среда, 16. август 2017.

Kadije Republike Srpske izrazile lojalnost zamjenici „Velikog vezira“



 
Podrška Udruženja sudija Republike Srpske upućena VSTS-u može se protumačiti kao ispoljavanje lojalnosti naših „kadija“ prema „Velikom veziru“ Milanu Tegeltiji i njegovoj zamjenici Ružici Jukić. Još samo da utvrdimo ko je SULTAN!


Piše: Borislav Radovanović

Čitam i ne mogu da vjerujem: Udruženje sudija Republike Srpske izdalo je saopštenje u kom podržavaju VSTS i Ružicu Jukić povodom „prijetnji i pritisaka“ kakvima su ovi navodno izloženi. Znači, u konkretnom slučaju „kadije“ Srpske su donijele presudu i prije negoli su tužilaštvo i policija istražili postoji li uopšte nekakvo krivično djelo. Za njih je dovoljno da Ružica Jukić kaže kako joj je prijećeno, pa da donesu „presudu“ protiv građana koji se (gle bezobrazluka!) usuđuju kritikovati pravosuđe. Po njima nema se tu šta istraživati, ako je zamjenica „Velikog vezira“ kazala da je neko kriv na „kadijama“ je samo  da ga osude.

Zamislite, u cijeloj državi jedino prozvani Pokret „TREĆI BLOK“ traži da nadležne institucije pod hitno istraže spornu situaciju i o utvrđenim činjenicama obavijeste javnost. Mi smo već iznijeli svoj stav, odnosno da nad gospođom Jukić nije počinjeno nikakvo krivično djelo, nego je ona zloupotrijebila službeni položaj i moć zarad brutalnog gaženja temeljnih prava i sloboda građana. No, konačnu odluku očekujemo od nadležnih institucija.

Sa druge strane Udruženje „kadija“ Republike Srpske smatra da se tu nema šta istraživati i dokazivati, nego se i sami stavljaju u funkciju kršenja građanskih prava i sloboda. Eto neka kažu na osnovu kojih pravno-relevantnih činjenica su utvrdili da je Ružici Jukić uopšte prijećeno. Nema takvih činjenica i ovo strukovno udruženje iznosi paušalne, proizvoljne i ničim utemeljene ocjene.

No, ključno pitanje jeste zašto se ovdašnje „kadije“ ponašaju krajnje neprimjereno? Odgovor je vrlo prost: „Veliki vezir“ Milan Tegeltija i njegova zamjenica Ružica Jukić su iste te „kadije“ imanovale na sudačke pozicije. Istovremeno „Veliki vezir“ i njegova zamjenica nadležni su za kontrolu rada sudija, pa sve do njihovog sankcionisanja.

Znači, ovdašnje „kadije“ ne zanima ni pravo, ni pravda, nego samo da se dodvore onima koji su im dodijelili izvanredno plaćene funkcije, koji im privilegije na kakve su navikli mogu oduzeti i ino. Našim „kadijama“ je jedino važno da pojedinačno zaštite svoje interese i privilegije, a to najjednostavnije postižu ulizivanjem „Velikom veziru“.

Pritom, „kadije“ su zaboravile da ih za njihov (ne)rad plaćaju građani Republike Srpske i da bi spram te kategorije trebale ispoljiti bar minimum poštovanja. No, ovakvim saopštenjima i podrškama svima je kristalno jasno pokazano i kakve su nam sudije, i da su kritike građana i opravdane i utemeljene.

U daljem treba se referirati na medije zemlje i regiona. Zamislite, javnosti servisiraju bukvalno sve šta „efendije“ izjave, a samo rijetki poštuju osnovni princip novinarstva – trženje izjave druge strane. Mediji su tako masovno stavljeni u funkciju kršenja osnovnih prava i sloboda građana. To šta mediji čine neka im je na „čast“.

Jednako tako moramo građane upitati gdje su institucije Republike Srpske, gdje su silni politički subjekti ili gdje su brojni „zaštitnici“ građana iz kategorije nevladinog sektora? Građani su danima izloženi institucionalno-medijskom linču, brutalnom zastrašivanju i teškom kršenju prava, a svi ćute i paze da se ne zamjere „Velikom veziru“ i „kadijama“. Bruka i sramota!

No, jedan mali politički akter, Pokret „TREĆI BLOK“, danima vodi bespoštednu borbu između Davida i Golijata, ali ipak ostvaruje dano obećanje – štiti građane od institucionalnog terora! Po onome šta nam građani pišu i govore u pokretu vidimo da javnost prepoznaje našu borbu za opšte dobro i nama je to jedino važno.

Kao politički pokret nastali smo na principu solidarne zaštite svojih članova i simpatizera, ali i svih građana, i to svakodnevno dokazujemo. Mi nismo ni „prvi“, ni „drugi“, nego je Pokret „TREĆI BLOK“ politička avangarda! To građani sve više prepoznaju i nama je to dovoljna nagrada za uloženi trud i rad, te poticaj za dalju bespoštednu borbu protiv hegemonije.

Za kraj valja samo reći da ćemo se pozabaviti i pitanjem ko je „Sultan“, kom ovako vijerno služe i „Veliki vezir“ i njegove „kadije“. Kad mu već vijerno služe bio bi red da ih „Sultan“ i plaća. Da građani plaćaju tuđe „sluge“, po nama je društveno neprihvatljivo. Zato je naš programski cilj da pravosuđe odgovara našim institucijama i građanima koji ih plaćaju, a nikako tamo nekom „Sultanu“.

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.