четвртак, 17. август 2017.

Pokret „TREĆI BLOK“: O „bezgrešnosti“ Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH



  
Pokret „TREĆI BLOK“ je javno obećao da će podnijeti predstavku protiv zamjenice VSTS Ružice Jukić zbog teških zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja. Onda smo šokirani činjenicom da pozitivno zakonodavstvo BiH nigdje ne propisuje disciplinsku odgovornost članova VSTS. Zato Ružica Jukić i može ovako brutalno gušiti slobodu mišljenja i izražavanja!


Predsjednik, potpredsjednici i članovi VSTS ne moraju dolaziti na posao, ne moraju ništa raditi, mogu se ponašati kako im drago, jer nigdje nisu propisane njihove radne obaveze i mogućnost da disciplinski odgovaraju za eventualne propuste ili neprofesionalna ponašanja. Primaju ogromne plate, a ne podliježu nikakvoj radnoj odgovornosti, i još se „ljute“ na građane koji ukazuju da je VSTS otuđeni centar moći.

Samo pitanje nepostojanja rade odgovornosti članova VSTS i nije esencija problema ove države i društva. Ključni problem leži u činjenici da je pojedincima, poput potpredsjednice Jukić, „legitimno“ omogućeno da teško zloupotrebljavaju službene položaje i ovlaštenja, kao i moć i uticaj koji proizilaze iz njihovih položaja.

Pokret „TREĆI BLOK“ podsjeća javnost da potpredsjednica VSTS Ružica Jukić danima bezobzirno zloupotrebljava službeni položaj, moć i uticaj, a sve u funkciji protivustavnog kršenja slobode mišljenja i izražavanja, zastrašivanja građana i teškog dezavuisanja institucija i javnosti.

Konkretno, iskoristila je jedan bengni komentar, očigledan izraz ogorčenja obimom i težinom kriminalizacije u pravosuđu i institucijama uopšte, star čak DVA MJESECA, za podnošenje prijave Tužilaštvu BiH. Kao „eminentni pravnik“ gospođa Jukić je znala, ili je bar trebala znati, da iskorišteni komentar ne predstavlja radnju krivičnog djela, niti u pogledu direktnog činjenja, ni u smislu podstrekavanja. Znala je da povodom komentara penzionerke stare 63. godine nije nastupilo nikakvo ugrožavanje njene bezbjednosti, ali je ipak izvršila radnju krivičnog djela „lažno prijavljivanje krivičnog djela“.

I to nije najproblematičnije u ponašanju gospođe Jukić. Nakon podnošenja prijave ona medijski izjavljuje da je pitanje njene eventualne ugroženosti „prepustila“ istraživanju policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH. Iako je znala, ili bar trebala znati, da policijski službenici Agencije bez naredbe Suda BiH (eventualno Tužilašta BiH) nemaju pravo „češljati“ po sadržajima koje objavljuju članovi Pokreta „TREĆI BLOK“ i Fejsbuk stranice „HAPSI MEKTIĆU, SAMO HAPSI“, potpredsjednica VSTS medijski tvrdi da će se to dogoditi.

Uz to potpredsjednica VSTS javno tvrdi kako će policija istraživati „sve prijetnje, uvrede i klevete“, koje su joj upućene. Ona koja vrši imenovanje sudija i tužilaca trebalo bi da ima bar elementarno znanje o tome da tužilaštvo i policija mogu istraživati samo krivična djela u domenu prijetnje, dok za „uvrede i klevete“, baš kao i svaki drugi građanin, može samo pokrenuti parnični postupak. Elem, gospođa Jukić ciljno i bezobzirno dezavuiše javnost u nastojanju da izbjegne objektivno zaslužene kritike.

Svojim medijskim istupima gospođa Jukić nedvosmisleno nastoji gušiti svaki oblik kritike na njen rad, pa i slobodu mišljenja i izražavanja uopšte, i za to zloupotrebno koristi državnu policijsku agenciju. I tu nije kraj njenih zloupotreba, nego medijski saopštava da joj je drugo policijsko tijelo dodijelilo „preventivnu zaštitu“ (nepoznat oblik štićenja ličnosti), a sve u cilju manipulisanja javnošću u pogledu njene (realno nepostojeće) „ugroženosti“.

Nakon nezakonitih i krajnje neprimjerenih javnih izjava potpredsjednice Jukić kreće institucionalno-medijska satanizacija članova našeg pokreta i Fejsbuk grupe. Govorimo o kategoriji veličine nekih 9 000 građana, koji danima osjećaju ugroženost i strah – šta se u pravnom društvu ne bi smjelo događati. No, ni to nije zadovoljiljo moćnu Ružicu Jukić, pa daje medijske izjave u kakvima hiljade građana optužuje da su instrumentalizovani od strane ministra bezbjednosti  SM BIH Dragana Mektića i to sve povezuje sa nekakvom privatnom parnicom/tužbom.

Hiljade građana ove zemlje neskrivljeno danima živi u strahu i neizvjesnosti, a samo zato što su javno iznosili kritike na račun VSTS i pravosuđa uopšte i to u domenu prava kakva im bar deklarativno garantuju ustav ove zemlje i brojne međunarodne konvencije implementirane u istom. Zar je normalno da hiljade građana strahuju od moćnika koje usljed siromaštva sve teže plaćaju? I to samo zato što su se „drznuli“ komentarisati kako za svoja poreska i druga izdvajanja ne dobijaju adekvatnu pravnu/pravosudnu zaštitu.

Dakle, prostim uvidom u Zakon o VSTS, u njihov pravilnik, kodeks i druge opšte pravne akte, može se neposredno utvrditi da nigdje nije propisana disciplinska odgovornost članova VSTS. Ovim propisima utvrđeno je da su članovi VSTS nadležni za ispitivanje disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca, a ni jednim „slovom“ nije predviđena odgovornost članova Savjeta. Zakonski, oni su „bezgrešni“! Šokantno, ali istinito. Čak i Zakon o državnoj službi u institucijama BiH izuzima od odgovornosti članove VSTS.

Zato iz Pokreta „TREĆI BLOK“ saopštavamo kako pitanje disciplinskie odgovornosti Ružice Jukić nećemo pokrenuti zbog volje naših zakonodavaca da istu abolira od ovakvog vida odgovornosti. U konkretnom slučaju teških zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja vidljivo je da postoji opravdanost propisivanja disciplinske odgovornosti članova VSTS, no volja zakonodavca je takva kakva jeste.

No, u pokretu još uvijek nismo odustali od drugih vidova pravne zaštite koje smo najavili, a u domenu podnošenja krivične prijave protiv Ružice Jukić za krivično djelo „zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“, te podizanja parnične tužbe. Ovde ističemo kako je bukvalno u pitanju borba Davida i Golijata, a posebice u domenu pristupa dokazima i činjenicama. Čim nam otuđeni centri moći ovdašnjeg pravosuđa i ukupnog represivnog aparata dozvole pristup informacijama vrlo brzo ćemo procesuirati Ružicu Jukić za sve počinjene nezakonitosti.

Do daljeg iz Pokreta „TREĆI BKLOK“ saopštavamo kako čvrsto stojimo u zaštiti slobode mišljenja i izražavanja, te građanima ukazujemo da ne strahuju od očigledne institucionalno-medijske hajke upravljene protiv njih. Iako su izloženi brutalnom obliku zastrašivanja građani treba da znaju ko i kako štiti njihova prava i slobode, zbog čega i izdajemo ovo saopštenje.

POKRET „TREĆI BLOK“

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.