понедељак, 10. април 2017.

Bošnjaci i Hrvati pušenjem „ubijaju“ Srbe!?


Prestižni britanski magazin Ekonomist kroz pitanje o postojanju srpsko-hrvatskog jezika posredno je otvorio pitanje: da li u Bosni i Hercegovini „pušenje ubija“ Bošnjake i Hrate dvostruko više negoli Srbe, ili u širem smislu: ko koga ovde  ubija duvanskim dimom?




 
Kako prenosi Indeks.hr Ekonomist se primarno bavio pitanjem famozne Deklaracije o zajedničkom jeziku. Neću na temu jezika jer je moj Dule o tome nedavno objavio odličan tekst (vidi vezani tekst).

Ono šta mi jeste cilj objasniti novinarima Ekonomista zbog čega na svakoj paklici cigareta dva puta identičnim pismom (latiničnim) i riječima piše „pušenje ubija“, a samo jednom piše „пушење убија“ (vidi foto 1). Novinari ovog magazina su ovo pitanje pozicionirali kao jezički paradoks, a u stvari nije tako – u pitanju je realan medicinski fenomen.

Mogli su novinari Ekonomista pogrešno zaključiti kako ovakav natpis stoji zbog pitanja konstitutivnosti naroda u BiH, ali bi i u tom slučaju pogriješili. Problem je sasvim druge prirode.

Na našim paklicama cigareta dva puta piše „pušenje ubija“ iz prostog razloga što Bošnjaci i Hrvati doista dvostruko više stradavaju od posljedica pušenja, nego što je to u slučaju Srba. Dakle, Bošnjake i Hrvate je potrebno bar dva puta češće upozoravati na opasanosti kakve donosi pušenje.

Upitaće se mnogi kojim metodom sam došao do toga da Bošnjaci i Hrvati dvostruko više stradavaju od Srba? Prosto, u pitanju je matematička zakonitost. Bošnjaka i Hrvata ima dvostruko više nego Srba, pa su i sve posljedice u takvom obimu izražene.


Elem, ako ćemo ući u varijabile, onda je Ekonomsit odabrao pogrešan natpis na paklicama cigareta. Trebalo je da odaberu onaj: „Pušenje ozbiljno šteti vama i drugima oko vas.“. I takav slogan (vidi foto 2) identično je napisan tri puta različitim pismima, ali nosi sasvim drugačiju poruku.

Konkretno, ukoliko Bošnjaci i Hrvati puše duplo više od Srba, onda dolazimo do nedvosmislenog zaključka kako istovremeno Bošnjaci i Hrvati proizvode dvostruko više duvanskog dima – kakvim štete i svom, ali i srpskom zdravlju! Ili, prostije, umjesto da nas prepuste posljedicama naših štetnih navika, Bošnjaci i Hrvati namjerno „dime li dime“ u cilju da što više zatruju Srbe.

 Na kraju, nadam se da čitaoci ovaj tekst neće shvatiti ozbiljno, nego tek kao ironiju, satiru ili prosto sprdnju jednog blogera kom je dosadno!




VEZANI TEKST: „Deklaracija o zajedničkom SRPSKOM jeziku“ na: http://borislavradovanovic.blogspot.ba/2017/04/deklaracija-o-zajednickom-srpskom-jeziku.html

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.