понедељак, 24. јул 2017.

"TREĆI BLOK“ pod policijskom opsadom



Potpuno opkoljeni policijskim snagama članovi i simpatizeri Pokreta „TREĆI BLOK“ ipak su izveli obećano – ispred zgrade suda u Novom Gradu održan je skup podrške našem članu Željku Biliću.



Piše: Borislav Radovanović

Danas je režim Milorada Dodika još jednom pokazao koliko strahuje od Pokreta „TREĆI BLOK“. Sa druge strane i ovaj Pokret je nedvosmisleno pokazao da je u Republici Srpskoj jedina opoziciona snaga, kakve se režim s pravom plaši.

Kao pokret najavili smo skup podrške našem Željku Biliću i jasno naznačili da je u pitanju mirno okupljanje. Ni u naznakama nije bilo osnova za sumnju da bi ovo neformalno okupljanje građana moglo predstavljati opasnost po bilo koga. Zbog toga je nejasno šta je uopšte policija tražila na tom mjestu.

No, Milorad Dodik strahuje od našeg pokreta, režim se boji naših aktivnosti, tako da se u Novom Gradu dogodilo upravo ono šta smo očekivali. Odmah po našem dolasku ispred zgrade Osnovnog suda opkoljeni smo sa preko deset uniformisanih policajaca i inspektora u civilu. Oba prilaza sudu policija je zapriječila i jasno demonstrirala kako se unutar obruča dešava nešto „opasno“ – šta bi građani trebalo da izbjegavaju.

Iako je u pitanju izuzetno prometna ulica danas su je građani Novog Grada zaobilazili u širokom luku. Bilo je ogavno posmatrati kako se slučajni prolaznici zbog takvog policijskog pozicioniranja okreću i vraćaju nazad. Strah čini svoje i mi to razumijemo.

Istovremeno primijetio sam da je i sudska policija dobila pojačanje iz Prijedora, a od građana smo čuli da su čak i redovne autobuske linije presretane od strane policije. Sveukupno, vidjeli smo izdanje Republike Srpske za kakvu se nismo borili, za kakvu naši očevi nisu ginuli.

Elem, članovi Pokreta „TREĆI BLOK“ su već sviknuti na ovakve situacije zastrašivanja. Nas nisu mogli uplašiti i kako smo naumili – dva sata proveli smo ispred zgrade suda. Sve dok naš Željko nije izašao da ga gromoglasno pozdravimo. Policija je taj čin snimala službenom kamerom, no to nas nije ometalo. Odavno smo u Dodikovoj „crnoj knjizi“ i upravo smo ponosni zbog toga!

Osim očekivane policijske opsade (posljedice straha režima) današnji dan je iskristalisao još jednu činjenicu: opozicija Republike Srpske ne zaslužuje ni minimum poštovanja. Naš poziv bio je javan, no od strane „opozicije“ je ignorisan. Zašto? Evo i pravog odgovora.

Današnjem skupu je prisustvovao u javnosti već prepoznatljiv dvojac opozicionara i to narodni poslanik Adam Šukalo, te nesalomljivi borac protiv građevinske mafije Tihomir Gligorić. Poslanik Šukalo dao je izvanredno objašnjenje svog davanja podrške Željku Biliću. Rekao je da je opozicija organizovala protest u Banjaluci, šta je rezultiralo sramnim „kontraprotestom“ Milorada Dodika. Naš Željko Bilić je odbio naređenje direktora da prisustvuje Dodikovoj lažnoj demonstraciji političke podrške i zato dobio otkaz. Narodni poslanika Adam Šukalo je jasno apostrofirao kako se saosjeća sa inženjerom Bilićom i sličnima koji su postradali u tom političkom obračunu vlasti i opozicije. Zato je danas došao u Novi Grad da svoju podršku javno prezentuje.

Tako se ponašaju časni političari i zato poslanika Šukala u Pokretu „TREĆI BLOK“ vrlo poštujemo. Apsolutno identičan odnos imamo i spram Tihomira Gligorića, uz pojašnjenje da i njih dvojica maksimalno podržavaju aktivnosti našeg pokreta. No, današnje ponašanje opozicije Srpske je za svaku osudu i mi se ne snebivamo to javno izreći. Uostalom, zato smo i odabrali da budemo „TREĆI“!

Elem, okončanje skupa podrške je tek demontiralo podlost režima Milorada Dodika. Kad smo se već počeli razilaziti policajci su izdvojili našeg predsjednika pokreta Njegoša Tomića, legitimisali ga i saopštili mu da će biti procesuiran zbog nelegalno održanog javnog skupa. Policija je proizvoljno „utvrdila“ da je Njegoš „organizovao“ ovo okupljanje građana i da ga zbog toga treba sankcionisati. To je prosto DNO DNA!

Činjenica je da Njegoš danas nije bio nikakav sazivač, organizator ili šta već, niti za ono šta se danas dogodilo snosi bilokakvu odgovornost. Do današnjeg okupljanja došlo je spontano i bez ikakve posebne organizacije. Naš pokret je i nastao na principu da naše članove i građane ZAJEDNIČKI štitimo od zloupotreba unutar institucija. I niti jedan pojedinac tu ne donosi odluke ili vrši kakav uticaj na druge. Prosto, dogovorimo se oko neke aktivnosti, a potom je i realizujemo. Njegoš je tek „prvi među jednakima“ i niko ga ne može pozvati na odgovornost za nešto šta je učinilo nas trideset.

No, znamo mi odlično da je policiji naređena ovakva sramotna prijava kao još jedan u nizu pritisaka kakve vrše na predsjednika pokreta Njegoša Tomića. Nisu ga mogli ustrašiti, nisu ga uspjeli potkupiti, pa ga pokušavaju ovako „korak po korak“ slomiti. Samo nisu računali na naš odgovor. Onog trenutka kad sud u Novom Gradu radi postupka pozove Njegoša Tomića DOLAZIMO PONOVO. Samo ovoga puta dolazimo u mnogo većem broju, mnogo organizovaniji i pripremljeniji. Kako stvari idu izgleda da će opštenarodni bunt upravo krenuti iz Novog Grada!

Milorad Dodik treba da se plaši Pokreta „TREĆI BLOK“. Ima razloga za to. Naime, on je svojim terorom i bezakonjem natjerao nas na političko organizovanje i ovakav aktivizam. Sad mu slijedi „sankcija“ za ono šta je nama činio. O kakvoj „sankciji“ govorim? Nedavno je predsjednik pokreta Njegoš javno poručio da se neće smiriti „dok se ne okupa u Dodikovom bakinačkom bazenu“, a mi kao članovi samo dodajemo kako ćemo se zajedno kupati. Biće to nezaboravna žurka!

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.