петак, 18. септембар 2015.

RAZOBLIČAVANJE MIGRANTSKE KRIZE – POTVRDA MOJIH PREDVIĐANJA



U tekstu naslova “Razobličavanje migrantske krize” iznio sam niz proaktivnih predviđanja oko mogućih daljih dimenzija razvoja migrantske krize. Naveo sam kako je period od pola godine dovoljan da se moji navodi u potpunosti potvrde. No, potonja dešavanja pokazala su kako je i dva dana bilo dovoljno za potvrđivanje navoda oko reakcije Hrvatske.

Slovenačka vojska kreće prema hrvatsko-srpskoj granici

Hrvatska je zatvorila sve granične prelaze prema Srbiji, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, dodajući da će će granični prelazi ostati zatvoreni do daljeg.Ipak, uprkos odluci o zatvaranju sedam graničnih prelaza prema Srbiji izbjeglice u Hrvatsku i dalje stižu preko poljoprivrednih površina koje se nalaze između dvije države. Izbjeglice se u manjim ili većim skupinama može vidjeti kako hodaju poljima i idu prema Hrvatskoj.

U Srbiju iz Makedonije dnevno uđe oko 4000 izbjeglica koje se odmah potom autobusima ili taksijima upućuju prema Hrvatskoj. U Hrvatsku je od srijede ušlo 11.003 izbjeglica, a broj će narednih dana svakako rasti. I to je situacija kakva je “zabrinula” najviše rukovodstvo Hrvatske. 


Prema navodima hrvatskih medija, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je hrvatsku vojsku da bude u pripravnosti u slučaju da bude potrebno braniti granice od ilegalnih ulazaka migranata. Prema istom izvoru, presjednica Hrvatske sastala se sa Dragom Lovrićem, načelnikom Glavnog stožera hrvatske vojske i zatražila da pomno prate razvoj situacije.

No, kako sam to i predvidio – hrvatska dobija pomoć EU za odbranu svojih granica. Fotografije snimljene u Vinkovacima prikazuju slovenačku jedinicu “Alpska bojna” kako se kreće prema državnoj granici između Hrvatske i Srbije. Sudeći po sastavu konvoja, u kome se nalazi značajan broj cisterni - plan je ostati na krajnjem odredištu duže vremensko razdoblje, iz čega se nameće zaključak da je ključni cilj ove operacije spriječiti mogućnost dolaska migranata do slovenske granice (izvor: http://www.hrsvijet.net/index.php/vijesti/132-hrvatska/39351-slovenska-vojska-krenula-prema-hrvatsko-srpskoj-granici ).





Znači, već naredne sedmice možemo očekivati prve izbjeglice u Bosni i Hercegovini. Čini mi se das am tako nešto i predvidio!

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.