среда, 12. октобар 2016.

Moja drugarica (!) Nikolina Balaban



Aktuelna prijedorska ujdurma sa mojom malenkošću u samom epicentru po ko zna koji puta pokazala je istinoljubivost i društvenu osviještenost jedne naše HEROINE – doktorice Nikoline Balaban.
 
dr Nikolina Balaban
Za neupućene navešću kratko da doktoricu Nikolinu znam, ono lično i direktno, zadnjih 15-ak godina. Ona kao patolog i ja kao inspektor krim. policije prometnuli smo „preko glave“ bukvalno nebrojeno ljudskih stradanja. Na takvom pozamašnom iskustvu sasvim razumljivo stvoreno je povjerenje, a da bi neko zadobio povjerenje profesionalno deformisanih/sumnjičavih inspektora doista mora raditi besprekorno.

Nema potrebe da tu nešto pregonim u hvalisanju kompetencija naše patologinje, jer će njenu stručnost priznati i oni najmanje joj skloni.

Sa druge strane u našem profesionalnom odnosu postojale su naizgled nepremostive prepreke i okolnosti zbog kojih smo oboje dijelili istu životnu ugroženost. Neću o detaljima javno govoriti obzirom da su brojne opasnosti i dalje vrlo aktuelne. Pri tom smo oboje roditelji, čije profesionalne orjentacije su ugrožavale i naše nevino potomstvo. Valjda je ovo dovoljno da bi neko shvatio zašto će neka dešavanja još dugo ostati tajnama.


Elem, ovaj tekst je posvećen još jednoj javnosti poznatoj kvaliteti naše mlade doktorke, a u pitanju je društveni aktivizam. Pročitao sam nebrojeno njenih tekstova o suočavanju sa istinom o ratnim (i poratnim!) zločinima nad prijedorskim stanovništvom. Iskreno, ponekad bi me to ponukalo da i sam napišem nešto na tu temu, ali bih na kraju ipak „zabio glavu u pijesak“.

Iskreno, od sredine 1993. godine živim u Donjoj Ljubiji i u istom komšiluku sa dominantnom bošnjačkom većinom. U svom neposrednom okruženju nisam imao nikakve potrebe „dokazivati“ stavove i ubjeđenja, obzirom da je svima poznato kako sam se ponašao tokom rata i svih ovih poratnih godina. A u odnosu na širu populaciju priznajem nisam imao Nikolininu hrabrost. Ukoliko postoji i neka „olakšavajuća okolnost“ uvijek sam isticao postojanje monstruuoznih ratnih zločina i potrebu procesuiranja odgovornih. Jedan sam od rijetkih koji je objavio (u više tekstova) veze između prijerorske policije i Arkanove kriminalne organizacije, pa i posljedice onoga šta se događalo.

Elem, elem, elem, udaljih se od teme! Ovom prilikom želim naglasiti kako je Nikolina HEROINA koja se otvoreno suprotstavlja svim oblicima nepravde, nasilja i nečovječnosti. Valjda je to odlika humaniste i vjera u zakletvu kakvu je kao ljekar dala. Svi koji prate njen javni angažman znaju kako se nebrojeno puta suprotstavljala gadostima režima, patnjama nevinih građana ili nakaradnostima sistema u kakvom smo primorani živjeti. Dakle, njeni unutrašnji stavovi i porivi su humanističke prirode, bilo da se radi o ratnim zločinima ili o svireposti vladajućih elita. Takva je Nikolina!

Uvijek originalna!
Na kraju ostaje mi samo da se mojoj dragoj prijateljici zahvalim što je i u mom slučaju PONOVO odreagovala na samo njoj svojstven način – podrškom žrtvi i prozivkom džalata. Priznajem da mediji nisu adekvatno ispratili sporna događanja (no biće još prilika i ekskluziviteta), tako da je Nikolina među svojih 9 500 Fejsbuk prijatelja (to je vrlo respektabilna medijska zajednica) širila istinu i donijela mi podršku nekoliko stotina građana širom zemlje i okruženja.

Moj blog i drugi nalozi zadnjih dana „eksplodiraju“ od posjećenosti, a posebice kad sam u prilici da pišem (kad nisam uhapšen ili hospitalizovan), i zahvalan sam desetinama hiljada onih koji redovno prate moje aktivnosti. Toj zajednici Nikolina je dala i svoje prijatelje, pa opet govorimo o desetinama hiljada ljudi. Za uslove u kakvima djelujemo to je zaista respektabilna medijska zajednica. I kako stvari stoje – naši zajednički aranžmani trebalo bi da u budućnosti zajednicu „dignu“ na nivo mjeren u stotinama hiljada.

Znači, Nikolina je još jednom javno izgovorila istinu, promovisala društvenu opasnost i, time, vrlo izvjesno stekla još ponekog moćnog neprijatelja (u podugačkom spisku sličnih). No, Nikolina je takva i opšti interes uvijek pozicionira iznad ličnog. Zato je i nazivam NAŠOM HEROINOM.


Šta reći na samom kraju? Prosto, Nikolina hvala ti što postojiš kao svjetlo naše orjentacije na kraju dugačkog i mračnog tunela!

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.