субота, 28. април 2018.

Vasković otvorio Pandorinu kutiju!



Objavljivanjem istine o sprezi Darka Ilića i Filipa Ćuluma, kog je za zločin osumnjičio lično David Dragičević, Slobodan Vasković povukao je potez koji će teško uzdrmati Republiku Srpsku. Konkretno, već sad možemo postaviti pitanje: hoće li premijerka Željka Cvijanović primijeniti ovlaštenja i momentalno SMIJENITI ministra Lukača i direktora policije Ćuluma? Ili će čekati da „PRAVDA ZA DAVIDA“ potegne pitanje njene individualne odgovornosti?


Piše: Borislav Radovanović

Prije negoli razjasnimo težinu Vaskovićevog poteza javnost valja obavijestiti kako „PRAVDA ZA DAVIDA“ djeluje kao jedna odlično organizovana grupa, koja svaku aktivnost planira, tempira i svrsishodno preduzima. Nismo „tek tako“ čekali povratak Siniše Kostreševića iz Amerike, pa mu obezbijedili dovoljno vremena da se organizuje i uđe u predmet i ino.

Međutim, to što institucijama dajemo potrebno vrijeme za realizaciju službenih radnji, na čemu Davor Dragičević uvijek insistira, ne znači da ćemo dozvoliti neograničeno razvlačenje istrage i dalje manipulacije pojedinih moćnih saučesnika ovog zločina. No, da „PRAVDA ZA ZAVIDA“ djeluje taktički i planski dokazuju sljedeće neumoljive činjenice.

Možemo samo pokušati zamisliti kako je Davoru bilo gledati sve one silne manipulacije i dezinformacije koje su Lukač i Ćulum lažno podastirali javnosti. Samo je poručio da istinu zna, a njih pustio da SAMI JAVNO DOKAZUJU saučesništvo u ubistvu njegovog sina. Identično je Filipu Ćulumu omogućeno da iznosi sve one silne laži i čak traži zaštitu.

Već tad bile su poznate veze Filipa Ćuluma, njegove seste i brata, sa Darkom Ilićem, pa sve do „golicavih detalja“, ali je trebalo sve saučesnike u zločinu pustiti da javno lažu, manipulišu i u konačnici – sami proizvode dokaze sopstvene krivične odgovornosti. Postoji li jedna jednina osoba koja će povjerovati Lukaču i Ćulumu da nisu znali za višestruku spregu Darka Ilića i porodice Ćulum? Odlično je ministru i direktoru bilo poznato šta se tu dešava, baš kao i nama u „PRAVDI ZA DAVIDA“, samo što smo mi pokazali više vještine i taktičnosti.

Tek sad se možemo referirati na brojne izjave ministra i direktora policije o tome kako stoje iza „kriminalističkih verzija“ Darka Ilića, kako policija ništa ne krije, kako „revnosno“ radi na predmetu i ino. Sličnu izjavu novinarima je vrli direktor policije Ćulum dao i  juče, a ne sluteći kakvo ga iznenađenje čeka za samo nekoliko sati. Pošto su se Lukač i Ćulum jedno vrijeme suzdržavali od davanja izjava valjalo je sačekati da bar jedan od njih PONOVO SLAŽE!

Potom nastupa medijski svakako najuticajniji i najiskusniji Slobo Vasković i bukvalno RAZARA Lukačove, Ilićeve i svih Ćuluma zajedno teške javno izrečene laži i saučesničko dezinformisanje javnosti u cilju ometanja istrage. Da, kada ministar i direktor policije svjesno i manipulativno plasiraju laži oko veza između pojedinih saučesnika u krivičnom djelu to se pravno naziva – ometanjem istrage i kažnjivo je!

Međutim, ovde valja istaći da je Vasković objavio samo jednu okolnost važnu za istragu i to sa ciljem da malo „prodrma“ sve aktere istrage. Pa i da javno demonstrira kako ovde niko nije naivan. Sad ćemo ispratiti reakcije nadležnih institucija, pa se referirati na iste – normalno na svoj način. I da se razumijemo: stradanje našeg Davida je onaj trenutak kad su mnogi odlučili obračunati se sa mafijašima i zločincima u našim institucijama. Da više niti jedno naše dijete ne bude izloženo onome šta je urađeno Davidu – brutalno mučenje i svirepo ubistvo.

Nije David ubijen na tako stravičan način „tek tako“, nego su zločinci njegovim ubistvom pokušali poslati poruku svima onima koji odbiju povinovati se željama zločinačke organizacije i saučestvovati u njihovom kriminalu enormnih razmjera. Samo nisu računali sa tim da je David viteštvo i hrabrost naslijedio od oca Davora, koji danas predvodi obračun sa zlikovcima. Nisu računali ni na to da ovde živi dovoljno slobodoumnih i hrabrih ljudi – spremnih da se odlučno suprotstave zločinaštvu.

Znači, još uvijek stojimo na polazištu da institucije MORAJU DJELOVATI protiv ozbiljno i teško narušene opšte sigurnosti. Ubistvo Davida Dragičevića je tek još jedna posljedica eskalacije organizovanog kriminala sa kojom smo suočeni. Pozadina ovog zločina je toliko teška da će ljudima biti potrebno određeno vrijeme da prihvate istinu. Nije jednostavno suočiti se sa tako teškim društvenim poremećajima.

Kad smo već kod istine oni koji redovito čitaju tekstove Slobodana Vaskovića i mene mogu shvatiti esenciju problma. Ostali će morati čekati nove objave. Godinama Slobo i ja, normalno svaki na svoj način, strpljivo i argumentovano saopštavamo istinu, potpuno svjesni da običnim ljudima treba vremena da se suoče sa teško prihvatljivom realnošću, bar sa pozicije zdravorazumskog promišljanja. Trpili smo godinama etikete tipa „bakirovci“, „sorošovci“, plaćenici, izdajnici... no, danas se jasno vidi ko je na poziciji istine i pravde, a ko su kriminalaci i izdajnici.

Dakle, sve važne aspekte pozadine Davidovog ubistva  Slobo i ja smo davno objavili i nepobitno argumentovali. Ovog trenutka možemo u nedogled reobjavljivati tekstove sa podacima važnim za ovu istragu, ali to opet ciljno ne činimo. Zar da počiniocima pomažemo u uništavanju dokaza i ometanju istrage? Toliko naivni nismo!

Za kraj ostavljam već toliko puta postavljeno pitanje: odakle Davor Dragičević više izvlači snagu da se ovako nosi sa situacijom? Danas više nema dileme oko toga da Davor povlači dobro promišljene i višestruko svrsishodne poteze. To što je izdejstvovao da se direktno obrati najvišem političkom tijelu Republike Srpske, parlamentu, zasigurno nije učinio bezrazložno. Već to što će parlament raspravljati o stradanju našeg Davida i ukupnom teško narušenom bezbjednosnom stanju, pa moguće i zauzeti jedinstven stav, samo po sebi je veliki korak. Ima li Davor za ovu priliku nekakvo „iznenađenje“(?) – moraćemo sačekati da vidimo.

Doduše: i autor teksta ima podosta pripremljenih „iznenađenja“, ali se drži Davorovog načela da što manje javno utičemo na tok istrage.

„PRAVDA ZA DAVIDA“ = BORBA ZA BUDUĆNOST!

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.