петак, 7. април 2017.

Podrška doktorici Nikolini Balaban!!!


Danas je javnosti saopšteno kako je u Bihaću uhapšena doktorica Nikolina Balaban i to zbog nesavjesnog liječenja pacijenata. Nisam siguran kako prihvatiti ove navode nakon decenijske intenzivne saradnje kroz kakvu sam dr Nikolinu držao kao vrhunskog stručnjaka. I suguran sam da će ovakav stav podržati desetine policijskih inspektora koji su na sličan način percipirali našu Nikolinu.



Piše: Borislav Radovanović

Moram priznati da me vijest o hapšenju nije iznenadila obzirom da sam posljednjih mjeseci više puta čitao o brojnim medijskim optužbama protiv dr Nikoline. No, ni tada mi nije bilo jasno kako je za tako kratak period moguć takav profesionalni obrat. Nemam razloga da ne vjerujem navodima pojedinih žrtava i čak vjerujem da se u ponekom slučaju potkrala greška. Živ sam čovjek, radio sam mnogo, pa sam tako i sasvim prirodno griješio. Svako ko radi griješi! Zato je i po zakonima vjerojatnoće moguće da je Nikolina griješila.

No, po onome šta sam čitao riječ je o desetinama slučajeva u kavima je dr Nikolina teško oštetila pacijente. To je ono šta me zbunjuje: zar je moguće da stručnjak njenog ranga načini tolike greške i to za vrlo kratko vrijeme? Koliko se sjećam Nikolina je prošle godine napustila Prijedor i zaposlila se u bihaćkom Kliničkom centru. Kratak je to period za toliki broj „slučajeva“.

Elem, moram podsjetiti da su desetine prijedorskih inspektora i krim. tehničara preko decenije intenzivno radili sa Nikolinom. Svi smo je dobro poznavali i vjerovali u njenu stručnost, ali ono bez i najmanjeg zazora sumnje. I ovde moram apostrofirati činjenicu da nije ljekar-patolog, pa čak ni obducent, taj koji zaključuje istragu, nego to čine tužioci i inspektori na bazi mnogo šireg opsega dokaza, činjenica i indicija od nekog nalaza ljekara. Medicinska dokumentacija čini tek sastavni dio krivičnog predmeta.

Sad, zapeće neko oko mojih tekstova o namjernim i nenamjernim greškama policije, no ovde govorim o mnogo širem broju predmeta okončanih „van svake sumnje“. Govorim o stotinama i stotinama uviđaja, o sutuacijama kakve samo život može osmisliti i zamrsiti. I upravo na takvim predmetima dolazila je do izražaja njena stručnost, istrajnost, upornost, požrtvovnost i ino. Uvijek je činila više od onoga šta se od nje očekivalo i za šta je bila plaćena. To je bila njena opštepoznata vrlina.

I sad odjedared takav i toliki preobrat. Iskren da budem ne mogu da vjerujem u gro navoda kakvi su u medijima objavljeni. Uostalom, biće tu i ljekarskih konzorcija, nalaza vještaka i štočega sličnog šta će dati mnogo jasniju sliku od medijskih natpisa kakve sačinjavaju laici. Dakle, ne isključujem da je u nekom slučaju Nikolina pogriješila i da je to izazvalo nepovratne i teške posljedice, ali već danas tvrdim da će gro slučajeva pokazati se kao laičko rasuđivanje pojedinaca i ništa više.


U daljem moram se referisati na kontraverznost Nikolinine ličnosti. Godinama je učestvovala u javnom diskursu i iznosila svoje mišljenje o mnogim društvenim problemima. Neki su podržavali njene navode, neki su je zbog toga čak mrzili, no, moram podsjetiti da živimo u slobodnom društvu u kom svako ima pravo na mišljenje i izražavanje mišljenja. Bar tako piše u ustavu!

Ja neću da „sudim“ Nikolini zbog političkih stavova, baš kao što ni ona nije to činila kad sam ja bio u teškim problemima. Jednostavno me je podržala kao profesionalca kom je preko decenije vjerovala i poštovala moju stručnost. Tim primjerom vođen ovom prilikom želim javno uputiti riječi podrške dragoj prijateljici Nikolini.

Znači, da rezimiramo ovaj tekst: više puta sam prošao ono šta Nikolina prolazi danas i znam da „opšte pljuvanje“ garantuje naslovne strane. Sa druge strane, kad se nakon mjeseci i godina utvrdi istina – svi nekako „zaborave“ objelodaniti to, a posebno suočiti se sa vlastitim pogreškama (namjernim i nenamjernim).

Ja sam već danas siguran da će nekoliko desetina medijski promovisanih slučajeva Nikolininih „grešaka“ pokazati se kao neutemeljeno i laički proizvoljno tumačenje osoba željnih medijske pažnje. Ukoliko se i pokaže da je Nikolina negdje pogriješila, eto ubrzo će njeno radno mjesto biti upražnjeno, pa sačekajmo da dođe taj toliko željeni „nepogrešivi“. Problem je samo što takvih nema!

Trudim se biti iskren i kad ogromna većina misli drugačije. U tom smislu ja svojoj prijateljici Nikolini upućujem riječi podrške, te želje da ovaj problem razriješi što prije. Imala je vrlo težak i složen život, mnogo je propatila, i zbog toga je mi je posebno teško prihvatiti da prolazi još jednu golgotu. I da se zna: Nikolina je bila i ostala moja draga prijateljica!



Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.