понедељак, 12. март 2018.

MUP RS odgovoran za stradanje zvorničkih policajaca!?



U ovom tekstu u krupnom planu objavljujem dokaze i obrazloženja iz kojih se nedvosmisleno vidi da je teroristički napad na policiju u Zvorniku MOGAO biti spriječen! Nadležne institucije u ovom slučaju moraju provesti istragu, a onda je pitanje odgovornosti i smjene ministra Dragana Lukača neupitno.



Piše: Borislav Radovanović

Do medijske zbrke nakon famozne emisije „Apostrof“, ATV-a, došlo je samo zato što su akteri emisije ministar Dragan Mektić i Predrag Ćeranić referirali se na tada aktuelnu informaciju Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH. Međutim, ja sam govorio o obimnoj i mnogo utemeljenojoj službenoj dokumentaciji MUP-a RS-e, čija tri dokumenta objavljujem u krupnom planu, da bi svako mogao spoznati o čemu je riječ i na čemu počiva odgovornost MUP RS i njegovog ministra.

Dakle, iz depeše CJB Bijeljina od 25.10.2014. (vidi foto 1.) vidi se da je načelnik SKP Goran Pisić upoznat sa informacijom SJB Zvornik o pripremanju terorističkog akta dostavljene pet dana ranije, te da nalaže pojačano obezbjeđenje objekata policije i pojačane mjere na terenu.



No, za cijelu stvar mnogo važnija je informacija o bezbjednosno interesantnim saznanjima CJB Bijeljina od 05.01.2015. o provjeravanju podataka koje je SJB Zvornik dostavio dva mjeseca ranije (vidi foto 2. i 3.). Iz ovog dokumenta se nedvosmisleno vide dvije činjenice.

Prvo, policijski službenici SJB Zvornik su blagovremeno (pola godine prije napada) pribavili podatke o pripremanju terorističkog napada i čak identifikovali radikalne islamiste, povratnike sa sirijskog ratišta poput Fatiha Avdulaha Hasanovića, te Amira Ljubovića iz Malog Zvornika Srbija, Fatihovog brata Emira Hasanovića i Muharema Demirovića.

Drugo, CJB Bijeljina ukazuje kako sa tog nivoa nemaju mogućnost daljeg istraživanja i dokazivanja. Iz informacije se jasno vidi kako se određeni počinioci i pojedina dešavanja vežu za Mali Zvornik i Loznicu, ali i za Salzburg u Austriji. Isto tako vidljivo je da su identifikovani počinioci povezani sa Bilalom Bosnićem i dešavanjima u Federaciji BiH.



Elem, akt koji direktno povlači odgovornost vrha MUP RS jeste dopis CJB Bijeljina prema sjedištu MUP RS u Banjaluci od 05.01.2015. (vidi foto 4.), tri i po mjeseca prije napada, u kom raspoložive informacije dostavljaju na dalje postupanje.

Znači, sa nivoa MUP RS bilo je i više nego dovoljno vremena da se sve to istraži preko Tužilaštva BiH i u jednoj zajedničkoj akciji sa policijskim agencijama državnog nivoa (SIPA, OSA), sa Federalnom upravom policije Federacije BiH, sa MUP-om Srbije i BIA, te sa policijom Austrije.

Da je MUP RS poznate početne informacije zvorničke policije morao podijeliti sa tužilačkim i policijskim agencijama ponajbolje ukazuje činjenica da je već bila započeta akcija Tužilaštva BiH i SIPA kodnog naziva „Damask“ u kojoj je uhapšen pomenuti Fatih Avdulah Hasanović i mnoštvo džihadista povezanih sa njim i Islamskom državom/ISIL/DAEŠ.

Po svemu sudeći ove informacije nisu blagovremeno dostavljene Tužilaštvu BiH, jer da jesu kasniji tok događaja bio bi bitno drugačiji. Ukoliko, pak, službena dokumentacija MUP RS jeste dostavljena Tužilaštvu BiH onda moramo pokrenuti pitanje krivične odgovornosti postupajućih tužilaca. Elem, utemeljeno možemo sumnjati da MUP RS ipak nije dostavio dokumentaciju, te da je time produkovao dalju štetu.


Ono šta je posebno porazno u svemu jeste podatak da je Fatih Hasanović „sam sebe povezao“ sa terorističkim napadom na zvorničku policiju tako što je tokom događaja, neposredno nakon što Nerdin Ibrić gine, uputio tri poziva na njegov mobilni telefon. Zato je i pritvoren. Međutim, nakon 30 dana pušten je iz pritvora i nikada nije optužen. Čak je i tužio zbog neosnovanog pritvaranja.

Ovde moramo postaviti esencijalno pitanje: da li je MUP RS u okviru te istrage, a istraga oko akcije „Damask“ još uvijek nije bila okončana, Tužilaštvu BiH dostavio spornu službenu dokumentaciju? Tu se bojim da obimna dokumentacija CJB Bijeljina nikada nije dostavljena Tužilaštvu, a samo kako bi se prikrila odgovornost za propuste čelnih ljudi MUP RS.

Nadam se da je nakon ovog teksta mnogo jasnije zašto godinama insistiram na istrazi o stradanju zvorničkih policajaca. Od samog terorističkog čina ističem kako je MUP znao za pripremanje zločinačkog čina i da nisu preduzete adekvatne radnje njegovog sprečavanja, pa ni potonjeg procesuiranja. I to primarno činim zbog postradalih kolega!

I po ko zna koji put javno ukazujem da nadležne institucije Republike Srpske moraju istražiti okolnosti stradanja policajaca, a posebno u kontekstu sumnje da su nevini policajci „žrtvovani“ zbog politikantskih interesa neodgovornih pojedinaca. Zato tražim preispitivanje odgovornosti ministra Dragana Lukača i potežem pitanje smjene!

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.