недеља, 13. август 2017.

SIPA pravi „Crnu knjigu“ sa 4 250 članova Pokreta „TREĆI BLOK“



 
Nakon prijave da joj „prijete članovi Pokreta TREĆI BLOK“ potpredsjednica VSTS Ružica Jukić dobila je policijsku zaštitu. Sad Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pod pojačani nadzor stavlja na hiljade članova i deklarisanih simpatizera ovog pokreta. Doznajte i zašto!


Piše: Borislav Radovanović

Pokret „TREĆI BLOK“ očigledno je odabran kao sredstvo sveopšteg zastrašivanja građana od strane moćnika izvršne i sudske vlasti. Kad je u pitanju izvršna vlast javnosti je već jasno zbog čega je ovaj relativno malen pokret na meti institucionalnog nasilja. Zna se da je u pitanju odistinski opozicioni politički subjekt, šta je u ovoj zemlji prava rijetkost. Pored toga pokret promoviše građansku hrabrost i solidarnost, nešto čega se ovdašnji vlastodršci ponajviše plaše.

No, u ovom tekstu pozabavićemo se razlozima zbog kojih se pokret našao na meti sudske vlasti, ili pravosudnih institucija. Ništa na ovom svijetu ne događa se slučajno.

Podsjetiću javnost da je Pokret „TREĆI BLOK“ prošlog mjeseca ispred Osnovnog suda u Novom Gradu organizovao skup podrške svom članu Željku Biliću. Inženjer Bilić je svojevremeno odbio naređenje direktora da prisustvuje kontraverznom Dodikvom „kontramitingu“ u Banjaluci. I zbog toga je nezakonito dobio otkaz! Na zadnjem ročištu po Bilićevoj tužbi članovi pokreta okupili su se ispred suda sa zahtjevom da u tom slučaju sudi po zakonu i pravdi, a nikako po pritiscima političkih moćnika koji na ovako grub način krše prava radnika.

 
Bez obzira na veličinu skupa treba znati kako je ovo PRVI SLUČAJ ovakvog građanskog uticaja na sud koji je zabilježen u Srpskoj i BiH. Pokazali smo modus operandi suprotstavljanja institucionalnom nasilju, kakvog se plaše svi „grešnici“ unutar izvršne i sudske vlasti.

U daljem valja podsjetiti da su članovi pokreta i simpatizeri poput narodnog poslanika Adama Šukala i opozicionara Tihomira Gligorića u više navrata spriječili deložaciju porodice Popović u Banjaluci. Svojim tijelima spriječili su policiju i sudsku policiju u izvršenju ovog sramnog čina institucionalnog nasilja u funkciji interesa kontrverznih tajkuna.

No, to nisu jedini javno promovisani vidovi građanskog otpora ovog pokreta. Podsjetiću javnost da su čelnici Pokreta „TREĆI BLOK“, predvođeni predsjednikom Njegošom Tomićem, prije par mjeseci došli u Prijedor i autoru ovog teksta dali podršku povodom početka montiranog/nezakonitog krivičnog progona zbog za nepostojeći „napad“ na načelnika PU Prijedor Dalibora Ivanića.

Po našem prethodnom dogovoru tom prilikom nismo organizovali skup podrške sličan onom u Novom Gradu, nego smo objavili kako to planiramo realizovati povodom prvog ročišta. I pojedinci sa punim pravom ocjenjuju kako će se ovoga puta održati prilično masovan skup podrške, koji neće proći bez širokog medijskog izvještavanja. Takvih skupova se ovdašnji vlastodršci panično plaše i zato grubom represijom nastoje zastrašiti članove i simpatizere pokreta, ali i građane uopšte.

Za kraj želim obavijestiti javnost da unutar Pokreta „TREĆI BLOK“ uskoro planiramo organizovan dolazak u prostorije SIPA u Banjaluci, a radi davanja izjava povodom prijave gospođe Ružice Jukić. Konkretno, najviši predstavnici i pojedini članovi pokreta izjaviće da ničim nisu ugrozili sigurnost gospođe Jukić, te da su njene optužbe neistinite/lažne. Ovu akciju izvešćemo zarad činjeničnog razjašnjavanja sporne situacije, jer članovi i simpatizeri pokreta nemaju namjeru biti „glineni golubovi“ ovdašnjih moćnika.

Znači, moramo razjasniti da li je potpredsjednici VSTS dodijeljena policijska zaštita zbog „ugrožavanja“ od strane Helene Polić-Gojković, gospođe koja je zagazila u sedmu deceniju života i teško da može bilokoga ugroziti. Ili, od ko zna koliko hiljada ogorčenih građana koji svakodnevno javno kritikuju Milana Tegeltiju i Ružicu Jukić kao direktno odgovorne za katastrofalno stanje u oblasti pravosuđa.

Cilj pokreta jeste da utvrdimo pravno-relevantne činjenice na osnovu kojih ćemo protiv gospođe Jukić podnijeti krivičnu prijavu (za „Lažno prijavljivanje krivičnog djela“), parničnu tužbu i predstavku VSTS. Mi znamo kako štititi prava svojih članova i simpatizera i to ćemo u ovom slučaju jasno prezentovati.


Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.