петак, 18. септембар 2015.

RAZOBLIČAVANJE MIGRANTSKE KRIZE – POTVRDA MOJIH PREDVIĐANJAU tekstu naslova “Razobličavanje migrantske krize” iznio sam niz proaktivnih predviđanja oko mogućih daljih dimenzija razvoja migrantske krize. Naveo sam kako je period od pola godine dovoljan da se moji navodi u potpunosti potvrde. No, potonja dešavanja pokazala su kako je i dva dana bilo dovoljno za potvrđivanje navoda oko reakcije Hrvatske.

Slovenačka vojska kreće prema hrvatsko-srpskoj granici

Hrvatska je zatvorila sve granične prelaze prema Srbiji, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, dodajući da će će granični prelazi ostati zatvoreni do daljeg.Ipak, uprkos odluci o zatvaranju sedam graničnih prelaza prema Srbiji izbjeglice u Hrvatsku i dalje stižu preko poljoprivrednih površina koje se nalaze između dvije države. Izbjeglice se u manjim ili većim skupinama može vidjeti kako hodaju poljima i idu prema Hrvatskoj.

U Srbiju iz Makedonije dnevno uđe oko 4000 izbjeglica koje se odmah potom autobusima ili taksijima upućuju prema Hrvatskoj. U Hrvatsku je od srijede ušlo 11.003 izbjeglica, a broj će narednih dana svakako rasti. I to je situacija kakva je “zabrinula” najviše rukovodstvo Hrvatske. 


Prema navodima hrvatskih medija, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je hrvatsku vojsku da bude u pripravnosti u slučaju da bude potrebno braniti granice od ilegalnih ulazaka migranata. Prema istom izvoru, presjednica Hrvatske sastala se sa Dragom Lovrićem, načelnikom Glavnog stožera hrvatske vojske i zatražila da pomno prate razvoj situacije.

No, kako sam to i predvidio – hrvatska dobija pomoć EU za odbranu svojih granica. Fotografije snimljene u Vinkovacima prikazuju slovenačku jedinicu “Alpska bojna” kako se kreće prema državnoj granici između Hrvatske i Srbije. Sudeći po sastavu konvoja, u kome se nalazi značajan broj cisterni - plan je ostati na krajnjem odredištu duže vremensko razdoblje, iz čega se nameće zaključak da je ključni cilj ove operacije spriječiti mogućnost dolaska migranata do slovenske granice (izvor: http://www.hrsvijet.net/index.php/vijesti/132-hrvatska/39351-slovenska-vojska-krenula-prema-hrvatsko-srpskoj-granici ).

Znači, već naredne sedmice možemo očekivati prve izbjeglice u Bosni i Hercegovini. Čini mi se das am tako nešto i predvidio!

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.