петак, 1. децембар 2017.

JAVNI POZIV za učešće u projektu „Mirovni sporazum građana BiH“






J  A V N I  P O Z I V
za učešće u projektu „Mirovni sporazum građana BiH“

Ukoliko imate želje i volje da mijenjate državu i društvo, imate ideje i vizije, želite promjene i prosperitet, hoćete da budete aktivni društveni subjekti, pozvani ste da učestvujete u projektu „Mirovni sporazum građana BiH“.

Svi koji su primarno vođeni političkim benefitima, željom za vlašću ili fukkcijama, a posebno ako se povode za ličnim i materijalnim interesima, mogu odmah prestati čitati ovaj tekst.

Ovde je riječ o projektu uspostavljanja širokog i svegrađanskog DIJALOGA sa ciljem identifikovanja različitih društvenih/sistemkih problema, te traganja za opšteprihvatljivim rješenjima u domenu unutrašnjeg ustrojstva države i društva, ali i integrativnih procesa prema zemljama našeg južnoslavenskog okruženja, Evropskoj uniji i brojnim prijateljskim državama.

Ovde je ideja vodilja da naši građani imaju znanje, svijest i spoznaju o tome šta hoće, a šta neće, te da im treba dati priliku kako bi svoje zamisli slobodno i bez ikakvih posljedica predstavili drugima. Da putem komentara doznaju mišljenje drugih o ideji koju prestavljaju, ali i da svoje stavove brane unutar slobodnog dijaloga.

Unutar ovako postavljenog JAVNOG DIJALOGA svako ima priliku promovisati sopstvene ideje do nivoa koji sam odredi (znači i neograničeno). Pretpostavljamo da će najbolje ideje dobiti široku podršku, šta njihovog kreatora automatizmom pozicionira kao KLJUČNOG AKTERA daljeg unutrašnjeg i društvenog pozicioniranja.

Znači, projekt „Mirovni sporazum građana BiH, je samo krovni projekt kakav treba da iznjedri što više konkretnih projekata društvenih promjena. Pa, u daljem i da pozicionira pojedince i grupacije unutar ZAJEDNICE koju osnovamo, pa sve do institucija. Svakom kreatoru konkretnih projekata obezbijedićemo potrebnu logistiku: od medijske promocije, preko potrebnih sredstava, do pregovaranja sa nadležnim institucijama.

Znači, u ovom projektu nismo zainteresovani za sticanje što više „poslušnih sljedbenika“, niti uopšte imamo „lidera“ kog bi neko slijedio. Cilj je da unutar širokog dijaloga profilišemo svima prihvatljive vrijednosti, da pomognemo u artikulisanju određenih ideja i vizija društvenih promjena, te da sve to u daljem predstavljamo javnosti i institucijama.

Zamisao je da prvo iskristališemo određene politike, prihvatljive građanima i ljudima uopšte, pa da tek onda osnivamo političke subjekte i tražimo podršku glasača. No, do tad treba pametno i vrijedno raditi, mijenjati nakaradno uspostavljene identitetske postulate i ljude navesti da zdravo razmišljaju o svojim potrebama i interesima, o sopstvenoj ulozi u državi i društvu.

Zato u ovom javnom pozivu na prvom mjestu apelujemo na mlade ljude da iskoriste priliku za kreiranje sopstvene budućnosti upravo onako kako oni smatraju da je po njih najbolje. Začetnici ove ideje nemaju namjeru baviti se politikom u klasičnom smislu, nego su prvenstveno zainteresovani za budućnost sopstvenog potomstva. Zato želimo profilisati jednu garnituru mladih i kvalitetnih političkih aktera, koji će sutra graditi društvo budućnosti i prosperiteta.

Ovaj projekat već računa na značajnu pomoć jednog kruga slobodoumnih i nezavisnih stručnjaka različitih profila (od tehničkih do društvenih nauka), a taj krug će vremenom biti širen. Ovaj poziv se zato odnosi i na akademsko-intelektualnu zajednicu, ili bolje rečeno na osvjedočene intelektualce koji žele pomoći u stvaranju kvalitetnijeg društva.

Tu posebno ističemo potrebu da kroz konkretne projekte, naučno-istraživački rad, istraživanja percepcije građana i ino, razbijamo predrasude i razvijamo nove oblike spoznaje i svijesti, a to ipak traži znanje i iskustvo. Normalno, sve to traži i logističke pretpostake, ali naše mišljenje je da će kvalitetne akcije uvijek pronaći donatore, pa čak i investitore.

U daljem ističemo kako pripremamo potrebne pretpostavke za formalnopravno djelovanje, odnosno za registraciju pravog subjekta. Na tom planu apostrofiramo kako ćemo u startu obezbijediti samo nužne pretpostavke unutrašnjeg ustrojstva, programa i ciljeva. To je naprosto pitanje nužde. Nakon toga ćemo unutrašnje odnose uspostavljati i mijenjati upravo na bazi UNUTRŠNJEG DIJALOGA aktera. Ponavljamo, nemamo lidera i ne tražimo „stado“, nego govorimo o PROCESU kakav tek treba da iznjedri i politike i političare i promjene.

Znači, primarni cilj ovog projekta jeste da uspostavimo jedan ZDRAV SPORAZUM GRAĐANA, koji će na prvom koraku vratiti mir i povjerenje među ljudima bez obzira na etnička, vjerska, politička i ina ideološka opredjeljenja. ČOVJEK je fokus našeg interesovanja i nosilac sporazumijevanja i dogovaranja. Na drugom koraku težimo ka kreiranju „POLITIKE ČOVJEKA“ baziranoj na realnim potrebama, pravima, obavezama i odnosima između pojedinca i društva.

Sa te pozicije primjećujemo da pilot projekat Fejsbuk zajednica „Mirovni sporazum građana BiH“ odlikuje kvalitetom članstva. Vremenom će brojnost rasti, ali je ključno okupiti poštovane i dobronamjerne ljude kakvih je na ovom prostoru sve manje. Već iz ovog pilot projekta vidljivo je da krug javnosti vrlo poznatih ličnosti podržava krovni projekat, a nakon formalne registracije taj segment biće višestruko uvećan i to primarno opštepriznatim intelektualcima zemlje i regiona.

No, i drugi segment članstva je vrlo zanimljiv. Ideju podržava zaista reprezentativn krug ljudi poštovanih unutar lokalnih ili regionalnih zajednica. Obzirom da je u pitanju projekat zamišljen da djeluje diljem zemlje svaki čestit i ugledan građanin bilokog grada, naselja ili sela je i više nego dobrodošao.

Za kraj pozivamo vas da uzmete učešće u pilot projektu Fejsbuk grupe „Mirovni sporazum građana Bosne i Hercegovine“, kako učlanjivanjem, tako i objavljivanjem sadržaja. Prihvatljivo je postavljanje medijskih sadržaja, no ponajviše smo zainteresovani za objave (tekstovi, video, foto i ino) kakve kreiraju naši članovi.

Slobodno iznosite svoje ideje, prijedloge i mišljenja, ali i komentarišite objave drugih. Normalno, na primjeren i kulturan način, a posebno kritički-konstruktivno. Ako negdje iznosite kritiku poželjno je i iznošenje argumenata i podataka, jer to je DIJALOG kakav želimo. DIJALOG KOJI UNAPREĐUJE!


Postanite član FB zajednice „Mirovni sporazum građana BiH“, klikom nahttps://www.facebook.com/groups/2052659984962965/ 

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.