петак, 20. април 2018.

„PRAVDA ZA DAVIDA“: Naš novi zadatak!



Građanski operativni tim „PRAVDA ZA DAVIDA“, sa 80 000 već prekaljenih „operativaca“ i predvođen Davidovim roditeljima, izvršio je prvi zadatak. Razorena je zvanična „kriminalistička verzija“ vrha policije i iz istrage su udaljeni osvjedočeni manipulatori. Naš sljedeći zadatak je da preko Davora i Suzane ili direktno „novom timu policije“ dostavimo što više informacija, odnosno da konkretno pomognemo u otkrivanju pune istine i procesuiranju zločinaca.


Piše: Borislav Radovanović

Iskreno, sad bih najrađe eleborirao kakav društveni fenomen predstavlja solidarna borba građana okupljenih oko ideje „PRAVDA ZA DAVIDA“, no za to ima vremena. Sad nam se valja organizovati za otkrivanje onoga šta nam je svima od početka bila ideja vodilja – ISTINE.

Svi zajedno smo svjedoci kako naš prvi zajednički zadatak nije bio nimalo jednostavan. A kako je tek bilo Suzani i Davoru, skrhanim tugom i bolom, da se onako junački, postojano i dosljedno bore za istinu i pravdu? U stvari njihovo atipično ponašanje spram stradanja voljenog sina je ono šta smo prepoznali i podržali.

Oni su od prvog dana zauzeli stav da su nadležne institucije dužne utvrditi ISTINU o okolnostima stradanja Davida i do danas od te pozicije nisu odstupili ni za milimetar. Znamo svi kako su se ponijeli pojedinci iz institucija i kakve bolne udarce su zadavali ucvijeljenim roditeljima. No, oni su sve to junački podnijeli i ostali dosljedni početnom stavu sve do današnjeg dana. To je ono šta smo prepoznali i zašto smo stali iza njih, zašto se nas preko 80 000 deklarisalo kao njihovi saborci.

Danas možemo konstatovati da je prvi zadatak uspješno okončan. Kako kažu „do temelja“ smo razorili ono šta su nam pojedinci (najbolje je da izbjegavamo etiketiranje) pokušali podvaliti kao „kriminalističku verziju“, kao „zvaničnu istinu“. Istovremeno iz istrage su eliminisani akteri čije ponašanje će valjda neko i zvanično preispitati.

Novonastala situacija produkovala je ono za šta smo se od samog početka borili, ili konkretno – ono šta su Suzana i Davor dosljedno i bezrezervno zahtjevali: da nadležne institucije provedu zakonitu istragu i saopšte istinu. No, zahvaljujući Predsjedniku Republike (ma šta autor i drugi mislili o njemu kao političaru) imamo i svojevrstan pravni presedan – da roditelji, a preko njih i svi mi zajedno, aktivno doprinosimo istrazi.

U stvari nije ovo presedan u smislu tumačenja našeg zakonodavstva, nego u domenu nakaradne prakse kakva je uspostavljena u ovom još nakaradnijem sistemu. Ali prilika je ukazana i valja je iskoristiti da ovu stvar istjeramo do kraja. Zato, nesumnjivo postojeću ogromnu energiju „PRAVDE ZA DAVIDA“ moramo usmjeriti ka realizaciji konačnog cilja.

Šta to konkretno znači? Sad je od iznimne važnosti prikupiti što više korisnih saznanja i/ili informacija (najbolje materijalnih dokaza) i dostaviti ih Davoru i Suzani, ili policiji direktno. Svako ko ima neko saznanje o ovom događaju neka sam procijeni kako će ga dostaviti, jer to nije od pretjeranog značaja. Važno je informaciju dostaviti!

Pritom, treba istaći da za policiju nema „nekorisne informacije“ i kako nema potrebe da građani nagađaju koliko je nekakva njihova informacija pravno utemeljena ili relevantna. Zna naša policija kako informaciju treba provjeriti i procesno pretočiti u dokazno sredstvo.

Ovo se posebno odnosi na Banjalučane, ali i sve one koji dođu do bilokakvih saznanja o događajima vezanim za ovu istragu. Autor teksta je bivši inspektor sa respektabilnim (bez pretjerivanja) iskustvom i odlično mu je poznato da „čaršija uvijek nešto zna“. Sa te pozicije ukazujem da građani danas imaju priliku da saznanja do kakvih su došli proslijede Davidovim roditeljima ili najbližim saradnicima, odnosno policiji.

Svako ko se boji kakvih posljedica može anonimno napisati informaciju, kovertirati je i uputiti na adresu: MUP RS Banja Luka, Uprava kriminalističke policije, načelnik Siniša Kostrešević n/r. Može se povjeriti i bilokom policajcu u kog ima povjerenja, a policajac zna kako da zaštiti identitet dostavljača informacije.

Isto tako svakog dana građani su u prilici da informacije dostave Suzani i Davoru ili već dobro znanim osobama od njihovog povjeranja, bilo direktno ili preko društvenih mreža. Sa te strane i autor teksta je svim FB prijateljima dostupan preko Mesindžera, tako da svima i ta opcija stoji na raspolaganju, a njihova informacija biće dostavljena kome treba uz punu zaštitu identiteta.

U domenu korisnih informacija valja još nešto istaći. Naš zajednički zadatak dosad bio je dokazivanje lažnih navoda policijskih moćnika i sa te strane svaki javno objavljeni dokaz bio je koristan. No, sad je situacija drugačija: svakom javno objavljenom informacijom ili čak dokazom (npr. video) rizikujemo da počinioci sakriju ili unište dokaze, da pobjegnu ili šta već. Zato je važna konspirativa i saradnja sa Davorom i Suzanom ili sa policijom.

Normalno, svima znane pojedince i dalje treba javno kritikovati, prozivati i tražiti odgovornost. No, ukoliko postignemo da nadležne institucije UTVRDE ISTINU (šta traži informacije!) pojedinci iz policije koji su u ovom slučaju kršili zakon sigurno će „pasti“, a to tvrdim sa pozicije nekoga ko zna podosta o starim i novim akterima istrage.

Znači, da ovo rezimiramo: autor teksta ovog trenutka može nabrojati „red koraka“ kojima ova istraga treba ići, pa čak i ukazati na dešavanja koja prva treba procesno razjasniti. No, zašto bih javnim objavljivanjem „pomagao“ počiniocima da sakriju dokaze ili da se pripremaju za ono šta ih neminovno čeka? Baš kao i svaki od 80 000 deklarisanih saboraca Suzane i Davora stojim na polazištu da sad u istrazi imamo zvanične aktere/predstavnike i da nema nikakve potrebe ići mimo njih.

Za kraj ostaje samo da poručim kako je iznimno važno da 21. (u subotu) u što većem broju demonstriramo koja snaga stoji iza „PRAVDE ZA DAVIDA“, i bez obzira da li to činili na glavnom banjalučkom skupu ili okupljanjima u drugim gradovima Srpske, pa i cijele Bosne i Hercegovine. Treba ispoštovati svakog ko podržava ovu građansku akciju, ma ko bio i odakle dolazio.

„PRAVDA ZA DAVIDA“ – ISTINOM DO PRAVDE!

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.