субота, 10. јун 2017.

Prijedorsko pravosuđe u kandžama državnog organizovanog kriminala


Danas sam doznao da je okružni tužilac Mirjana Miodragović-Basrak protiv mene podigla optužnicu zbog nepostojećeg napada na načelnika PU Prijedor Dalibora Ivanića, te da je prijedorski Osnovni sud tu optužnicu potvrdio – po hitnom postupku i u vrlo sumnjivoj proceduri.


Piše: Borislav Radovanović

Pročitao sam dostavljenu mi optužnicu gospođe Miodragović-Basrak i u procesnom smislu utvrdio kako joj trebam biti „zahvalan“. Naime, nakon katastrofalno neprofesionalne istrage podigla je optužni akt koji ću na sudu da bukvalno razorim.

Elem, ima tu mnoštvo krajnje sumnjivih detalja kakve ću nastojati istražiti. Prvo, javno pitam tužioca Miodragović-Basrak koliko je optužnica podigla ove godine? Po mojim saznanjima niti jednu! Zašto? Pa upravo po njenim riječima od 1. januara tekuće godine u prijedorskoj kancelariji Okružnog tužilašta Banja Luka ništa nije rađeno jer je preko pet mjeseci trajao „prenos nadležnosti“ sa banjalučkog na novoformirano prijedorsko okružno tužilaštvo.

Znači, izuzev hitnih i neodložnih procesnih radnji tužilac Mirjana Miodragović-Basrak je mjesecima pijuckala kafice i šetala gradom, a onda je odjednom osjetila „prigovor savjesti“ i odlučila da ove godine bar nekog optuži. I izabrala je mene!

Ovde je važno istaći i trenutak u kom je gospođa tužilac „odlučila“ da nešto radi. Naime, 10. i 11. maja tekuće godine Visoki sudski i tužilački savjet BiH (VSTS) održao je sjednicu na kojoj je Mirjanu Miodragović-Basrak imenovao za sudiju Okružnog suda u Prijedoru (čije vršenje mandata počinje sa 1. junom).

Dakle, 19. maja, nekih osam dana nakon što je imenovana za sudiju i 10-ak dana do isteka tužilačkog mandata gospođa Miodragović-Basrak  nije imala „preča posla“ nego da podiže optužnicu protiv mene. Svojim nasljednicima-tužiocima ostavila je na desetine najtežih krivičnih predmeta, starih preko decenije, a ovaj kontraverzni je odlučila procesuirati. Zašto?

POTRUDIĆU SE DA DOZNAM KAKAV „DIL“ JE OVDE U PITANJU

Ovde moram apostrofirati da se ovaj novi prijedorski sudija i ja znamo dobrih 15-ak godina i da smo zajedno radili na desetinama slučajeva, tako da me dobro poznaje i znane su joj moje sposobnosti. Zasigurno zna da neću odustati dok ne razjasnim sve okolnosti pod kojima je ova optužnica podignuta, podsjećam: za nepostojeće krivično djelo i na nikakvim dokazima.

Neću, bar ne u ovom trenutku, otvarati krivične predmete koji su u njenim ladicama preko decenije „sakupljali prašinu“, iako su dokazno bili izvrsno zakovani. Ima vremena da se tim pitanjima bavimo u budućnosti. Zato, sa druge strane, me čudi da se odlučila na ovo krajnje sumnjivo optuženje, a dobro joj je poznato protiv koga i pod kakvim okolnostima.

Sad, da li je dotična gospođa ovaj predmet pokrenula iz kakve sopstvene  koristi ili je (napokon!) podlegla pritiscima, to ostaje da istražim. Ipak, apostrofiraću da mi je poznato kakve je sve policija vršila pritiske na nju da me pritvori, ili bar optuži.Samo, kao iskusan pravnik praktičar trebalo je da dobro odvaže na čiju stranu će se opredijeliti.

Na jednoj strani imamo ministra Dragana Lukača, načelnika PU Prijedor Dalibora Ivanića i njihova potrčkala, koji vrše pritiske, dok sa druge strane imamo iskusnog policijskog inspektora koji zna i previše (više nego što bi i želio).

U datom trenutku logično jeste da odabere stranu trenutne moći i uticaja, vladajuće političke oligarhije i ino. Samo, neko sa njenim iskustvom trebalo bi da zna kako su moć i funkcije prolazne, a pravno-relevantne činjenice konstantna i neoboriva kategorija. Trebalo je i da se bar za trenutak prisjeti kako ja „baratam“ sa činjenicama i dokazima.

To konkretno znači da predsjednika VSTS-a Milana Tegeltiju i specijalnog tužioca Miodraga Bajića lično znam iz vremena početaka njihove pravosudne karijere. Tako i znam odlično da su u pitanju politički proizvodi Milorada Dodika, kog i danas slušaju u „stavu mirno“.

Znači, Milorad Dodik i njegov „pendrek-efendija“ Lukač bili su u poziciji da sa kandidatom za sudijsko mjesto gospođom Miodragović-Basrak mogu, preko Milana Tegeltije, direktno ili indirektno, ulaziti u „dilove“ tipa – MI TEBI IMENOVANJE, A TI NAMA OPTUŽNICU PROTIV BORE!

Ova verzija događaja vrlo je vjerojatna, ali kako rekoh imam namjeru sve to podrobno ispitati. Moguće je da su i pritisci na tužioca išli do uslovljavanja imenovanjem na mjesto sudije podizanjem optužnice protiv mene.

Možda neko misli da ovim preuveličavam svoj značaj, ali takve moram podsjetiti da sam u zadnjih dvije godine objavio preko stotinu tekstova u kakvima Milorada Dodika i ministra Lukača na bazi nedvosmislenih dokaza optužijem za kriminal, za izdaju, za državni udar i obojene revolucije, za saučestvovanje sa NATO agresorom, ratno profiterstvo... Ovi tekstovi su u najvežoj mjeri objelodanjivali ekskluzivne podatke i objavljivani na regionalno gledano prestižnim medijima. Imaju Dodik, Lukač i kompanija još kakvih motiva da me uklone iz javnog života.

OPTUŽILI SU ME KRIMINALCI!!!

Već sam javnost obavijestio kako trenutno čekam Lukačov odgovor na moj legitiman upit o tome zašto policija nije postupala po mojoj izjavi iz decembra prošle godine. Podsjetiću da sam u ovoj izjavi jasno obrazložio sa koja dva krivična predmeta u domenu organizovanog kriminala vežem ministra Lukača, te načelnike Dalibora Ivanića i Vojislava Pelkića. Elem, najvažnije je što sam javnost obavijestio kako ću ministra Lukača i kompaniju prijaviti Tužilaštvu BiH i drugim nadležnim državnim i entitetskim tijelima.

USKORO ĆE JAVNOST BITI OBAVIJEŠTENA O
NOVIM-ZAPREŠAŠĆUJUĆIM DETALJIMA SPORNE IZJAVE!

To znači da će suđenje protiv mene u Prijedoru biti duboko prepleteno sa istragama Tužilaštva BiH, pa entitetskih tužilaštava i sve do Agencije za borbu protiv korupcije BiH-e. Sa tim stvarima gospođa Miodragović-Basrak nije računala, a zna da sam joj posredno dao do znanja kako njen krivični predmet ima dimenzije korupcije i sprege sa organizovanim kriminalom upravo onih koji su me lažno prijavili. Trebalo je da me mnogo pažljivije sluša, umjesto što je nastojala da svoj posao samo „otaljiga“.

U svemu tome ključno je da sam ja klasičan uzbunjivač čija prava su zajemčena Ustavom BiH, entiteskim ustavom i pozitivnim zakonima. To se pominje i u optužnici i u aktu potvrđivanja optužnice, ali ni tužilac, ni sudija za prethodni postupak, sa tom „sitnicom“ nisu htjeli da se bave.

A ta „sitnica“ je ključna i to iz prostog razloga što mene optužuju upravo osobe zbog čije korupcije sam uzbunjivao javnost (Lukač, Ivanić i dr.). I da je samo korupcija u pitanju bilo bi dobro, ali ja govorim o sprezi organizovanog kriminala i policije. To nije samo pravosudni problem, nego i politički i građansko-pravni. Građani su zakonom utvrđeno tijelo nadležno za kontrolu policije i ja sam svojim tekstovima samo uzbunjivao građane (kao legitimno kontrolno tijelo) povodom korupcije i organizovanog kriminala.

Kako zasad stvari stoje prijedorsko pravosuđe je momentalno podleglo uticajima korumpiranih bitangi i kriminalizovanih „policajaca“, ali je pred nama dug put i gadan okršaj. Okršaj koji nemam namjeru izgubiti.

Za sad toliko, uz napomenu da će čitaoci mog bloga biti blagovremeno obaviješteni o svim aktuelnim dešavanjima.

Zato ostajte uz „zabranjenog analitičara“!



Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.