понедељак, 28. мај 2018.

„PRAVDA ZA DAVIDA“: Anonimnim anketiranjem inspektora do istine


Predstavljam vrlo jednostavan anonimni anketni upitnik koji može egzaktno razjasniti zašto policija u smrtnom stradanju Davida Dragičevića nije bila učinkovita kao u nebrojeno drugih sličnih slučajeva deceniju unazad. Naša policija inače ima vrlo visok stepen procesuiranja počinilaca ubistava (osim onih sa „policijskim pečatom“).

Sve šta nam treba jeste da direktor policije Darko Ćulum dozvoli Davoru, meni i eventualno još nekom od aktivista (koji se ne boje „aždaja“) pristup u službene prostorije kriminalističke policije u „Bijeloj zgradi“ (sjedište), „Plavoj zgradi“, SKP PU Banja Luka, te banjalučkih policijskih stanica, radi anonimnog anketiranja inspektora (koji su u pravilu najupućeniji po pitanjima kriminala).



Piše: Borislav Radovanović

Akcija je toliko jednostavna da je možemo za jedan dan izvesti. Treba samo da kriminalističkim inspektorima damo anketne upitnike sa kovertama u koje će ih staviti nakon popunjavanja i predati nam. Mi vjerujemo našim inspektorima, baš kao što i oni vjeruju nama. Postavljena pitanja govore jasno ukazuju šta nas zanima, baš kao što će i odgovori inspektora jasno potvrditi ili otkloniti naše sumnje.

Naša premisa je da popriličan broj inspektora i policajaca ima korisna saznanja i da žele pomoći u ovoj istrazi, ali su vrh policije i tužilaštvo stvari postavili tako da im nije omogućeno ono šta bi u drugim slučajevima činili. Poznato je da inspektori rješevanje ubistava doživljavaju kao potvrdu profesionalnog digniteta i da se na takvim slučajevima posebno trude.

U slučaju „Teškog ubistva“ Davida Dragičevića svi znaju kako je od strane ministra Dragana Lukača, direktora policije Darka Ćuluma i načelnika Darka Ilića inspektorima „javno zaprijećeno“ da ovaj slučaj ne smiju istraživati kao krivično djelo. Upravo zbog svijesti da se kriminalistički inspektori posebno trude kad su slučajevi ubistava u pitanju saučesnici ubistva Davida Dragičevića bili su primorano na onakvo skandalozno ponašanje, ali strah od robijanja je tercijalan u odnosu na strah od institucionalne odgovornosti.

Ako institucije, građani i javnost još uvijek nisu shvatili gdje leži ključni problem trenutne opšte situacije u Republici Srpskoj evo načina da svima to egzaktno prezentujemo. Najavljujemo kako imamo cio spektar ovakvih ideja kojima ćemo EGZAKTNO UTVRDITI gdje sve leže problemi ove (kvazi)istrage i ko je imenom i prezimenom odgovoran, pa sve do stepena krivične odgovornosti.

POGLEDAJTE OBRAZAC ANKETNOG UPITNIKA:


„PRAVDA ZA DAVIDA“

ANONIMNI ANKETNI UPITNIK

Poštovani, ovo anononimno anketiranje služi samo kako bi ispitali: da li ponašanje čelnih ljudi MUP RS i Okružnog tužilaštva Banja Luka ometa rad službenih lica policije na rasvjetljavanju smrtnog stradanja Davida Dragičevića?

Vaše odgovore na vrlo jednostavna pitanja stavljajte u koverte koje dobijate uz anketni upitnik, zalijepite iste, te predajte aktivistima „PRAVDE ZA DAVIDA“. Nakon pregledanja i sumiranja rezultata anketni listići biće uništeni tako da je Vaša sigurnost zagarantovana. Sve šta nam je potrebno jeste ISTINA i zato Vas molimo da nam zaokruživanjem odgovora pomognete u otkrivanju iste.

Raspolažete li nekom korisnom informacijom koja bi mogla pomoći u rasvjetljavanju smrtnog stradanja Davida Dragičevića?

                           DA                                                 NE

Ukoliko ste na prednje pitanje odgovorili pozitivno: da li ste o svojim saznanjima izvijestili pretpostavljene ili inspektore koji rade na slučaju, sačinili ili dostavili službenu zabilješku ili informaciju, ili preduzeli neku službenu radnju da pomognete u rješavanju slučaja? 

                           DA                                                 NE

Ukoliko ste na prednje pitanje odgovorili negatovno: da li je Vaše izbjegavanje da pomognete u rješevanju slučaja zasnovano na nepovjerenju u visoke rukovodioce ministarstva koji su javno tvrdili da se David zadesno utopio i da nema elemenata krivičnog djela? 

                           DA                                                 NE

Ukoliko ste na prednje pitanje odgovorili pozitivno: da li je konferencija za medije od 26.03.2018. kod Vas proizvela nepovjerenje zbog kog strahujete preduzeti neku konkretnu službenu radnju u domenu Vaših ovlaštenja?


                          DA                                                 NE

Molimo vas da na skali od 1 do 5 (zaokruživanjem broja) iskažete Vaše povjerenje u dolje imenovane rukovodioce MUP-a. 1- maksimalno nepovjerenje, 2 – povjerenje sa ozbiljnim podozrenjem, 3 – ograničeno povjerenje, 4 – visok stepen povjerenja, 5 – maksimalno povjerenje

MINISTAR DRAGAN LUKAČ                                   1     2     3      4      5

DIREKTOR POLICIJE DARKO ĆULUM                   1     2     3      4      5

NAČELNIK DARKO ILIĆ                                           1     2     3      4      5

VAŠ NEPOSREDNI PRETPOSTAVLJENI               1     2     3      4      5

Zahvaljujemo na odgovorima i pomoći.

„PRAVDA ZA DAVIDA“

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.