среда, 6. септембар 2017.

Ko su Dodikovi „Zavjetnici“



Ultradesničarska organizacija „Zavjetnici“ u prvi plan postavlja atraktivne djevojke poput Milice Đurđević, kao mamac za mlade praznoglave „patriote“. No, iza takve „kulise“ djeluju teški kriminalci poput presuđenog ubojice Njemanje Ristića, kog Interpol traži zbog pokušaja atentata na Milu Đukanovića, ili penzionisanog komandanta žandarmerije Bratislava Dikića koji se za isto krivično djelo već nalazi u crnogorskom pritvoru .


Piše: Borislav Radovanović

Obraćanje Pokreta „Treći blok“ ministru bezbjednosti Draganu Mektiću i traženje da se organicaciji „Zavjetnici“ iz Srbije zabrani ulazak u BiH prilikom većih javnih protesta u javnosti je izazvalo popriličnu pometnju.

Režimska RTRS je brzinom reagovanja nedvosmisleno još jednom dokazala spregu ovog „javnog servisa“ i Dodikovih marioneta iz redova „Zavjetnika“. Prosto začuđuje kojom brzinom su „Zavjetnici“ odgovorili na zahtjev „Trećeg bloka“, normalno preko RTRS.

Zanimljivo je da se RTRS poziva na novinsku agenciju SRNA, međutim, pregledom ovog sajta nije moguće naći ništa od RTRS-ovih navoda. Uostalom, na internetu nije moguće naći ni saopštenje „Zavjetnika“. Ozbiljno možemo  sumnjati da su novinari RTRS objavili nepostojeće „saopštenje“, odnosno da su sami kreirali i javnosti plasirali vrlo problematične informacije.

U svom aktu ministru Mektiću „Treći blok“ je upravo apostrofirao tu već dobro poznatu spregu RTRS i „Zavjetnika“, podsjećajući na prošlogodišnji „dokument“ koji su „Zavjetnici“ slično plasirali preko RTRS, a tiče se navodnog Sorošovog finansiranja lidera opozicije.

No, problem je mnogo dublje prirode. Mnogi analitičari organizaciju „Zavjetnici“ kvalifikuju kao svojevrstan „politički eksperiment“. Ideja je vrlo jednostavna. U ovoj sumnjivoj organizaciji u prvi plan guraju atraktivne djevojke poput „Milice Zavjetnice“ (Đurđević), a šta najbolje pokazuje njihova izborna lista prepuna mladih i atraktivnih djevojaka.

I kako to obično biva: djevojke privlače mlade momke, a ciljna grupa ove političke organizacije su slabo obrazovani i nabildani tipovi, kakve onda uče „osnovama Srpstva“ i instrumentalizuju za svoje ciljeve. Normalno, i za interese dobrih platiša poput Milorada Dodika.

Stavarni tvorac „Zavjetnika“ je Miličin otac Rajko Đurđević, bivši Radikal i vrlo kontraverzna ličnost. Za „bezbjednosno obrazovanje“ članova organizacije zadužen je penzionisani komandant srpske žandarmerije Bratislav Dikić. Ovde je uočljiv obrazac djelovanja „tri u jednom“ po kom se istovremeno stvaraju paravojne formacije, kriminalne organizacije i politički akteri. Obrazac koji je poodavno profilisao Željko Ražnjatović Arkan, a nije „daleko“ ni od njihovog radikalskog (Šešeljovog) političkog izvorišta ili onoga šta je „inovirao“ Vuk Drašković.

Međutim, sve navedeno sa aspekta bezbjednosne struke moglo bi se „tolerisati“, da u redovima „Zavjetnika“ ne djeluju i kriminalci najvišeg ranga. Kao eklatantan primjer možemo uzeti deklarisanog aktivistu (mnogi kažu i vođu!) ove organizacije Njemanju Ristića. U pitanju je bivši član „voždovačkog klana“, presuđen za ubistvo, a policiji dobro poznat po brojnim slučajevima nasilništva nad neistomišljenicima.

Ipak, Nemanja Ristić je u žižu regionalnog interesovanja došao nakon objavljivanja Interpolove potjernice zbog prošlogodišnjeg pokušaja atentata na Milu Đukanovića. Prema crnogorskoj optužnici Ristić je, zajedno sa dvojicom Rusa i još 15-ak lica, namjeravao da nasilno uđe u parlament, ubije premijera Đukanovića i izvrši državni udar. Treba apostrofirati i činjenicu da je prednje pomenuti „bezbjednosni ideolog“ ove organizacije, Bratislav Dikić, u Crnoj Gori pritvoren zbog spornog pokušaja atentata.

I sad imamo situaciju da jedna ekstremističko-kriminalna organizacija preko „javnog servisa“ RTRS plasira samo njima znane „informacije“ o tome kako osvjedočeni ratni veterani i policijski profesionalci Dragan Mektić i Borislav Radovanović (autor) namjeravaju izvesti protivpravno i nasilno svrgavanje aktuelne vlasti, a sve za interese Bakira Izetbegovića i Osmana Mehmedagića – Osmice (šefa državne obavještajne agencije).

Sa druge strane imamo osvjedočene Dodikove marionete iz redova „Zavjetnika“ koje Crna Gora sumnjiči za atentat na premijera Đukanovića, a policiji Srbije su odlično poznati po brojnim krivičnim djelima ubistava, nasilništva i organizovanog kriminala. I takvi preko RTRS predviđaju „Vruću jesen“ u Republici Srpskoj.

Pritom iz vida ne smijemo izgubiti ni činjenicu da je današnji ministar policije Dragan Lukač, kao „ulični operativac“ aktuelnog predsjednika Milorada Dodika, 10. septembra 1997. počinio klasični državni udar nad Republikom Srpskom.

Znači, osobe sa dobro znanim iskustvima u atentatima, nasilničkim prevratima i državnim udarima optužuju osvjedočene policijske profesionalce i to na bazi apsolutno nepostojećih dokaza i sve preko „javnog servisa“ RTRS. Kome će građani vjerovati ostaje da se vidi!?

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.