среда, 7. јун 2017.

POKRET „TREĆI BLOK“: Boračka je tuga pregolema...


PARADOKS: Republika Srpska nikada nije proglasila ratno stanje, a prinudno je mobilisala na stotine hiljada građana i uputila ih na ratišta. Poratno je „svojim“ borcima dostavila potraživanja za struju, vodu, komunalije i ino i to upravo za period dok su branili Srpsku. Da Bog sačuva!



Piše: Borislav Radovanović

Ovih dana učestalo boravim u prostorijama prijedorske Elektrodistribucije. Pogađate: hoće da mi isključe električnu energiju, a ja zovem prijatelje i uplaćujem koliko mi posude. Nemam šta reći zaposlenima i to iz vrlo jednostavnog razloga – ljudi rade samo ono šta im je naređeno. Platio bih ja dug vlo lako, ali ministar Dragan Lukač već gotovo dvije godine neće da mi isplati jubilarnu platu, a da ne govorim o drugim uskraćivanjima prava. Zašto? Pa može mu se tako!

Elem, dok stojimo u redovima ili ispred kancelarija prepričavamo kakva nas je muka zadesila. I uvijek nailazimo na istu paradigmu: sramota je šta vlast čini svojim građanima.

Da se razumijemo: nisam član niti jedne stranke i neću da budem biločiji „advokat“ (jedino sam aktivan u POKRETU „TREĆI BLOK“), ali aktuelna vlast je ta na koju se primarno odnosi kritika zbog krajnje ponižavajućeg položaja naših građana.

Moram podsjetiti da je upravo ova vladajuća oligarhija, u mandatu 1998.-2000., počela naplaćivati električnu energiju, vodu, komunalije i druge obaveze za ratni period. Njima, kao dezerterima, ratnim profiterima i okupacionim namjesnicima, bilo je „društveno prihvatljivo“ da borcima pošalju račune, sve sa kamatama uredno obračunatim za ratni period.

Heeej! Borci su ratovali, ginuli i stradavali, a onda se neko dosjeti da im „naplati“ to što su branili naše rijeke, rudnike, hidrocentrale, elektrodistribucionu infrastrukturu... i to sa kamatama.

Pritom, kad je struja u pitanju uvijek bi koristili egzistencijalnu prinudu i prijetili isključenjem snabdijevanja. I šta su činili naši (sa)borci? Mahom su PLAĆALI! Na stotine hiljada boraca uplatilo je na hiljade maraka „duga“. Nisu oni zadužili „otadžbinu“, nego otadžbina njih – bar po logici Milorada Dodika.

Na ovaj način od boračke populacije je OTETO na stotine miliona maraka. I da budem iskren vladajuće strukture SDS i PDP po ovom pitanju nisu bile ništa bolje od Dodika. Kad se „Baja“ vratio na vlast već smo znali šta nas čeka i bilo je opet PLAĆAJ  i samo PLAĆAJ!

Elem, ovde moram dodati i kako su srpske supruge, majke i druga nejač u ratu podjednako patili, baš kao i borci (možemo sve to povezati u istu kategoriju). Ne smijem zaboraviti ni penzionere ili radnike koji zbog potreba posla nisu ratovali, ali nisu ni primali plate. I za njih je važilo – PLAĆAJ i ne pitaj mnogo.

I vjerujte da se ti „dugovi“ provlače do današnjih dana. Ima li politička opcija koja bar zagovara rješavanje ovog ogromnog problema, koji decenijama muči na stotine hiljada građana? Nema! Zašto? Pa svi su navikli da pljačkaju narod!

Moram se ovih dana dogovoriti sa Njegošom Tomićom da POKRET „TREĆI BILOK“ ovaj problem kandiduje unutar političkih struktura. Međutim, već sad u Njegošovo i svoje ime obećavam da od ovog problema naćemo odustati.

Vidite, prije 5-6 godina prijedorski električari su utvrdili da preko 30 lokalnih gazda krade el. energiju i to preko ovih novih digitalnih satova. Svi su procesuirani od strane policije, a ja sam na kraju uhvatio i procesuirao „majstora“, stvarno stručnjaka, koji im je za 500 maraka prepravljao mjerne uređaje da očitavaju samo 25% utrošene (privredne!) struje.

I šta se danas događa sa tim krivičnim predmetima? Vidim da sve „gazde“ imaju struju, a samo borci i sirotinja stoje u redovima. Osim toga, valja napomenuti da veći gradovi poput Banjaluke ili Prijedora vode „gubitke na mreži“ preko 40% od ukupne potrošnje. Van pameti je vjerovati u mogućnost tolikih „gubitaka“, nego je opštepoznato da Milo(kra)dovim tajkunima ekeltričari ne smiju ni prići.

Može se na ovu temu ovako nabrajati unedogled, ali poenta je valjda jasna: ove probleme neko mora delegirati pred institucijama i građanima. Koliko je POKRET „TREĆI BLOK“ moćan toliko možete i očekivati naše reakcije. Opet, koliko građani podržavaju POKRET „TREĆI BLOK“ toliko se mogu nečemu i nadati!

P.S. Zašto o ovim problemima ćute general Milomir Savčić i Boračka organizacija RS-e? Zato što obraza i stida nemaju!


Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.