петак, 15. септембар 2017.

Obračun „dezertera“



 
Optužbe ministra Lukača da je Vukota Govedarica „dezerter“ moguće je vrlo jednostavno obrazložiti. No, kako doznati: da li je Dragan Lukač na početku rata „dezertirao“ iz Armije BiH?


Piše: Borislav Radovanović

Ministar Dragan Lukač drznuo se predsjednika SDS-a Vukotu Govedaricu nazvati dezerterom. Da je tokom studiranja malo više učio znao bi da se pod pojmom dezerter podrazumijevaju osobe koje samovoljno napuste jedinicu u kojoj su prethodno vojno angažovane. Eventualno pod ovaj pojam možemo podvesti i osobe koje se nisu odazvale na legitiman poziv nadležnog organa za upućivanje u vojnu jedinicu.

To da Govedarica nije napustio jedinicu iracionalno je i obrazlagati. Da li se odazvao na poziv organa ili nije valjda zna ministar Lukač, kad već iznosi takve tvrdnje. No, praksa VRS prema generacijama pomenutog Govedarice bila je da ih prvo upute na redovno služenje vojnog roka, a tek potom raspoređuju u ratne formacije. Pritom se i služenje vojnog roka uglavnom baziralo na dobrovoljnom pristanku naših momaka.

Sa druge strane priču o mogućem „dezertiranju“ ministra policije Dragana Lukača iz sastava Armije BiH još decembra 2015. otvorio je naš najpoznatiji i uvijek dobro obaviješteni bloger Slobodan Vasković, tekstom naslova:

„Vaskovićev odgovor Lukaču: Reci Srbima koji Srbin je snajperom pucao po Srbima 92. u Bosanskoj Krupi?!“

U ovom tekstu bloger Vasković je ministru javno uputio vrlo konkretna pitanja, na kakva on i javnost nikada nisu dobili odgovore. Da bi izbjegli bilokakve konotacije najjednostavnije je prenijeti pitanja kako su u originalnom tekstu postavljena.

DIO SADRŽAJA VASKOVIĆEVOG TEKSTA:

„...Kad smo već kod prolivanja krvi, hajde budi dobar dečko pa odgovori KO JE UBIO KAJTEZOVIĆ JASMINA, iz naselja Ruža u Bihaću, prije početka ratnih dejstava 1992. godine? Da li si to bio ti?!

Kad smo već kod prolivanja krvi, hajde budi dobar dečko pa odgovori KOJI SRBIN JE, ZAJEDNO SA RAMOM BRKIĆEM, EMIROM SELIMOVIĆEM, IBRAHIMOM HODŽIĆEM ZVANIM BAJKO, ŠEFIKOM SMLATIĆEM, JASMINOM NUHANOVIĆEM I IRFANOM SARAČEVIĆEM BIO NA POČETKU RATA U JEDINICI ZIKE KADRIĆA? DA LI SI TO BIO TI?   

Kad smo već kod prolivanja krvi, hajde budi dobar dečko pa odgovori KOJI SRBIN JE NA POČETKU RATNIH DEJSTAVA U BOSANSKOJ KRUPI, U SASTAVU JEDINICE ZIKE KADRIĆA, PUCAO PO SRBIMA? I TO IZ SNAJPERA!
Da li si to bio Ti?

Kad smo već kod prolivanja krvi, hajde budi dobar dečko pa reci, kojeg Srbina je ZIKINA GRUPA PREBACILA NA SRPSKU TERITORIJU, KAKO GA NE BI STIGLA OSVETA ZBOG UBISTVA JASMINA KAJTEZOVIĆA?
Da li si to bio ti?...“

Za kraj valja istaći činjenicu da je ministar Lukač javno/medijski odreagovao na jedan prethodni Vaskovićev tekst i tu pomenuo kako je „krvario“ za Republiku Srpsku. Na to je Vasković odreagovao prednje navedenim tekstom i javno ministra upitao da li je učestvovao u spornim događajima.

Međutim, ministar Lukač je nakon ovog teksta naglo „zanijemio“ i prekinuo započetu javnu raspravu. Tako je javnost ostala uskraćena za ministrove odgovore na ova po njega vrlo „škakljiva“ pitanja.

Nadati se da će Dragan Lukač ovoga puta odreagovati i odgovoriti na pitanja. Ili, da će se javnosti obratiti osobe koje znaju istinu!?




P.S. Ukoliko to nekog zanima autor je ratni put započeo 03. marta 1992. i borac je prve kategorije, te sin poginulog borca.

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.