четвртак, 8. децембар 2016.

Usta'še Kolinda i Bakir, usta'še svi!


Posmatramo ovih dana ozbiljnu konfrontaciju najviših predstavnika endemične države Bosne i Herceg Bosne sa prvašima evropske „uzdanice“ Hrvatske. Hajde da ovu ujdurmu još više zakomplikujemo!

Sporna i nesporna fotografija Alije Izetbegovića

Piše: Borislav Radovanović

Ranije sam više puta pisao kako hrvatska predsjednica vrlo vješto unutrašnje probleme anulira spoljnopolitičkim aktivnostima. I ovoga puta interesovanje javnosti isprovocirala je izjavom kako se u BiH-u iz Sirije i Iraka vraća na „hiljade“ džihadista, šta ugrožava i njenu zemlju i Zapadni Balkan.

Prema zvaničnim podacima, a kakvi suštinski odgovaraju i realnim okvirima, iz naše zemlje otišlo je više stotina islamističkih ekstremista i priključilo se raznim zaraćenim frakcijama Sirije i Iraka. Jedan dio njih već se vatio u zemlju i ovde je podvrgnut krivičnom progonu. Pisao sam o tome kako je povratak zapadnobalkanskih džihadista američki projekat, kako se prema istima ne primjenjuje adekvatno sankcionisanje, te kako institucije krajnje neadekvatno reaguju na ovu vrlo opasnu pojavu.


No, bilo da govorimo o odlasku ili povratku uvijek koristimo obim mjerljiv u stotinama. Bilo bi interesantno doznati iz kakvih izvora hrvatska predsjednica pominje red veličina u hiljdama. Da ne bi bilo kakve zabune:pisao sam o tome kako stotine džihadista povratnika predstavljaju ozbiljnu prijetnju po bezbjednost regiona, no o hiljdama nisam ni pomišljao obzirom na mnogostruko uvećanu opasnost sa kakvom se još uvijek realno nismo suočili.

Ukoliko se predsjednica jedne „suverene, nezavisne i ozbiljne“ države poziva na izvore iz tabloida i sporne izvještaje državne policije (SIPA), koje, uzgred rečeno, ministar bezbjednosti Mektić naziva krivotvorinama, moramo ozbiljno zabrinuti se za budućnost Hrvatske. Sa druge strane ministar Dragan Mektić tvrdi da Hrvatska namjerno nastoji uništiti predstojeću turističku sezonu u BiH-i, šta nas ukupno navodi na pomisao da je započeo nekakav politički rijaliti šou tipa „Parovi“ ili „Farma“.

Da bi započeti šou dobio na gledanosti pobrinuo se bošnjački član Predsjedništva BiH-e Bakir Izetbegović. On je „ozbiljno“ upozorio gospođu Grabar Kitarović da se malo više pozabavi problemima sopstvene države. Očigledno je tu aludirao na pojavu širenja neoustaštva.

Sad, koliko je upravo Bakir Izetbegović pozvan da bilokoga proziva za ustaštvo  i neoustaštvo? Bezbroj puta je izjavio kako dosljedno slijedi politiku svog oca Alije, šta valjda uključuje i njegovu mladalačku političku indoktrinaciju unutar Mladih Muslimana i El-Hidaje. Kratko ću podsjetiti kako je lično Himler kod Hitlera promovisao pokret El-Hidaje i njegovu „omladinsku sekciju“ Mladi Muslimani kao izvorište regrutovanja SS Handžar divizije.


Kako je ovde ipak riječ o „Parovima“ (rijaliti) nezaobilazno se javlja Bakirov „par“ Milorad Dodik, koji decidno tvrdi kako je Alija Izetbegović bio aktivan pripadnik SS Handžara, šta opet Izetbegović Senior godinama negira.Čudno, Bakir još uvijek nije najavio tužbu za klevetu protiv Dodika. Muljator je i Bakir, pa tako bezobzirno laže kako se njegov otac pred kraj rata pridružio partizanima. To što je Alija I. poratno pozvan na odsluženje vojnog roka u tada već formiranoj JNA ne može se podvesti pod partizanstvo, a Bakir ne može pobjeći od činjenice da mu je otac uhapšen tokom odsluženja vojnog roka zbog neprijateljske subverzivne djelatnosti.

Kako god, objavljujem i spornu fotografiju Alije Izetbegovića u uniformi Handžar divizije i nespornu fotografiju načinjenu prilikom hapšenja (obe nastale u dvije-tri godine razmaka), pa neka se sličnostima bave Dodik i Bakir I.

Na kraju, šta reći? Ovaj politički „talk šou“ svakodnevno dobija nove i nove zavrzlame, kakvima intrigira publiku na čak regionalnom nivou. Tako, npr. u kompleksu jasenovačkih logora postavljaju ploču sa natpisom „Za dom spremni“, a gospođa Kolinda dubrovačkoj djeci dijeli Pionirove čokoladice. Sad se izvinjava „naciji“ i obećava hrvatske čokoladice – sa okusom „neovisnosti“! Kakogod, vidim da se sprema šou nezapamćene gledanosti, možda čak ravan onome od prije dvije decenije.



Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.