среда, 28. март 2018.

„PRAVDA ZA DAVIDA“ U PRIJEDORU – Drugi dan



Sinoć u 18 časova na „Malom trgu“ četrdesetak Prijedorčana po drugi put odalo je pomen stradalom Davidu Dragičeviću. Znači, građanska akcija „Pravda za Davida“ u Prijedoru se nastavlja i sigurno će svakim danom privlačiti sve više građana. I večeras u 18 časova na istom mjestu – DOĐITE i pokažite čovjekoljublje.


Piše: Borislav Radovanović

Zadnja dva dana su nedvosmisleno pokazala da kod građana, a posebice građanki koje su dominirale skupom, Prijedora postoji društvena osviještenost i čovjekoljublje. Obzirom da se građanska akcija nastavlja i u narednim danima, te da je juče broj prisutnih bitno uvećan (čak porodice sa malom djecom!) u odnosu na prvi dan, možemo sasvim utemeljeno ocijeniti kako će se sve više naših sugrađana javno tražiti „PRAVDU ZA DAVIDA“.

Biću iskren, u momentu kad su me kontaktirali Stefan Blagić i ostatak ekipe iz „ReStarta Srpske“, inače ključni operativci u prokretanju ove građanske inicijative, te predložili da akciju proširimo na Prijedor, nisam znao da je grupa naših mladih sugrađana već to pripremala.

Čak i kad sam juče najavio da se priključujem akciji „PRAVDA ZA DAVIDA“ nije mi bilo poznato da je prethodne večeri na „Malom trgu“ organizovan pomen. Tek popodne sam to doznao u traženju fotografija za blog. Sasvim razumljivo mi smo se samo priključili već započetoj akciji.

Ovo ističem samo zato što mi je posebno draga činjenica da naši sugrađani imaju dovoljno samosvijesti i društvene odgovornosti, te da su se samoinicijativno organizovali i uključili u ovu humanističku akciju. Jedino šta sam imao dodati na tom okupljanju jeste da svijeće palimo i u pomen naših brojnih sugrađana koji su nevini smrtno stradali u sličnim okolnostima kao i mladi David, te da njihove zločince nikada nije dostigla „ruka pravde“.

Kako vidim iz izjava Davidovih roditelja i drugih aktera ove građanske akcije istina i pravda u slučaju stradanja ovog uzornog mladića i studenta traži se u cilju predupređivanja budućih sličnih događaja. Istovremeno, ovu probuđenu svijest treba iskoristiti i kao uticaj na organe krivičnog gonjenja da procesuiraju počinioce desetina i desetina sličnih slučajeva diljem Republike Srpske.

Kako mi javljaju iz operative „ReStarta Srpske“ sinoć su slični pomeni održani u Prnjavoru, Čelincu i Mrkonjić Gradu, odnosno da se akcija „PRAVDA ZA DAVIDA“ širi Republikom Srpskom. Za subotu je planiran veliki skup u Banjaluci, a i u Prijedoru je fokus na dane vikenda. Pokušaćemo da ostvarimo različite oblike sinergije aktivnosti.

Ako to bude izvodivo pokušaćemo za nedelju u Prijedor pozvati nekog od članova Davidove porodice i banjalučke aktiviste „ReStarta“ i drugih sličnih građanskih pokreta uključenih u ovu akciju – inače osvjedočenih boraca za bolju i pravedniju Republiku Srpsku.

Poznavajući gospodina Đakovića, našeg gradonačelnika, očekujem da ovu akciju podrži i sa nivoa institucija lokalne zajednice. To bi trebali slijediti i ovdašnji društveni radnici, intelektualci i uticajni građani, normalno ukoliko u sebi imaju imalo čovjekoljublja.

Dakle, VEČERAS U 18 ČASOVA NA „MALOM TRGU“!





Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.