петак, 18. мај 2018.

„PRAVDA ZA DAVIDA“: Banja Luka juče „eksplodirala“ PRAVDOM!



Na jučerašnjem okupljanju „PRAVDE ZA DAVIDA“ u Banjaluci načinjen je PRAVNI PRESEDAN nezabilježen u ljudskoj istoriji, po kom je ova zajednica savjesnih građana već ušla u istorijske anale. Iako je akcija tek započela i rezultiraće desetinama hiljada prijava, već jučerašnji broj od 432 prijava prikupljenih za nekih sat vremena je nezabilježen pravni presedan ! Niko nije mogao očekivati da će već na prvom promovisanju ideje dogoditi se takva „EKSPLOZIJA PRAVDE“, pa nije prikupljen veći broj prijava samo zato što nije pripremljeno više obrazaca prijava. Svi koji su prilici već danas mogu podnijeti prijavu, kao i svakog narednog dana. Evo i dokaza da je ovo originalna ideja zajednice „PRAVDA ZA DAVIDA“ (nikako neke ambasade ili politike)!


Piše: Borislav Radovanović

Krenimo od „kraja“: kako sam to objavio (vidi vezani tekst) ideja za podnošenje krivičnih prijava, o kakvima govorimo u ovom tekstu, je izvorna ideja „PRAVDE ZA DAVIDA“. Pošto nas redovito optužuju da smo nečiji „plaćenici“, „izdajnici“, „visoko softicirani hakeri“ i šta već ne – moramo voditi računa o svakoj sitnici.

Tako sam blagovremeno zadokumentovao ovu ideju, ali uz ogradu da ne mogu odati identitet njenog „autora“dok ne dobijem saglasnost. Sad to mogu javno ustvditi da je u pitanju jedna od naših najagilnijih i svima znanih aktivistkinja – MILA ŠARIĆ. Kako sam to odmah objavio – ona je onako u žaru govora pomenula da ćemo i mi podnositi prijave/tužbe, a šta mi je „zapelo za oko“ jer svakog dana gledam direktan prenos okupljanja BN televizije. Eto i BN je dobrano zaslužan za ovaj svjestki pravni presedan, kao i zato što naša borba nije ostala u „medijskom mraku“.

Potom sam vidio objavu našeg člana Milana Todorovića, gdje pita: može li 240 000 članova „PRAVDE ZA DAVIDA“ podnijeti tužbe. Pomislih – u pravu je sve moguće, ali tužbe se rješavaju novcem, a naša viđenje pravde traže da pojedinci „debelo robijaju“. Zato ne idu tužbe (nas novac ne zanima), nego krivične prijave za koje će neki robijati 45 godina.

Dakle, samo sam spojio ideju Mile Šarić i pitanje (očiglednu želju) Milana Todorovića, te to pretočio u pravno validan obrazac prijave. I to krivične prijave koja jasno kaže da je naš David ubijen, a nikako da se „pijan i nadrogiran utopio“ (već sam prikupio DOKAZE da David sporne noći NIJE KONZUMIRAO NARKOTIKE I DA NIJE BIO ALKOHOLISAN, ali o tome kad dođe vrijeme).

Taman sam pripremao prijavu koju smo Davor i ja juče predali tužilaštvu, pa pomislih hajde da to nekako „podebljamo“. I tako je nastao obrazac JEDNAKO VALIDNE PRIJAVE poput Davorove i moje, koje građani masovno podnose.

U istom (vezanom) tekstu najavio sam kako ćemo načiniti PRAVNI PRESEDAN nezabilježen u istoriji ljudske civilizacije, a koji će jednog dana biti izučavan na svim pravnim fakultetima svijeta. I već jučerašnjim danom, za nekih sat vremena (manje!) „PRAVDA ZA DAVIDA“ je načinila taj PRAVNI PRESEDAN.

Pravo ne poznaje slučaj da je 432 savjesna građanina i bez ikakve lične koristi podnijelo validne prijave krivičnog djela za jedno te isto krivično djelo. No, naši David, Davor i Suzana zavređuju mnogo, mnogo više od toga, pa ćemo se pobrinuti da još ko zna koliko desetina hiljada prijava privuče interesovanje svjetske javnosti.

Kako sam to najavio: David je to zaslužio/zavrijedio da postane jedan od svjetski najpoznatijih simbola pravde (tražio je pravdu za druge, a onda i sam postao žrtva istih zločinaca), a „PRAVDA ZA DAVIDA“ da zbog veličine i postojanosti svoje borbe da postane svjetski prepoznatljiv simbol borbe za pravdu.


Za kraj bih samo zamolio sve „PRAVDOLJUPCE“ da imaju još samo malo srtpljenja. Svima ćemo omogućiti sve potrebne pretpostavke da i oni podnesu prijavu. Svi oni koji juče nisu mogli predati prijave samo zato što nije bilo pripremljeno dovoljno odštampanih obrazaca – eto im prilike da to učine već danas na dobro im znanom mjestu. Svakog dana na okupljanjima biće dostupni odštampani obrasci prijava i dati da ih potpiše svako ko osjeća potrebu da to učini.

Obrasci prijave biće postavljeni na grupi i internetu tako da ih SVAKO može preuzimati i štampati. Našim aktivistima predlažemo da to na skupovima u drugim gradovima odmah prikupljaju, da pregledaju i ODVOJE svaki obrazac koji sadrži prijeteći ili uvredljiv sadržaj. Od članova „PRAVDE ZA DAVIDA“ niko ne očekuje zloupotrebe obrazaca obzirom naš naš već dokazan nivo KULTURE DIJALOGA. Ali uvijek treba računati na „ubačene elemente“ – zato se neće dogoditi da Davor Dragičević tužilaštvu preda prijavu koju bi mogli zloupotrijebiti protiv njaga ili „PRAVDE ZA DAVIDA“.

Naši aktivisti kad pregledaju prijave (samo radi uočavanja zloupotreba) neka to prebroje i navedu broj, neka na komadu papira napišu kad i gdje je vršeno prikupljanje, te da to dostave na adresu:

Davor Dragičević
Franca Šuberta 50A
78000 Banja Luka, BiH

Prijave će Davor sa popratnim aktom (radi prijemnog pečata) direktno predavati tužilaštvu na koje je naslovljeno. Svako to to želi, može prijavu sam odštampati, potpisati imenom (masovno se prijavitelji identifikuju imenom) ili pseudonimom, te to zapakovati u kovertu i poslati Davoru na prednju adresu. Predlažem i da prijave fotografišete i objavite na svojim prifilima, a koliko god to bude moguće administratori će fotografije objavljivati na stranici grupe.

Ko to želi može prijavu nasloviti i na tužilaštvo direktno (na obrascu ima adresu), ali mi ne možemo odgovarati za ono šta oni napišu (bez uvida). Ako to neko zloupotrijebi to je njegova lična stvar, a ono šta će Davor predati tužilaštvu  pravno mora biti „kristalno čisto“.

I još samo jedna „sitnica“ – obrasci prijava biće prevedeni na više stranih jezika, a da bi i građanima diljem svijeta omogućili da zatraže pravdu za našeg Davida. Kad ovo odjekne u svjetski poznatim medijima – uf(!) biće svašta. Sad moram završiti čeka me obimna dokumentacija, sijaset obaveza i štošta pride.

VEZANI TEKST: „Pogledaj u oči svecu“:

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.