уторак, 13. март 2018.

Lukač napokon priznao!


Nakon tri godine konstantne borbe uspio sam primorati ministra Dragana Lukača da sinoć u dnevniku ATV-a javno prizna godinama strogo čuvanu tajnu o postojanju saznanja i dokumentacije MUP RS u vezi terorističkog napada u Zvorniku. Sad je samo pitanje rutine da utvrdim konkretne propuste vrha policije, a kakvi bi će se reflektovati na pitanje smjene ministra.



Piše: Borislav Radovanović

Gotovo tri godine borim se da dokažem kako je MUP RS imao potrebna saznanja o pripremanju terorističkog napada u Zvorniku mnogo prije samog zločina, te da je stradanje nevinih policajaca MORALO biti spriječeno. Problem je što su moja saznanja bila usmene prirode i njihovo dokazivanje ugrozilo bi više čestitih policijskih profesionalaca.

To da se mnogi ne slažu sa onim kako se vrh naše policije odnosio spram stradanja kolega najbolje svjedoči činjenica da je neko od profesionalaca involviranih u slučaj kriomice pribavio četiri službena pismena MUP RS i dostavio ih blogeru Slobodanu Vaskoviću. I Vasković je iskazao hrabrost i altruizam objavljujući dobijene dokumente.

I to je u stvari omogućilo mi da svoje navode argumentujem konkretnim dokazima. Nakon mog (re)objavljivanja informacije CJB Bijeljina i drugih pismena Lukač je bio prinuđen javno priznati ono šta je godiama od javnosti skrivano.

Njegove navode o tome kako su u pitanju bili uopšteni i neprovjereni podaci treba percipirati kroz njegovo kriminalističko znanje i iskustvo. Činjenica je da Dragan Lukač u svojoj policijskoj karijeri nikada nije istraživao i procesuirao bilokakvo krivično djelo, tako da njegova „pravdanja“ treba uzeti sa ozbiljnom rezervom. Uostalom, svaki iole iskusan kriminalista je u mogućnosti pročitati polaznu informaciju i ocijeniti kakav osnov za dalje djelovanje ista pruža.

Ono šta je ovde ključno jeste da je ministar potvrdio autentičnost javnosti predstavljenih dokumenata. To kakvi su njegovi odnosi sa ministrom Mektićom u ovoj stvari je totalno irelevantno. Važno je ministrovo potvrđivanje postojanja saznanja i službenih pismena, a dalje radnje utvrđivanja njegove odgovornosti će provoditi moja malenkost.

Znači, javnost će biti blagovremeno obaviještena i koje radnje ću preduzeti i kako će se to dokazno reflektovati na odgovornost ministra Dragana Lukača. Ministru ovom prilikom javno poručujem da može podnijeti ostavku, a može i čekati da se institucije nadležne za kontrolu rada policije bave njegovom smjenom.

Tri godine se borim za pravdu i istinu o stradanju zvorničkih policajaca, a primarno vođen motivom da policajci ne trebaju biti žrtve neodgovornih pojedinaca, tako da u tom domenu ostajem istrajan do kraja. Normalno, ako poživim dovoljno dugo – šta je već „problem“ ministra Lukača.




Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.