недеља, 24. септембар 2017.

Otvoreno pismo Dodiku: Spas je u vladi nacionalnog jedinstva

Poštovani čitaoci,

u cjelosti prenosim otvoreno pismo upućeno Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku:





Borislav Radovanović
građanin Republike Srpske i
aktivista Pokreta „TREĆI BLOK“


PREDSJEDNIK REPUBLIKE SRPSKE MILORAD DODIK


Gospodine Predsjedniče,

obraćam Vam se kao deklarisani politički protivnik potpuno posvećen rušenju Vašeg odnarođenog, samoživog, pogubnog i teško kriminalizovanog režima. Međutim, kao pragmatik, cijeneći brojne opasnosti kakve su se nadvile nad Republikom Srpskom, pa čak i nad kompletnim čovječanstvom, predlažem Vam politički potez kakav u aktuelnoj situaciji predupređuje mnoge opasnosti, te odistinski može pomoći u prevazilaženju problema.

Konkretno, predlažem HITNO uspostavljanje VLADE NACIONALNOG JEDINSTVA.

To podrazumijeva vladu sačinjenu od SVIH parlamentarnih stranaka Srpske, gdje je podjelu ministarskih mjesta moguće bazirati na zastupljenosti u Narodnoj skupštini. Normalno, od političkih aktera treba tražiti da na ministarske pozicije postave svoje najbolje stručnjake.

Takva vlada trebalo bi da upravlja Republikom Srpskom do narednih parlamentarnih izbora sljedeće godine, a nakon toga svakako će doći do uspostavljanja nove vlade. No, ovoj vladi treba zadati jedan poseban zadatak, a to je otvaranje širokog svegrađanskog dijaloga po pitanju buduće (re)organizacije Republike Srpske i to naprosto zato što je ovakva društvena organizacija dalje neodrživa i čak kontraproduktivna.

Da bi ovaj zadatak realizovala vlada treba uputiti javni poziv svim građanima, političkim subjektima i predstavnicima institucija da konkretne prijedloge društvenih promjena, bilo u cjelini ili po određenim elementima, dostavljaju radnoj grupi sačinjenoj od eminentnih stručnjaka. Ova radna grupa bi prijedloge selektovala, obrađivala, ocjenjivala, te u konačnici predstavljala javnosti.

To je upravo dobar način da predstojeće izbore iskoristimo za traženje novih ideja i vizija daljeg razvoja Republike Srpske, te da građanima omogućimo da (napokon!) glasaju za konstruktivne prijedloge i programe, umjesto za pustu demagogiju kakva je izborima dominirala decenijama.

Ovde valja apostrofirati kako je vrlo upitno da li će stranke Saveza za promjene prihvatiti jedan ovakav prijedlog, ali na Vama kao predsjedniku je da ga zarad prevazilaženja aktuelne situacije predložite. Možemo ipak pretpostaviti da kod Vaših političkih oponenata dominira svijest o tome da su opšti interesi iznad pojedinačnih, te da bi prihvatili ovakav prijedlog.

U daljem moram se referirati na konkretne razloge mog ovakvog obraćanja. Ovde, na prvom mjestu, ističem kako to činim u cilju izbjegavanja ozbiljne destabilizacije Srpske. To da Vi pokušavate realizovati prošlogodišnji „crnogorski scenarij“ prepoznao sam blagovremeno, alarmirao javnost i čak preduzeo konkretne preventivne poteze. No, očigledno su i u Savezu za promjene shvatili Vaše mračne planove, a šta nedvosmisleno vidimo iz njihove ideje „Skupštine naroda Srpske“.

Teško da ćete iznaći adekvatan odgovor na ovakvu ideju artikulisanja građanskih zahtjeva za promjenama i to na način gdje je „crnogorski scenarij“ apsolutno neprimjenjiv. Uz to, koliko je god to u mojoj moći, artikulisanje građanskih zahtjeva neće ići u pravcu koji Vi priželjkujete i kako to početna saznanja ukazuju.

Pogrešno je promišljanje da aktivnosti treba usmjeriti ka Vašoj smjeni. To bi značilo suočavanje sa silom Vaših plaćeničkih medija, mantre o „plaćenicima“ i „izdajnicima“, o „obojenim revolucijama“ i slično. Bilo bi to čisto gubljenje energije na stvari koje nisu od suštinskog značaja.

Cilj svih nas opozicionara jeste da institucije Republike Srpske vratimo u zadane ustavne okvire. To konkretno znači da je vlada najviši organ izvršne vlasti, te da je predsjednik tek svojevrstan korektiv i objedinitelj.

Zato željene promjene treba primarno usmjeriti ka vladi gospođe Željke Cvijanović i njenom rušenju. Vas će plaćenički mediji i ostrašćene/instrumentalizovane  kojekakve „velikosrpske“ bene donekle i braniti, no, gospođu Cvijanović i njene ministre nema ko da štiti, a ponajmanje ima argumenata na kojima bi to bilo činjeno.

Dugoročno i strategijski posmatrano rušenje Vaše marionetske vlade simbolički dođe kao da smo Vam vezali desnu ruku, a onda teško da ćete se moći braniti „ljevicom“ (koje ste se odavno odrekli). Znači, ukoliko je cilj rušenje Vašeg režima onda je najracionalnije ići na ključni instrument Vaše autokratije – vladu. Da ne pominjemo kako time eklatantno provjeravamo „čvrstinu“ Vaše sprege sa koalicionim partnerima.

Ukoliko ste shvatili prednje navode možemo se vratiti na početnu ideju – vladu nacionalnog jedinstva. Tu ističem kako ću, baš kao i Pokret „TREĆI BLOK“, svakako biti opozicija takvoj vladi, kao i svakoj u kojoj participira SNSD. No, interes svih nas jeste očuvanje stabilnosti Srpske i prevazilaženje krize. Samo zbog zabrinutosti za budućnost Republike Srpske, pa  u daljem i za šire okruženje, predlažem ovo po Vas lično čak povoljno rješenje.

Odlično sam svjestan kakvim sve metodama i sredstvima možemo rušiti Vaš režim, ali i sa kakvim opasnostima je sve to skopčano. Samo zbog izbjegavanja destabilizacije Republike Srpske i drugih opasnosti obraćam Vam se i predlažem ovakvo objektivno i dugoročno gledano dobro rješenje.

Pritom, naše političko sukobljavanje nastavlja se sve do Vašeg konačnog poraza. Vjerovatno ćete se nasmijati na ovaj „izazov“, ali tu Vas moram podsjetiti na sami početak Vašeg političkog bitisanja u Republici Srpskoj i činjenicu da ste bili politički marginalac kakav sam ja u ovom trenutku. No, moj Pokret „TREĆI BLOK“ danas ima podršku o kakvoj ste Vi na početku karijere mogli samo sanjati i svakodnevno jača. Koliko vrijede naše ideje i djelovanje pokazaće izbori. Ono šta je sigurno: nećemo se oslanjati na Madlin Olbrajt i NATO tenkove!


Borislav Radovanović,
građanin Republike Srpske i
aktivista Pokreta „TREĆI BLOK“

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.