петак, 9. децембар 2016.

Usamljena borba protiv korupcije



Generalna skupština UN-a je 2003. godine proglasila 9. decembar za međunarodni Dan borbe protiv korupcije.


Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji se danas obeležava, pomoćnica direktora Agencije za borbu protiv korupcije Katarina Dakić kaže da ima napretka u borbi protiv nje, a da je korupcija, prema dobijenim predstavkama građana, najviše zastupljena u oblasti prosvete, rada i zapošljavanja zbog nepotizma i nenamenskog trošenja sredstava.

Iz Republike Srpske niko nije dao sličnu izjavu i to iz prostog razloga što mi sličnu agenciju nemamo. Za neupućene moram reći kako na državnom nivou djeluje Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, te da slična agencija djeluje i na nivou Federacije BiH.

Jednostavno, na državnom i federalnom nivou donijeli su potrebnu legislativu, osnovali nadležna tijela i započeli sa radom. Tako građani, a posebice „uzbunjivači“, imaju propis na koji će se pozvati i agenciju kakvoj će se obratiti i prijaviti korupciju u unstitucijama, organima, pravnim licima i ino.

Sa druge strane, „bolji entitet“ nema ni propisa, niti tijela, kakvi bi se bavili ovom problematikom. Vjerojatno smo jedino društvo u Evropi (i jedno od rijetkih u svijetu) koje nema uređenu borbu potiv korupcije. Vlasti godinama lažu narod kako će donijeti adekvatne propise i ispuniti obaveze Savjeta Evrope, ali sve ostaje na lažnim obećanjima.

Što se mene tiče znam da ću danas oko 13 časova stati ispred zgrade CJB Prijedor i izvesti performans povodom ovog svjetski važnog dana. Vjerojatno ću biti jedini koji će „obilježiti“ borbu protiv korupcije, ali šta je tu je.


Gledam jutrošnje medije Srpske i ni nagovještaja priči o korupciji. Možda korupcija u našem entitetu i nije izražena u mjeri da bi se tim pitanjem neko bavio, možda su građani zadovoljni stanjem. Šta znam?! Ono šta znam jeste da ću ja obaviti „svoje“.

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.