА У ПРИВРЕДИ. Економски је неодрживо да је у јавном сектору два пута више запослених него што је потребно и да су плате веће за два пута од оних у привреди. Та грешка се мора исправити. Искуство развијених говоре да су плате у јавном сектору нешто мање од оних плата у привреди, што је нужно остварити и код нас.

ЈАВНА АКЦИОНАРСКА ДРУШТВА. Град мора доћи у посјед својих природних богатстава. За њихово коришћење осниват ће се јавна акцонарска друштва у којима ће власништво града износити најмање 51%. У том износу град ће присвојити и остварену нето добит, која средства ће одлазити у инвестициони фонд. Основат ће се јавна акцонарска друштва: „Бања Дворови“, „ПД Семберија“, „Лука Рача“, „Друштво за кориштење шљунка и пијеска“.

КОМУНАЛНА ПРЕДУЗЕЋА У РУКЕ ГРАЂАНА. Грађани корисници ових јавних предузећа, сигурно је да су најбољи њихови власници. Због тога их је потребно предати у њихове (акционарске) руке.

На тој основи потребно је извршити приватизацију јавних комуналних предузећа „Водовод и канализација“, „Градска топлана“, „Комуналац“ тако што ће се државни капитал подијелити радницима и грађанима.

Град би наплаћивао градску ренту за земљиште које запосједују ова предузећа.

ЗНАЊЕМ ДО ЗАПОСЛЕЊА. Знајући да је напредак у знању, запошљавање у јавном сектору ће се остварити на основу провјере знања. То ће значајно унаприједити образовање у цјелини, што ће позитивно утицати и на развој приватног сектора. 

ЗНАЧАЈНО УВЕЋАТИ ПОМОЋ ЗА ПРВОРОЂЕНО ДИЈЕТЕ. Све је више младих који, због сиромаштва и незапослености, помјерају доношење одлуке о ступању у брак и посебно, о рађању дјеце. Увећава се број оних који такве одлуке никада не донесу.

Рјешење овог тешког друштвеног и економског проблема је у пружању значајне помоћи за прворођено дијете (предност у запошљавању, материјална помоћ и слично) за шта ћемо се упорно залагати.

ОДГОВОРНОСТ ЗА РЕЗУЛТАТ. Власт која не запошљава и не богати народ нема право да влада. Мора да оде са власти.

Градоначелик ће у свом приступном говору бити обавезан да јавно каже колико ће годишње, у свом мандату, расти запосленост и богатство града. Залагат ћемо се да се то озакони доношењем посебне Одлуке. Уколико се крајем сваке године, на посебној сједници Скупштине града, утврди нижи остварени резултат, а да је он субјективне природе, градоначелник ће бити обавезан да поднесе оставку. Тада се иде на вандредне изборе.

Сигурно је да би такво одређење присилило политику на остваривање максималног развојног резултата. Порасла би одговорност за резултат.

На свим овим основама процјењује се да би у наредне четири године богатство Бијељине порасло са садашњих око 720 милона на око двије милијарде КМ. Број запослених би се увећао са садашњих 20.000 на 27.000. Просјечна нето плата би просла са досадашње 800 КМ на 1.200 КМ.

Буџет би се увећао за око два пута што је основа увећања социјалних давања као и обилнијег инвестирања.

Помозите нам да се ови циљеви остваре. Придружите нам се.

Гласајте за СНАГУ НАРОДА.”




Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.