недеља, 25. јун 2017.

Reisu Kavazoviću: Bajramska čestitka i malo kritike


Reisu Kavazoviću i pripadnicima Islamske zajednice BiH, baš kao i svim muslimanima svijeta, želim radostan i berićetan Bajram. Nadam se da mi neće biti zamjereno što ovu priliku koristim i kako bih prodiskutovao o pitanjima od iznimnog značaja za čovječanstvo.


Piše: Borislav Radovanović

Za početak želim naglasiti ono šta je reis Kavazović apostrofirao u bajramskoj hutbi, a to je da danas premalo tragamo za istinom, te da je laž postala esencijom naše spoznaje. Slažem se i eto nam polazišta od kog možemo krenuti.

Istovremeno moram istaći aktuelna dešavanja oko Katara jer ista prijete da „laž još jednom pobijedi istinu“ i manifestuje se u stravičnim zločinima i stradanjima. Kako prepoznati laž u složenim arapsko-katarskim odnosima? Prosto, pođimo od postulata ISLAMA! Mjesec ramazana je vrijeme molitve, duhovnosti, darivanja, praštanja...

Kakvi to muslimani u mjesecu Ramazana prijete ratom?

Odgovor na prednje pitanje i nije tako složen. Naime, na jednoj strani imamo muslimane koji se Bogu mole na svojstven ali opštecivilizacijski prihvatljiv način, dok na „suprotnoj strani“ stoje muslimani koji vjeru izdižu iznad svih ostalih oblika kolektiviteta i identiteta. Njihov „problem“ je što svoje tumačenje islama nastoje nametnuti svima – od muslimana, pa do ostatka čovječansta, i to ne birajući sredstva. Problem je što nasilje „pravdaju“ vjerom.

Znači, da u privatnoj paradržavi Sauda ili u Arapskim Emiratima dominira onaj civilizacijski prihvatljiv oblik praktikovanja islama, pa zar bi u vrijeme Ramazana zveckali oružjem i prijetili krvoprolićem? To šta se tamo događa nije vjera Muhamedova i to treba jasno reći.


Elem, još jednu ISTINU moramo napomenuti u kontekstu ugrožavanja Katara. Nije potrebna velika pamet da bi shvatili kako Sjedinjene države i „sateliti“, odnosno centri moći hegemonističkog Zapada, na ovaj način disciplinuju Tursku i Iran zbog sve čvršćih veza sa Rusijom.

U stvari „disciplinovanje“ i nije najsrećniji izraz za ono šta se trenutno događa. Vidite, vrlo precizno sam predvidio ukrajinski sukob (od izvora do karaktera), uz apostrofiranje kako je taj rat u funkciji eliminacije Rusije iz budućih međumuslimanskih krvoprolića i potonje „humanitarne intervencije“ NATO u kontekstu Sirije. Do danas se ništa nije promijenilo i jednako prijeti veliki/nesagledivi međumuslimanski sukob genocidnih razmjera.

Da, govorim o namjerama Zapada da uništi muslimansku populaciju, govorim o GENOCIDU!

Govorim o fašizoidnim namjerama oficijelnih aktera Zapada (SAD, Britanija i ino), pod čvrstom kontrolom neoficijelnih monstruoznih organizacija poput Trilaterale ili Bilderbergovaca, da (po njihovim procjenama!) „višak populacije“ na planeti umanje za nekih dvije milijarde muslimana. I to je tek prvi korak – slijede budisti, hindusi, pravoslavni i ini.

Svi su čuli za termin „zlatna milijarda“ (Sjeverna Amerika i Evropa), onih koji po percepciji Bilderbergovaca ili Trilateralaca treba da žive na ovoj planeti. Monstrumi čak i ne kriju svoje fašizoidne projekcije o „pravu na opstanak“, o novoj „rasi“, o Novom svjetskom poretku... No, zalud svi znamo istinu kad našu svijest konstantno zamućuju silne laži i manipulacije.

O čemu ćuti reis Kavazović?

Moj utisak, ma kako on možda varljivo izgledao, jeste da reis Kavazović „ćuti“ o mnogočemu ili o nekim stvarima možda „razgovara sam sa sobom“. No, prevashodno reis „ćuti“ o POLITIČKOM ISLAMU!

Prednje pomenuta zaprijećena genocidna opasnost po muhamedanstvo valjda je dovoljan motiv da se reis Kavazović NAPOKON odredi spram koncepta političkog islama kakav su ovde indoktrinirali Alija Izetbegović i reis Mustafa Cerić. Sad kad je dogorilo do sudbonosnih trenutaka krajnje je vrijeme da se i uvaženi efendija Kavazović opredijeli na kojoj je strani.

Da li će Kavazović biti Bakirov „lični vjeroučitelj“ kao što je reis Cerić bio njegovom ocu, ili će se napokon otrgnuti iz kandži selefijskog sektaštva, kvazidoktrina Muslimanske braće i slično!? Ne može gospodin Kavazović dovijeka sjediti na dvije stolice – jednoj sektaškoj i drugoj doktrinarno-vjerskoj.

Da se razumijemo, čitao sam Islamsku deklaraciju i manje-više sam saglasan sa Alijinim detektovanjem problema, ali rješenja koja je on ponudio za nagomilane probleme su katastrofalna. Upravo Alija Izetbegović je kao „rješenje“ ponudio POLITIČKI ISLAM, nešto najgore šta je moglo zahvatiti muslimanski živalj.

Ukoliko postoji nešto gore od političkog islama onda je to sljedeća Alijina zamisao - ISLAMSKA DRŽAVA. Ukoliko danas na djelu ne vidimo kako se ta Alijina zamisao o Islamskoj državi materijalizovala, a kad ćemo onda to uvidjeti?!

To su pitanja o kakvima očekujem da reis Kavazović napokon (!) progovori. No, zašto je upravo gospodin Kavazović „pozvan“ da razriješi i pojedine globalne probleme?

Vidite, islam je na balkanska brda i doline došao kao već uveliko razvijena doktrina, da bi ga Sulejman I Zakonodavac/Veličanstveni dodatno „omekšao“ i prilagodio populaciji novoosvojenih teritorija. Zato se unutar južnoslavenske populacije razvija sui generis oblik islama koji je u opštecivilizacijskim okvirima bio najprihvatljiviji, najrazvijeniji.

SA  ABU  HAMZOM
I šta bi? Prvi na meti hegemona Zapada našao se ovaj ponajbolji oblik tumačenja islama. Nesporno je da su ovdašnji muslimani ratovali sa Srbima (pa i sa Hrvatima i čak međusobno), ali je jednako nesposrno da se to događalo u okviru globalnog napadana na slavensku (postkomunistučku) populaciji - kojoj ovdašnji muslimani podjednako pripadaju. I zajedno smo okupirani, sa jednako namijenjenom sudbinom i „saveznika“ i neprijatelja Zapada.

No, šta se dalje dešava? Poslije naših muslimana na red dolaze Tunižani, Egipćani, Libijci, Iračani, Sirijci..., pa sve do današnjeg Katara. Šta je zajedničko napadnutim kategorijama? Uvijek se krvoprolića događaju unutar najrazvijenihih i opštecivilizacijski najprihvatljivijih muslimanskih društava.

I uvijek imamo identičan obrazac djelovanja. Unutar društva Zapad potpomaže radilakne islamiste, sektaše, fanatike, koji iako manjinska kategorija uspijevaju izazvati haos i krvoproliće. I gdje su god to okolnosti omogućavale uslijdilo je bombardovanje.

Zašto su bombardovanja ograničena samo na prostor Sirije i Iraka? Pa da je naum tadašnjeg državnog sekretara Hilari Klinton uspio („Arapsko proljeće“) kompletan sjever Afrike, Bliski i Srednji Istok bili bi zahvaćeni nesagledivim međumuslimanskim krvoprolićem i podjednako bombardovani.

Samo, jedan vizionar, državnih i čovjekoljub je prepoznao naume hegemona i najteže sukobe preduprijedio. Da, govorim o Vladimiru Putinu! Nije Putin našao se na meti ovolikih napada i sankcija zato što Rusija nekog ugrožava, nego zato što predupređuje monstruozne zamisli kojekakvih Trilateralaca. Onog trenutka kad slome Putina, ili kad ga dovedu u bezizlaznu situaciju, uslijediće genocid nad muslimanima. Toliko bi reis Kavazović trebalo da zna!?

Zato ovako javno prozivam reisa Kavazovića da se jasno odredi spram aktuelnih događanja, spram političkog islama, Islamske države i drugih „umotvorina“ Alije Izetbegovića i istomišljenika mu reisa Cerića. Kako prednje rekoh sve je međusobno povezano, sve je kristalno jasno i ISTINA je vidljiva.

Znači, kad već pominje istinu trebalo bi da je iskaže mnogo jasnije i utemeljitije od dosadašnjih istupa. Htio to ili ne, gospodin Kavazović više ne može sjediti na dvije stolice i promivisati „dvije istine“.

Ako jedan Vladimir Putin zbog prijateljstva sa muslimanima i zarad sprečavanja genocida trpi ovakve sankcije i napada, pa zar da reis Kavazović uživa u sopstvenom „hedonizmu na dvije stolice“. Ovdašnji muslimani, kako rekoh, najpozvaniji su da svijetu upute apel mira i upozore svoju vjersku braću u kakav belaj srljaju, a prije svih to je dužnost njihovog duhovnog vođe reisa Kavazovića.

Istina je jedna, a svakodnevno je izgovara možda najveći prijatalje muslimana u istoriji – Vladimir Putin. Ruski predsjednik godinama pruža ruku prijateljstva, nastoji u pravoslavno-muslimanskom zajedništvu da se odbranimo od zajedničkog neprijatelja, čak sebe žrtvuje kako bi pomogao drugima da izbjegnu genocidne projekcije (u kakve pojedinci bezumno srljaju)...

Istovremeno, identičnu ruku prijateljstva pruža i novi srpski predsjednik Aleksandar Vučić i samo je pitanje: ko će tu ruku prihvatiti? Kako se zadnih dana čini pragmatični Denis Zvizdić, no o tom nekom drugom prilikom!

Dakle, dragi moji prijatelji, pa zašto ne reći i najbliži etnički rođaci, u duhu Bajrama i moja malenkost pruža ruku pomirenja, sloge, pa i ljubavi (altruizma). Za ovaj Bajram želim Vam da se niti jedna od mojih predne narečenih opasnosti ne dogodi, nego da vas prati sreća i berićet. Elem, za ovo drugo – bilo bi dobro da i reis Kavazović kaže koju u prilog ili zarad opovrgavanja mojih opservacija.



BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.