четвртак, 8. децембар 2016.

9. decembar - protestni performans ispred zgrade CJB Prijedor


Poštovani prijatelji,

podsjećam da je 9. decembar od strane UN-a proglašen Međunarodnim danom borbe protiv korupcije, koji oko 13,00 časova namjeravam obilježiti jednočasovnim protestnim performansom ispred objekta CJB Prijedor.



Podsjetiću na nekoliko stvari zbog kojih smatram da ovaj dan treba posebno obilježiti:

1. Republika Srpska je najvjerojatnije jedino društvo u Evropi koje nema adekvatan propis identifikovanja i štićenja "uzbunjivača" (osoba koje ukazuju na korupciju unutar institucija). Svi znamo i zašto je tako! Na nivou države i Federacije Bih postoje odgovarajući zakoni, jedino u "boljem entitetu" godinama slušamo lažna obećanja o tome.

2. Kroz "interno uzbunjivanje" (obraćanjima nadležnim organima i odgovornim licima), te kroz "eksterno uzbunjivanje" (objavljivanjem tekstova) godinama ukazujem na korupciju unutar institucija Srpske, a primarno unutar MUP-a.

3. Zbog svog društvenoodgovornog ponašanja pretrpio sam teške posljedice (odmazdu): od pokušaja likvidacija, preko višegodišnjeg nezakonitog progona, do krajnje nehumanog srozavanja ljudskog i profesionalnog dostojanstva. Da ne pominjem kako je uništena karijera jednog od nekada najboljih policijskih operativaca Srpske.

4. Građani Republike Srpske imaju pravo na slobodu mišljenja i izražavanja i to pravo moramo njegovati, braniti, čuvati k'o zjenicu oka. 

5. Građani imaju pravo da prijave korupciju unutar institucija, da kritikuju rad organa i pojedinaca, podnose peticije i prijedloge, i niko nema pravo da ih zbog toga progoni. To pravo garantuju međunarodno pravo i ustavi Srpske i BiH.


Ukoliko čovjekovo mišljenje nije slobodno, onda i ne možemo govoriti o čovjeku. Tu se radi o nečem drugom - npr. o korisnom idiotu.

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.