среда, 16. септембар 2015.

RAZOBLIČAVANJE MIGRANTSKE KRIZE


Tekst je objavljen na sajtovima NOVI STANDARD,
 CEOPOM -ISTINA 

Aktuelna dešavanja oko tzv. migrantske krize obezbjeđuju određene proaktivne analize i identifikovanje potencijalnih opasnosti po Srbiju i Bosnu i Herecegovinu. Istovremeno, omogućavaju razobličavanje surovosti i pokvarenosti vodećih zapadnoevropskih društava.


Kvalitetna analiza u mnogome zavisi od polazišne premise. Tako ćemo se ovde prvobitno pozabaviti strukturom izbjeglica koje u ovom trenutku hrle ka unaprijed planiranim odredištima Njemačke, Francuske, Švedske, Norveške i drugih razvijenih zemalja. Moramo uobziriti činjenicu da su zemlje (Libija, Sirija i ino) iz kojih ove osobe bježe donedavno predstavljale društva sa razvijenim obrazovnim sistemima, sa prilično razvijenim pojedinim industrijskim granama sposobnim da iznjedre visokokvalifikovanu radnu snagu. Dakle, govorimo o vrlo urbanizovanim kategorijama društva kakve u pravilu izbjegavaju učešća u ratnim sukobima.

Iz medijskih izjava migranata možemo shvatiti  kako se ovde radi o ljekarima, inženjerima, kvalifikovanim industrijskim majstorima, te o osobama sa znanjem engleskog jezika i informatički pismenim. Govorimo o osobama koje „znaju šta hoće“! Znači, treba uobziriti činjenicu da prve talase migranata čine osobe kakve posjeduju obrazovanje, znanja i vještine potrebne razvijenim zapadnoevropskim društvima, kakve će biti prihvaćene i integrisane u ista. Možda je u pravu Viktor Orban kada migrante naziva „ekonomskim izbjeglicama“, koje nisu životno ugrožene obzirom da se nalaze u izbjegličkim kampovima izvan ratnih dejstava, a iz kakvih bježe u nastojanju obezbjeđivanja egzistencijalnih ciljeva.

Na drugoj strani moramo uobziriti činjenicu da najrazvijenija društva Evropske Unije tavore sa manjkom ljekara, inženjera, kvalifikovanih radnika i ino. Prednje prezentovane „ekonomske izbjeglice“ ova društva će rado primiti i integrisati. Dugoročno posmatrano ova kategorija migranata neće biti na teretu društva, nego će naprotiv doprinositi, stvarati, graditi. Uobzirivši problem „bijele kuge“, inače vrlo izražen u razvijenim društvima, ne smijemo zanemariti činjenicu da gro migranata čine mlade i polno reproduktivne osobe ili porodice sa malenom djecom. Ta djeca će pohađati njemačke škole i za par godina u potpunosti se integrisati u društvo. Već danas možemo pretpostaviti kako će ovi migranti iznjedriti buduće njemačke sportske reprezentativce.


No, daleko bilo da sve izbjeglice imaju obrazovne i intelektualne kapacitete potrebne npr. jednoj Njemačkoj. Sasvim očekivano ima tu i budućih „socijalnih slučajeva“. I za takve je Angela Merkel osmislila način eliminacije ili onemogućavanja ulaska u njenu zemlju. Jednostavno je stopirala šengenski sporazum i uvela kontrolu ulaska u zemlju. Tu možemo vrlo jednostavno pretpostaviti kriterije prema kakvima će Njemačka selektovati migrante. Sve što je potrebno Njemačkoj i može doprinositi njenim interesima biće dobrodošlo, a ostatak se može nadati uskraćivanju gostoprimstva i vraćanju nazad. Ubrzo možemo i od drugih zemalja EU očekivati slične oblike samozaštite. Uostalom, EU nije postigla sporazum o kvotama migranata, tako da objektivno možemo očekivati da će svaka zemlja članica prema migrantima primjenjivati sopstvene „aršine“.

Elem, upravo taj (prinudni!) povratak Evropi neprihvatljivih migranata je ono šta bi trebalo da zabrine Srbiju, a potom i Bosnu i Hercegovinu. Postoji sasvim opravdana bojazan da će se na ovom prostoru „sudariti“ migranti kakve Evropska Unija odbije primiti sa novopridošlima koji u sve većem broju hrle Zapadnobalkanskom rutom. Nikako ne smijemo prenebregnuti upozorenja velikog broja stručnjaka da će do kraja godine oko milion migranata krenuti ka Evropi (dominantno Zapadnobalkanskom rutom). Razmišljaju li srpske vlasti o opasnosti da se u nekom trenutku na teritoriji Srbije nađe nekoliko stotina hiljada migranata, kakvima EU sprečava dalje kretanje, a Makedonija i Grčka odbijaju njihov povratak?

Da je takav ishod objektivno moguć vrlo jednostavno demonstriraju Mađarska i Hrvatska. Mađarska završava žičanu ogradu, a u pomoć policiji uputila je vojsku. Za koji dan ovaj pravac postaće „neprobojan bedem“! Istovremeno, Hrvatska na granicu sa Srbijom upućuje sve veće policijske snage, a samo je pitanje dana kada će angažovati i vojsku. Svjedoci smo da Hrvatska u svojoj „odbrani“ kalkuliše i sa minskim poljima zaostalim iz rata. Sve u svemu Hrvati nemaju namjeru ponavljati srpske pogreške u odnosu na bliskoistočne migrante. Nemaju namjeru ugrožavati se mogućnošću da ih migranti okupiraju u broju kakav nisu sposobni prehraniti i kontrolisati.


NOVA MIROĐIJA „BOSANSKOM LONCU“


Bosansko-hercegovačke institucije ovih dana intenzivno razmatraju informaciju njemačkog Špigla prema kojoj ova zemlja uskoro može očekivati dolazak 10 000 bliskoistočnih migranata. Interesantno, prije objavljivanja ovog teksta niko u zemlji nije ni pomišljao na moguće prelivanje izbjeglica. Uostalom, ovdašnji „stručnjaci“ i danas odbijaju prihvatiti takvu mogućnost.

Sad, kako da očekujem prihvatanje moje procjene da bi se Bosna i Hercegovina mogla suočiti sa nekoliko desetina hiljada migranata!? U daljem tekstu objasniću na čemu zasnivam mogućnost da će BiH ubrzo biti preplavljena izbjeglicama i „izbjeglicama“.

Prvo, moramo uobziriti činjencu da Mađarska gotovo hermetički zatvara granicu sa Srbijom. Taj migracioni koridor ubrzo će biti potpuno deaktiviran. No, činjenica je da i Hrvatska sve više zaprečava granicu sa Srbijom, tako da će i ovaj pravac biti zatvoren. Znači, preostaje nam samo jedan pravac kretanja migranata iz Srbije prema zemljama EU-e, onaj preko BiH-e! Tu će posebno doći do izražaja već poslovično poznata poroznost granice između Srbije i BiH-e. Krijumčarski kanali „od igle do lokomotive“ samo čekaju sve izgledniju situaciju mogućeg preusmjeravanja migrantskih kanala. Uostalom, preko decenije profesionalno pratim lance međunarodnog krijumčarenja migranata preko BiH-e i odgovorno tvrdim da veliki priliv bliskoistočnih izbjeglica za krijumčare neće predstavljati problem, nego srećnu okolnost. Niko u BiH-i ne pominje "Zelenu transverzalu" kao krijumčarsko-migracionu rutu kakva funkcioniše preko četiri decenije, a doista je naivno i pomišljati kako ista neće biti iskorištena za aktuelna događanja.

Na drugom mjestu indikatora moramo pretpostaviti da će novouspostavljeni migrantski kanal jedno vrijeme ići na pravcu BiH-Hrvatska-Slovenija. No, sasvim očekivano je da će Hrvatska nastojati presjeći i taj pravac kretanja. I prilično sam ubijeđen da će za presijedanje ovog migracionog koridora Hrvatska dobiti značajnu pomoć EU-e. Kako prednje rekoh, bogate zapadnoevropske zemlje primiće određeni broj migranata za kakve ocijeni da zadovoljavaju njihove interese, a ostatak će vratiti ili spriječiti u stupanju na prostor EU. I to će sasvim očekivano činiti na hrvatskoj granici.

Elem, prolazak izbjeglica kroz BiH-u je najmanji problem kakvim treba da se bave nadležne institucije. Problem je u mogućnosti kratkoročnih i dugoročnih zadržavanja migranata na teritoriji ove zemlje, a posebno u kontekstu trajnog nastanjivanja. Kako rekoh, prvi talas migranata možemo nazvati „elitističkim“ i prihvatljivim zapadnoevropskim društvima. No, kako vrijeme odmiče tako pristižu i oni manje zahtjevni migranti, kakvima će BiH biti sasvim prihvatljiva za privremeno ili čak trajno nastanjivanje.

Dakle, govorimo o situaciju kada će EU zatvoriti svoje granice za prijem novih imigranata, pa čak i započeti vraćanje „viška“, a desetine hiljada novih će krenuti iz Turske i drugih zemalja u nadi da će se nekako probiti. Svi oni će „zaglaviti“ u Srbiji kakvu hvale i blagosiljaju, ali im je ipak Bosna i Hercegovina prihvatljivija za nešto duže zadržavanje. Prihvatljivija zbog vjerske braće muslimana. Na to sve nailaze i hladniji dana kada migranti neće moći danima boraviti na otvorenom, nego ćemo se suočiti sa problemom smještajnih kapaciteta.


Tu nikako ne smijemo prenebregnuti činjenicu da na tlu BiH-e duže od dvije decenije djeluje na desetine snažnih organizacija i udruženja za pomoć muslimanima finansiranih iz Saudijske Arabije, Emirata, Katara i sličnih islamskih zemalja. Očekivati je da upravo te zemlje na tlu BiH-e započnu sa gradnjom prihvatnih centara, sa obezbjeđivanjem hrane i drugih potreba migranata. No, mnogo teži problem leži u tome što pomenute zemlje decenijama demonstriraju sposobnost izgradnje čitavih naselja za muslimane kakvi odgovaraju njihovim „aršinima“. Tako su izgrađena vehabijska (čak mudžahedinska!) naselja u Bočinji, Maoči, Vitovlju i ino. Odavno ovom zemljom, pa čak i na teritoriji Republike Srpske, kolaju pogovaranja da „neki arapi“ pregovaraju o kupovini čitavih sela. O tom najcrnjem scenariju trajnog naseljavanja bliskoistočnih imigranata na prostoru BiH-e naše institucije nikako da počnu razmišljati. Nadležni se zadržavaju na matrici da migranti žele u Njemačku, no, želje su jedno, a mogućnosti drugo. Kad nemaju mogućnost dosegnuti Njemačku mnogi će se zadovoljiti Bosnom.

Postepeno dolazimo do one najveće opasnosti po bosansko-hercegovačko društvo, a ista proizilazi iz mogućnosti povratka njenih džhadista. Kako sam to prije mjesec-dva najavljivao i Rusija se uključuje u borbu protiv Islamske Države. Dakle, napadi na džihadiste biće sve teži i postepeno će proizvoditi bježaniju svih tih „internacionalnih boraca“. Pri tom, Amerikanci odlično znaju kako se uništavaju određene organizacije, tako da će već na prvom koraku presjeći izvore finandisanja Islamske Države. Ne treba se zavaravati oko toga da se džihadlije na Bliskom Istoku bore samo zbog ideoloških razloga. Ima tu i materijalne koristi!

Znači, kako ugroženost bude pojačavana, a prihodi umanjivani, to će sve veći broj ovdašnjih mudžahedina napuštati Islamsku Državu i vraćati se kućama. Pri tom nas ne treba iznenaditi ni pojava da naši „borci“ kućama povedu i svoje ratne drugove iz drugih zemalja. U BiH-i već pune dvije decenije odlično funkcionišu kanali naturalizovanja mudžahedina. Takvi se ovde vrlo brzo požene, steknu djecu i imovinu, te ostvare trajni boravak ili čak državljanstvo. Nedvosmisleno se pokazalo da bošnjački politički vrh podržava ovakve oblike naturalizacije!


ISLAMSKA DRŽAVA ZAPADNI BALKAN


U daljem dolazimo do krajnje bezobzirnosti i pokvarenosti zapadnoevropske političke elite. Danas je gotovo „zaboravljena“ činjenica da su evropski NATO jastrebovi, zajedno sa Sjedinjenim Državama, rušili stabilne režime Iraka, Libije, Sirije i ino. Time su ciljno proizvodili haos i konflikte, pa u konačnici i fenomen Islamske Države. Zapad je upravo proizveo tri miliona izbjeglica na prostoru zahvaćenim pomno izrežiranim konfliktom. Danas se zapadnoevropska društa predstavljaju dobročiniteljima spram izbjeglica koje su sami stvorili i to samo kako bi opljačkali njihove prirodne resurse. No, tu moramo razdvojiti „medijsku sliku“ (manipulaciju!) od stvarne spremnosti vodećih zemalja EU-e da podnesu teret zbrinjavanja izbjeglica.

Odgovorno tvrdim da će Zapad zbrinuti samo one izbjeglice kakve odgovaraju njihovim interesima i ništa preko toga. U stvari zbrinuće oni i te „manje prihvatljive“ izbjeglice, ali ne u svom neposrednom okruženju. Brojni indikatori ukazuju da je upravo Zapadni Balkan izabran kao prostor „zbrinjavanja“ izbjeglica iz ratom zahvaćenih prostora. Mađarska je svoje dvorište već ogradila. U bliskoj budućnosti možemo nešto slično očekivati i na hrvatskoj granici. Desetine hiljada izbjeglica ostaće zaglavljene kod postavljenih zapreka, dakle, na teritoriji Srbije i BiH-e. Tada će uslijediti spin kako je za „evropski put“ ovih zemalja dobro da privremeno prime i smjeste izbjeglice. Uslijediće finansijska i svaka druga pomoć i EU i bogatih arapskih zemalja, a mi ćemo dobiti nekoliko desetina (pa moguće i stotina) hiljada novih sugrađana.

Da je to tako kako predviđam najbolje ukazuje način na koji EU zaprečava dalje priticanje migranata. Ne postoje ni naznake zaprečavanja na najjužnijoj tački EU, odnosno na grčko-turskoj granici. Ukoliko se EU namjerava braniti od migranata onda bi logično bilo da to čini sa grčke teritorije. No, svjedoci smo da se ništa slično ne čini! Migratni se ciljno upuštaju na prostor Zapadnog Balkana, a zaprečavanje se izvodi na granicama Mađarske i Hrvatske (uskoro!). Treba biti krajnje naivan i vjerovati da se sve ovo događa slučajno, ili usljed nesnalaženja institucija Evropske Unije. Ništa tu nije „slučajno“! Evropa će svoju „humanost“ ispoljiti na teret Zapadnog Balkana, upravo onako kako to čini dvije i po decenije unazad!

Na kraju, kao vrhunac cinizma, moram otvoriti pitanje: šta će se dogoditi sa borcima Islamske Države? U narednom periodu možemo učekivati da džihadisti u značajnom broju počnu napuštati konfliktna područja. To se primarno odnosi na „naše“ balkanske borce. I na tom planu će Evropa pokazati svoje pravo lice. Konkretno, institucije EU-e potegnuće pitanja zagarantovanih „ljudskih prava“ dihadista i od nas tražiti da ih primimo nazad. Vrlo pragmatičan razlog postoji za takvo ponašanje. Za Zapad je mnogo jednostavnije rješenje vraćanje džihadista kućama, nego sa sa njima i dalje ratuju na prostoru za koji su zainteresovani. Interes Sjedinjenih Država i EU jeste da što brže i jeftinije zaposjednu bliskoistočna izvorišta prirodnog gasa, a to podrazumijeva eliminaciju mudžahedina sa tog prostora. Mnogo jednostavnije, brže i isplativije je takvima omogućiti povratak kućama, nego se sa njima „naganjivati“ oko postrojenja za eksploataciju. Koliko su moje ovakve procjene utemeljene, možda je najbolje da sud o tome donesemo za nekih pola godine!

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.