среда, 30. август 2017.

Odgovor Gordani Tadić: BiH jeste „razvaljena zemlja“!



 
Zamislite, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić javno prijeti ministru bezbjednosti Draganu Mektiću samo zato što je izrekao istinu koju svi znamo: BiH jeste „razvaljena zemlja“.


Piše: Borislav Radovanović

U kakvoj mi zemlji živimo dokazuje ponašanje v.d. glavnog tužioca državnog tužilaštva Gordane Tadić. Ministar bezbjednosti je medijima i javnosti saopštio kako je BiH „razvaljena zemlja“, a onda slijedi otvorena prijetnja Tadićeve da će ministra pozvati u tužilaštvo, gdje treba da objašnjava svoje navode.

Moram gospođu Tadić „podsjetiti“ da je tužilaštvo pod njenim vodstvom nadležno samo za krivična djela propisana krivičnim zakonima ove zemlje. Tvrdnom da je BiH „razvaljena“ ili šta znam kakva zemlja Mektić nije počinio krivično djelo i toliko bi o pravu trebala znati naša „prva violina“ krivičnog gonjenja.

Javnim prijetnjama da će ministra pozvati na ispitivanje u službene prostorije tužilaštva za napostojeće krivično djelo v.d. glavnog tužioca zloupotrebljava službeni položaj i ovlaštenja. Eto i ja tvrdim da je BiH „razvaljena zemlja“ i čekam da me pozovu u tužilaštvo!

No, ja svoju tvrdnju baziram na elementarnim doktrinama bezbjednosne struke. Kad sa pozicije bezbjednosnih postulata ocjenjujemo neku državu, onda to činimo na bazi tri elementa. Provjeravamo da li država pruža ličnu i imovinsku zaštitu građanima, da li obezbjeđuje vladavinu prava, te da li adekvatno štiti svoje resurse?

Ukoliko država ne štiti sigurnost građana, vladavinu prava i resurse onda takvu državu nazivamo „SLABA DRŽAVA“. Pošto BiH ne ispunjava ni minimum funkcija države ima se smatrati „slabom državom“. Međutim, ukoliko u ispunjavanju funkcije države imamo negativne trendove, a van svake sumnje u BiH ih imamo, onda se takva država definiše kao „PROPADAJUĆA DRŽAVA“.

Sa pozicije bezbjednosnih doktrina BiH je „propadajuća država“ i nema eminentog stručnjaka koji će ustvrditi drugačije, ukoliko iole drži do profesionalnog dostojanstva. Međutim, ovde govorimo o opštim principima koji se primjenjuju na sve države, dok kod BiH moramo tragati i za nekim sui generis pojavama kakve ovu državu izdvajaju od ostalih.

BiH jeste posebna iz razloga što je u pitanju „razvaljena zemlja“ i potpuno se treba složiti sa Mektićevom ocjenom. Prvo moramo znati da je BiH tek posljedica „razvaljivanja“ bivše SFRJ i to nasilnog i protivpravnog razbijanja suverene države. Potom moramo uvažiti činjenicu da je država dodatno „razvaljena“ pljačkaškom privatizacijom, kakva je rezultirala nesagledivim posljedicama.

Napokon, BiH je „razvaljena“ od strane nakaradnih političkih, ekonomskih, intelektualnih i inih (kvazi)elita nastalih upravo na ratu i enormnoj pljački. Najveći problem ove zemlje je odnarođena, bezobzirna, bahata, neodgovorna, te teško kriminalizovana i korumpirana, „elita“. Sve, bukvalno sve, računajući i Tužilaštvo BiH i njegovu šeficu, u ovoj zemlji podvrgnuto je volji i interesima elitističkih krugova koji vladaju u kontinuitetu nekoliko decenija.

Svi građani ove zemlje znaju da su beskrupulozni centri moći teško kriminalizovani i korumpirani, a samo je Tadićevoj i njenim tužiocima potrebno „dodatno dokazivati“ ono šta i slijepi vide. Nemojmo se lagati: Tužilaštvo BiH i ostatak pravosuđa podanički služe moćnicima koji ovu zemlju svakodnevno „razvaljuju“ i to bez ikakve odgovornosti.

Da, izostanak odgovornosti je ključni problem ove zemlje, a tu pravosuđe svakako snosi najveću krivicu. Da sudska vlast, kao jedan od tri osnovna stuba vlasti, funkcioniše teško da bi izvršna vlast ponašala se ovako kako se ponaša, pa sve do toga da teško devastira i zakonodavnu vlast.

Elem, sudska vlast je sebi kroz institut Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) obezbijedila „amnestiju“ od odgovornosti prema zakonodavnoj vlasti, kako je to svuda u svijetu uspostavljeno kao princip društvene organizacije. Pravosuđe je sebi obezbjedilo status OTUĐENOG CENTRA MOĆI, gdje tužioci i sudije „odgovaraju“ upravo onom ko ih je i postavio – VSTS-u. I nikom drugom. Imamo zatvoreni krug ispitivanja odgovornosti (sve do efikasnosti)  unutar otuđenog centra moći. Pa gdje to još ima?

No, problem našeg nakaradnog pravosudnog sistema su javne kritike građana. To da građani imaju pravo kritike garantuju im ustav zemlje i silne međunarodne konvencije implementirane u ustavu. Međutim, naše pravosuđe, predvođeno osobama poput Tegeltije, Jukićeve, Tadićeve i sličnih, teži da protivustavno i protivpravno UGUŠI i ovaj posljednji instrument kontrole. Građani imaju pravo da vrše kontrolu rada institucija, računajući i otuđene centre poput pravosuđa, i to iz prostog razloga što građani plaćaju (ne)rad zaposlenih u institucijama.

Samo pojedinci u „razvaljenom“ pravosuđu žele da i dalje primaju pozamašne plate, a da za svoj rad nikom ne odgovaraju. Pa čak ni onima koji ih plaćaju. Upravo zbog toga ovakvim grubim i protivpravnim javnim istupima, čak otvorenim prijetnjama, pojedinci teže da GUŠE TEMELJNA PRAVA I SLOBODE GRAĐANA. Pa oni nisu normalni! Građani ih plaćaju da štite njihova prava i slobode, a oni nastoje gušiti elementarna prava i to teškim zloupotrebama moći i uticaja.

Za to što svi mi živimo u „razvaljenoj zemlji“ ponajviše je krivo upravo preplaćeno i krajnje nefunkcionalno pravosuđe. Da unutar pravosudnih tijela pošteno odrade bar 10% primanja koja im građani obezbjeđuju mi bi imali mnogo pravednije i uređenije društvo. No, nosioci pravosudnih funkcija jedino su posvećeni sopstvenim interesima, a u domenu zaštite svojih interesa služe ovakvim nakaradnim elitama (posebno političkim).

Znaju u pravosuđu odlično da bi i minimalnim suprotstavljanjem kriminalizovanim i teško korumpiranim političkim i ekonomskim centrima moći ugrozili sopstveni hedonizam i upravo zato ništa ne čine na planu „rak rana“ ove zemlje.

Bosna i Hercegovina je „razvaljna zemlja“ i to razvaljena u udruženom zločinačkom poduhvatu svima znanih centara moći, UDRUŽENIH sa pravosudnim tijelima. Pravosuđe je saučesnik u „razvaljivanju“ države i to je esencija njihovog gušenja slobode mišljenja i izražavanja.

Gospođa Tadić, baš kao i gospođa Jukić nedavno, teško zloupotrebljava službeni položaj zarad predupređivanja opravdanih kritika građana i društva, odnosno bezobzirnog gaženja temeljnih prava i sloboda građana. Eto to sam joj želio poručiti i sad čekam poziv na saslušanje.

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.