четвртак, 14. септембар 2017.

„TREĆI BLOK“: Dodik PONOVO izvršio državni udar





Milorad Dodik je juče ponovio državni udar protiv Republike Srpske, poput onog iz 1997. godine, zbog čega Pokret „TREĆI BLOK“ prvi javno proglašava prelazak na vaninstitucionalnu borbu u cilju očuvanju Srpske.

Naš pokret je javnost obavijestio kako će u slučaju izostanka javne parlamentarne rasprave o revizorskim izvještajima Glavne službe javne revizije RS preći na vaninstitucionalnu borbu protiv odnarođenog i teško kriminalizovanog režima Milorada Dodika. Jasno smo naznačili kako je to naša „crvena linija“.

Međutim, jučerašnja događanja u Narodnoj skupštini nedvosmisleno dokazuju da je jedna politička grupacija okupljena oko Milorada Dodika (DNS, Socijalisti, Stevandićevi „papci“), zajedno sa Koalicijom Domovina, teško narušila ustavno-politički poredak Republike Srpske. Konkretno, počinjen je DRŽAVNI UDAR.

Svako promišljanje kako „vladajuća većina“ ne može počiniti državni udar sa pozicije pravnih i bezbjednosnih doktrina je pogrešna. Ovde je riječ o jednoj grupaciji političkih subjekata koji su NASILNO i PROTIVPRAVNO onemogućili rad najvišeg zakonodavnog i političkog tijela Republike Srpske – parlamenta. Svaki protivpravan napad na najviši organ društva/države, bez obzira ko ga počinio, a sa ciljem podređivanja organa sopstvenim interesima, smatra se DRŽAVNIM UDAROM.

Juče su NARODNI POSLANICI Saveza za promjene, znači legitimni predstavnici građana u najvišem ustavno-političkom tijelu entiteta, na legitiman, transparentan i politički poznat način usprotivili se volji većine. Valja apostrofirati da narodni poslanici nisu učinili ništa preko onoga šta se u svijetu odavno poznaje kao demokratski oblik političke borbe.

Međutim, predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović, suprotno pravilniku o radu parlamenta, izriče mjeru udaljavanja iz prostora propisanog rada ovog tijela svima koji se ne slažu sa njegovim političkim „uvjerenjima“. Potom donosi odluku o nastavku rada „krnjeg parlamenta“ u prostoru koji nije za to namijenjen.

Na sve to interveniše ministar Dragan Lukač i (skandalozno!) naređuje policiji ulazak u parlament,  a potom i fizičko sprečavanje kretanja narodnih poslanika u objektu, odnosno njihovog daljeg učešća u radu parlamenta. Gdje to u demokratskim društvima policija može fizički sprečavati narodne poslanike u njihovom kretanju i radu  unutar objekta najvišeg političkog tijela zemlje? I sa kojim ciljem je ministar Lukač protivpravno i nasilno „zavodio red“ u parlamentu?

Čubrilović je sa „krnjim parlamentom“ donio odluku o „prihvatanju“ nezakonito i pod teškom prijetnjom iznuđenu „ostavku“ glavnog revizora Duška Šnjegote, o čemu je Pokret „TREĆI BLOK“ više puta objavljivao zvanična saopštenja i tumačio nezakonito ponašanje Milorada Dodika. Za donošenje ove protivpravne i skandalozne odluke zloupotrijebljena je policija.

Sad već unaprijed znamo na koji način će biti „raspravljano“ o izvještajima službe javne revizije, koji tako „bole“ kriminalizovani režim Milorada Dodika. Ponovo će „krnji parlament“, bez javne rasprave i na krajnje nezakonit i netransparentan način suštinski PRIKRITI OGROMAN KRIMINAL na koji revizorski izvještaji nedvosmisleno ukazuju.

Znači, Milorad Dodik i grupacija POJEDINACA okupljenih oko njega i sa istim ciljevima, teško su zloupotrijebili najviše političko tijelo Republike Srpske i MUP RS, a sve kako bi prikrili sopstveni kriminal. Takvo ponašanje Pokret „TREĆI BLOK“ tumači kao još jedan državni udar protiv Republike Srpske.

Uz to apostrofiramo kako ovo nije prvi državni udar Milorada Dodika protiv sopstvenog naroda i društva. Podsjećamo i da je na bazi klasičnog državnog udara 1997. godine Milorad Dodik došao na vlast, a u čemu je ključni „ulični operativac“ bio današnji ministar policije Dragan Lukač. I kako se kasnije pokazalo tadašnji državni udar nije bio samo u funkciji NATO okupacije Republike Srpske, nego i pripremanja još jednog zločina protiv srpskog naroda – agresije na SRJ. Za to da su Milorad Dodik bili važni akteri zločinačkog poduhvata protiv srpskog naroda, i povodom bombardovanja i u vezi protivpravnog i nasilnog svrgavanja Slobodana Miloševića, postoje čvrsti dokazi.

Milorad Dodik i Dragan Lukač su u najtežim trenutcima po srpski narod DOKAZANO bili izdajnici i NATO plaćenici, a po svemu sudeći su to i danas. Samo kako bi spriječili dokazivanje sopstvenog enormnog kriminala ponovo „šuruju“ sa starim saveznicima i nastoje BiH uvesti u NATO. Za to će od svojih „mentora“ biti nagrađeni skidanjem sankcija i ponovnim pozicioniranjem u vlasti na državnom nivou.

Na osnovu svega navedenog Pokret „TREĆI BLOK“ prelazi na vaninstitucionalnu borbu protiv režima Milorada Dodika i to iz vrlo pragmatičnog razloga – sve institucije Republike Srpske su brutalno pogažene i podređene kriminalnim interesima režima. Unutar ovakvih institucija, a posebno „krnjeg parlamenta“, svako djelovanje je obesmišljeno.

To konkretno znači da Pokret „TREĆI BLOK“ deklarisanog izdajnika i tajkuna Milorada Dodika više ne priznaje kao predsjednika. Istovremeno ne priznajemo niti jednu odluku Čubrilovićevog „krnjeg parlamenta“ (poput onog koji je 1997. Dodika ustoličio na mjesto premijera). Zbog jučerašnje teške zloupotrebe službenog položaja tražimo momentalnu smjenu ministra Dragana Lukača i do tada ne priznajemo MUP RS kao instituciju.

Istovremeno pozivamo Savez za promjene, sve političke subjekte i građane koji se protive ovakvoj situaciji u Srpskoj, na dogovor oko zajedničkog djelovanja. U našem pokretu već realizujemo određene projekte sistemskih promjena i poznajemo više metoda vaninstitucionalnog suprotstavljanja režimu. Mi ćemo svakako uzeti učešće u građanskim protestima, ali apostrofiramo da postoje i mnogo jednostavniji, učinkovitiji i nadasve neopasni oblici borbe i stvaranja pozitivnih promjena.





Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.