уторак, 7. фебруар 2017.

Ćulum slama kičmu kriminala Republike Srpske



Kako sam to po imenovanju i najavio (vidi vezani tekst) aktuelni Direktor policije MUP RS Darko Ćulum realizuje tada dato javno obećanje. Ovih dana svjedočimo teškom razbijanju ubjedljivo najopasnije kriminalne organizacije Srpske i red je da to javno pohvalimo.


Piše: Borislav Radovanović

Moram podsjetiti da sam avgusta prošle godine tekstom „Ko je Darko Ćulum?“ javnosti objelodanio da na mjesto prvog policajca Srpske dolazi tajnovit i javnosti ne pretjerano poznat policijski kadar, ali od kog zasigurno možemo očekivati izvanredne rezultate na planu suzbijanja organizovanog i teškog kriminala. Citirao sam njegovu prvu izjavu medijima i najavu žestoke borbe protiv najtežih oblika kriminala, te apostrofirao da Darko Ćulum to nije izrekao tek tako. Ono šta je tada obećao za proteklih pola godine realizovao je i više od očekivanog.

Već neko vrijeme kanim se napisati šta policija čini i kakve rezultate ostvaruje, jer kad nekog konstantno kritikujete onda je red i da pohvalite pozitivne poteze. Znači, kao operativac koji se godinama bavio razbojništvima i kao neko ko o tom pojavnom obliku kriminala zna mnogo ističem da je MUP RS bukvalno razbio najopasniju kriminalnu organizaciju našeg entiteta.

Veličina rezultata najbolje je vidljiva po tome što je u nekoliko prethodnih akcija i ovom aktuelnom pozatvarana većina „starih vukova“, organizatora i kriminalnih „mozgova“. Prije desetak godina tvrdio sam kako su u kontekstu razbojništava ključni igrači Milan Reljić zvani Relja Al Kapone, danas pokojni Dragan Branković zvani Arsin, Siniša Straživuk, Božičić Nevenko, Baldo Emilio i nekolicina njima bliskih kriminalaca. Istovremeno sam ukazivao kako ovi iskusni „hajduci“ koriste heroinske ovisnike i „pucače“, poput braće Ćulum, Galića, Žutića, Babića, Došena i inih za realizaciju pljački banaka, blindiranih vozila za prevoz novca i slično. No, planiranje, organizacija, pribavljanje sredstava i sprega sa „policijskim krticama“ bila je u domenu prednje pomenutih mojih starih „poznanika“ (sve sam ih kao inspektor obrađivao).



Za mnoge „danas rasvijetljene“ pljačke još tada se znalo i ko su počinioci i kako to dokazati, ali u vrhu MUP-a nije postojala jasna volja da se uhvatimo u koštac sa tim problemom. Volja kakvoj danas svjedočimo!

Posmatrajući strukturu procesuiranih krivičnih djela i otkrivenih počinilaca danas najavljujem kako je ovo tek početak. Međusobno povezanih pljački i počinilaca imamo na pretek i „klupko“ će se sad razmotavati i samo razmotavati. U narednom periodu javnost će postepeno biti obavještavana o procesuiranju desetina neotkrivenih teških krimena i o novim hapšenjima. To je nešto šta mogu garantovati obzirom da je kriminalna „kičma“ slomljena, „kapitalci“ su u zatvoru, a sad slijedi „horsko pjevanje“ o onome šta se decenijama unazad dešavalo. Prosto, to je već stvar rutine.

Ono šta očekujem od Darka Ćuluma jeste da pohvatanim kriminalcima pruži mogućnost „pjevanja“ i o njihovim policijskim saradnicima. Nije tajna da su pojedini pripadnici policije radeći (ili ne radeći) na razbojništvima stekli pozamašan kapital. Niko ne voli korumpiranog „drota“ i kriminalci su o toj temi uvijek spremni razgovarati. Samo im treba pružiti priliku. Nadam se da će Ćulum i na tom planu ostati ustrajan, iako odlično znam koliko je to pitanje prepleteno sa „višim interesima“ i kojekakvim moćnicima.

AUTOR U AKCIJI

Na kraju, moram se referirati i na načelnika uprave Darka Ilića, kao drugog neizostavnog aktera ostvarenih policijskih rezultata. U stvari u operativnom smislu Ilić je najvjerojatnije bio nosilac aktivnosti. Znam da je mnogo toga kontraverznoga izgovoreno o Ilićevom angažovanju u Specijalnom tužilaštvu. O tome ne mogu referentno govoriti obzirom da mi nije pretjerano poznato šta je tada radio. No, ja tog momka znam kad je bio inspektor, pa mladi rukovodilac i sa te pozicije gradim mišljenje. Znam da je u pitanju izvanredan poznavalac kriminalnih struktura i dešavanja, te, još važnije, profesionalno vrlo kuražan operativac. Beskompromisno je udarao i na najteže zločine i na najopasnije kriminalce, baš kako to to čini i ovih dana. Uostalom, ostavimo da o ljudima djela govore, a kad je Ilić i pitanju vidimo da je za svega par mjeseci njegovog načelnikovanja zatvoren pozamašan broj najopasnijih kriminalaca. Kako treba raditi policijski posao čovjek je vrlo brzo i egzaktno pokazao.

Znači, predmetnim aktivnostima MUP je nesporno demonstrirao da još uvijek može suočiti se i sa najtežim izazovima, sa okorjelim kriminalcima koji pucaju prije nego razmisle, te sa iznimno složenim krimenima. Poslije ovih akcija Republika Srpska biće mnogo, mnogo sigurnije mjesto za življenje. U to ime komplimenti svima koji su doprinijeli ovim rezultatima.



Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.