понедељак, 7. септембар 2015.

ZAŠTO BRANKO KRALJ PROTESTUJE SAM?Branko Brane Kralj danas oko podneva u centru Prijedora započeo je javni protest. Zapitajmo se – ZBOG ČEGA PROTESTUJE SAM???
Doznavši za ovaj protest došao sam do našeg Brane i upitao ga zašto je sam. Odgovorio mi je vrlo jednostavno:

-       Izgleda da je svima drugima dobro, pa nemaju zbog čega protestovati!“

Moram istaći kako ovaj odgovor prosto vrišti na uzbunu, ukazuje kako smo dosegli samo civilizacijsko dno, kako zaista nemamo budućnosti. Izgleda da je svima drugima dobro!?

Pitao sam Branu da li postoji neki poseban razlog njegovog protesta, nešto lično ili direktno. Odgovorio mi je kako naprosto više ne može nijemo posmatrati sveopštu degradaciju, uništavanje i besperspektivnost. Jednostavno, nakupilo se mnogo toga šta traži izražavanje protivljenja. Dosegli smo „tačku pucanja“ od čega ne možemo okretati glavu.

Pita Brane, sasvim racionalno, šta rade institicije da poboljšaju život građana, da jačaju ekonomiju i privredu, da mladima daju kakvu-takvu perspektivu? Šta čine da zaustave trend napuštanja ovih prostora od strane mladih i radno sposobnih građana? Pitanja sasvim na mjestu i ista bi trebalo da postavi preko milion građana Srpske.

Podsjetio bih čitaoce na moj tekst „Gdje je privreda moga grada“ (vidi vezani tekst) u kom sam postavljao slična pitanja, kakva i Brane danas postavlja. Prijedor je nekada bio industrijski grad, koji je svoje proizvodne kapacitete očuvao u ratu i 10 godina poslije rata. Onda je u posljednjih manje od 10 godina, za vakta sadašnje vlasti, došlo do bukvalnog razaranja (brisanja sa lica zemlje) pogona u kakvima je desetine hiljada radnika obezbjeđivalo egzistenciju. I današnji nezaposleni građani Prijedora ne smatraju da trebaju bar upitati gdje je naša zajednička imovina, gdje je naša budućnost. Žalosno je to!

Na kraju, moram našem Brani iskazati jasnu i nedvosmislenu podršku. Štrajkovao sam glađu ispred objekta CJB Prijedor punih 10 dana i odlično znam kako se osjeća ovaj mladić. U prilog ovome dodaću da je Prijedor formalno dobio status grada, a pitanje je da li ga to čini gradom? Da bi neku urbanu sredinu nazivali gradom nužno je da u istoj postoji GRAĐANSKA KULTURA, kultura življenja. Takva kultura sublimira i izražavanje javnog protesta. Onog trenutka kada se našem Brani pridruže stotine i hiljade mladih, ili svih unesrećenih generacija, Prijedor će se moći predstavljati i samodoživljavati gradom. Ovako dovijeka će ostati selendra!Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.