уторак, 18. април 2017.

Ljubijski rudnik ruši vladu Željke Cvijanović!!!


Bez obzira iz koliko uglova posmatrali političku situaciju Republike Srpske uvijek dolazimo do identičnog zaključka – PADA VLADA! Pritom je prodaja RŽR Ljubija tek sredstvo ili puki izgovor za rušenje vlade.




Piše: Borislav Radovanović

Posljednjih dana mnogi se bave sukobima i „sukobima“ Milorada Dodika i Marka Pavića oko prodaje ljubijskog rudnog bogatstva.Po mnogima sljedeće sedmice će u našem parlamentu doći do konačnog „obračuna“ obzirom na ratifikovanje ugovora vlade o prodaji rudnika.

Možemo ovde izvesti nekoliko potencijalnih situacija, a kao prva  nameće se mogućnost da SNSD ovu tačku povuče sa dnevnog reda. No, to je jednom već učinjeno i teško da će Dodik pristati na takav vid „kapitulacije“. Dodik je hazarder i vjerojatnije možemo očekivati da uđe u svojevrsnu avanturu nadmudrivanja i „nagonjenja“.

Lider DNS-a Pavić glasovima svojih poslanika, pridruženih opoziciji, može oboriti ovaj prijedlog vlade. I upravo vjerujem da ćemo imati ovakav ishod glasanja, šta će u daljem prouzrokovati pad vlade.

No, ono šta je ovde tragi-komično jeste upravo opcija da Dodik na ovakav način dobije priliku oboriti svoju marionetsku vladu, prosto kao nešto prevaziđeno, beskorisno i kontraproduktivno.

I šta nam donosi ovakva situacija?


Htio to ili ne Dodik je prinuđen na redefinisanje odnosa da Pavićevim DNS-om. Dobro on poznaje Pavića, starog političkog vuka, i zna kako se sa njim već danas mora dogovarati oko opštih izbora naredne godine. Marko Pavić je sastancima i izjavama već nagovijestio kako mu protivnički Savez za promjene, a posebice SDS, nije „mrzak“, odnosno da bi sa njima mogao paktirati.

Elem, takav ishod Dodik nikako ne smije dozvoliti i svakako će nastojati pridobiti Pavića. Kako? Pa zna se – zadovoljavanjem njegovih političkih zahtjeva. Dodik, ma kako mu to teško palo, prinuđen je Paviću prepustiti pojedine pozicije. Oba su toga svjesni.


Samo, neće baš toliko Dodiku teško pasti „žrtvovanje“ vlade i to iz vrlo racionalnih razloga. Svjestan je Dodik da ga ova vlada sve više vuče u ambis, te da se na tom planu mnogo toga mora mijenjati.

Ali jedan drugi razlog Dodika mami na ovakve promjene. Naime, smjenom vlade on dobija na vremenu, a posebice u odnosu na sve veće nezadovoljstvo građana i prijetnje protestima. Istovremeno, nova vlada omogućava mu nova „obećanja“ kakvima može zavaravati građane sve do samih izbora. Čak, ukoliko povuče nekoliko mudrih poteza može se nadati i dobijanju izbora.

Sa druge strane Pavić će, već ustaljeno, ojačati uticaj u toj novoj vladi. Primjera radi, pisao sam o tome, možemo očekivati da Dragana Lukača na mjestu ministra unutrašnjih poslova zamijeni potpredsjednik DNS-a, bivši ministar i ekspert za bezbjednost Dragomir Jovičić. Ima tu mnoštvo kombinacija, ali sam izdvojio ovu kao vrlo vjerojatnu.


U daljem moramo uobziriti da sljedeće godine imamo i predsjedničke izbore u Srpskoj, ali i opšte izbore na nivou BiH. Tu moram podsjetiti na već objelodanjenu mogućnost da Marko Pavić bude kandidat za novog predsjednika Srpske. Istovremeno, već neko vrijeme tvrdim da će se Dodik kandidovati za Predsjedništvo BiH-e, tako da možemo sasvim realno razmišljati i o dogovorima na tom nivou.

No, da bi i Dodik i Pavić obezbjedili ove funkcije potrebno je da ozbiljno promijene unutrašnju politiku Srpske – prosto radi podrške glasača. To nas ponovo vraća na plansko obaranje vlade.

Uz to, kako sam to odavno najavio, očekivati je da SNSD i DNS uđu u vlast na državnom nivou i prije izbora. Govorio sam da će se to dogoditi do kraja ove godine, ali kako se stvari kreću do toga će doći mnogo ranije.

Sveukupno možemo zaključiti da ćemo naredne sedmice posmatrati političku predstavu „zavađenih“ Dodika i Pavića, a kakva će rezultirati rušenjem vlade. Zatim slijede pregovori, razgovori i dogovori kakvi će donijeti izvjesne promjene (Pavićeve benefite), ali nikako suštinske i pozitivne. Uobičajeno sve će se svesti na preraspodjelu fotelja!

Iole upućeni znaju da izbori dolaze mnogo prije bilokakvog aktiviranja ljubijskog rudnika, tako da je naivno vjerovati u „situacije“ kakvima nas mediji prosto bombarduju posljednjih mjeseci. Glupo je i razmišljati da je nekakav rudnik vaćniji od izbora, bar u odnosu na naše političare! Pritom, još će mnogo vode proteći Sanom prije negoli taj rudnik proradi, ako ikada i proradi!

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.