четвртак, 1. септембар 2016.

Čitajte INFORMER - najtiražnije srpske novine


Moram se pohvaliti da je najčitaniji srpski dnevni list - Informer prenio moju ocjenu u vezi sve težih zapadnobalkanskih tenzija i to u tekstu koji je izazvao ozbiljnu medijsku pažnju.

Ruske bezbednosne službe preko operativnih veza u Hrvatskoj došle su do konkretnih dokaza o opasnim namerama Hrvatske i NATO pakta.

Hrvatski vojni i politički vrh u najvećoj tajnosti priprema planove za upad u zapadni deo Republike Srpske i novo etničko čišćenje Srba na prostoru od Brčkog do Banjaluke i Mrkonjić grada.

Ovo dramatično upozorenje našim bezbednosnim službama pre dve nedelje dostavili su ruski obaveštajci, piše Informer.


„NATO“ prsti

Kako prenose diplomatski izvori, ruske bezbednosne službe preko operativnih veza u Hrvatskoj došle su do konkretnih dokaza o opasnim namerama Hrvatske i NATO pakta.

– Plan upada u zapadni deo RS radi se pod firmom vojnih simulacija i vežbi, koje navodno imaju za cilj borbu protiv terorizma i pomoć civilima. Istina je, međutim, da Hrvati spremaju plan za novo etničko čišćenje Srba. Ne smem da govorim o detaljima, ali mogu reći da je Beogradu dostavljena poverljiva dokumentacija koja dokazuje šta sve Hrvati spremaju – kaže sagovornik.

Prema njegovim rečima, u pravljenje planova za presecanje RS direktno su umešani NATO oficiri i instruktori.

– U spisima se navodi da treba formirati novo faktičko stanje na terenu. Kao povod za upad u RS iskoristio bi se teroristički napad u Hrvatskoj ili Federaciju BiH, u kome bi bilo na stotine žrtava. Zagreb bi onda, pod firmom borbe protiv terorizma, upao u Srpsku. NATO se formalno ne bi mešao u prvih sedam do 10 dana krize, koliko Hrvati procenjuju da im treba da završe posao.. Posle toga, Srbi bi bili prinuđeni da pristanu na unitarnu BiH, a od RS bi ostalo samo mrtvo slovo na papiru – prepričava izvor, napominjući da Hrvati i NATO ovo vide i kao priliku za „finalno rešenje problema Srbije!“

– Kao krajnji cilj u spisima se navodi dovođenje Beograda u situaciju da nema drugog izbora nego da uđe u NATO – ističe sagovornik.

On dodaje da ovde značajno mesto ima i „faktor Kosovo“, budući da zapadni moćnici procenjuju da bi „još jedan vojni poraz“ naterao Srbiju da prizna lažnu državu Kosovo.

– Procena je da će Beograd, kad padne RS i kad desetine hiljada Srba opet krenu u izbeglištvo, morati da radi kako Zapad diktira, odnosno da uđe u NATO i raskine sve veze sa Rusijom – objašnjava izvor.

Zvanično, niko nije hteo da komentariše ova saznanja. Ipak, u više državnih adresa potvrđuju da postoje saznanja o ovim opasnim planovima. To je razlog zbog kog su intenzivirani pregovori o ruskoj vojno-tehničkoj pomoći Srbiji.

– Ne smemo nespremni da dočekamo eventualnu hrvatsku agresiju na RS. Ako neko hoće da se igra rata, moraće da računa na žestok rat u kom Srbija više nikad neće ustuknuti i ostaviti Srbe na milost i nemilost – poručuje sagovornik.

„Pustinjska oluja“

Sekretar SNSD Milorada Dodika, Luka Petrović kaže da ga ovi poaci uopšte ne iznenađuju.

– RS se zalaže za vojnu neutralnost, što nekima na Balkanu smeta. Hrvatska ipak ne može da realizuje plan. Vreme je da zemlje u okruženju prihvate RS, i to ne samo kao „manji entitet“ u BiH – podvlači Petrović, dok stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević tvrdi da Hrvati ove namere gaje još od perioda Stjepana Mesića.

– Postojali su planovi za sinhronizovane napade na tri lokacije: Gradiška, Dvor i Brčko kojima bi RS bila podeljena. Sve je smišljeno po američkom modelu „Pustinjske oluje“. Ovo treba ozbiljno shvatiti – zaključuje Galijašević.

Novi pogrom?



Analitičar Borislav Radovanović upozorava da preti nova „Oluja“.

– Ovakvi planovi se kuju, a Hrvatska zarad svojih interesa slepo sledi naređenja. Scenario za RS uopšte nije nemoguć, a doveo bi do pogroma poput onog sa Kosova i tokom zločinačke „Oluje“.


Izvor: Informer

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.