четвртак, 7. јун 2018.

Anketni odbor: Svjedočenje o zločinu


Lukač i Lepir, kako ih RTRS naziva "institucije", zaključke Anketnog odbora NS RS kvalifikuju kao „političke“. U „PRAVDI ZA DAVIDA“ smatramo da su članovi Anketnog odbora iznimno kredibilni svjedoci o zločinu koji Lukač i Lepir tako svojski tude se prikriti. Narodni poslanici u ovom procesu mogu samo biti svjedoci, a ko će robijati 45 godina...???


Piše: Borislav Radovanović

Vidimo saopštenja pljušte na sve strane i sve oko izvještaja Anketnog odbora. Zna se odlično zašto pojedincima odgovara stvaranje percepcije jevnosti o postojanju JEDNOG IZVJEŠTAJA. Nije tako, postoje dva nezavisna izvještaja, a zaključni stav izvještaja „PRAVDE ZA DAVIDA“ glasi:

„Iz prednje navednog proizilazi da su svjesno i vino, zajedničkim djelovanjem i odvojenim radnjama, glavni tužilac Želimir Lepir, postupajući tužilac Dalibor Vrećo, ministar Dragan Lukač, direktor policije Darko Ćulum i načelnik Darko Ilić, u odnosu na glavno krivično djelo „Teško ubistvo“ nad Davidom Dragičevićem, počinili produženo krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ iz člana 315. stav 1. KZ RS u sticaju sa krivičnim djelom „Neprijavljivanje krivičnog djela ili učinioca“ iz člana 332. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ RS, a u daljoj vezi sa krivičnim djelom „Povreda slobode izražavanja misli“ iz člana 161. stav 1. i 2. KZ RS.

Protiv imenovanih Republičkom tužilaštvu Republike Srpske slijedi podnošenje dopune prijave krivičnog djela „Teško ubistvo“ nad Davidom Dragičevićem, sa prijedlogom da se mjerom određivanja pritvora iste spriječi u daljem vršenju krivičnih djela, u ometanju istrage i sprečavanju dokazivanja.“.

Upravo je Davor Dragičević zauzeo stav da sačekamo izradu izvještaja narodnih poslanika, pa da tek potom objavimo svoj izvještaj. Nije htio da na bilokoji način utičemo na mišljenje narodnih poslanika i to smo ispoštovali. Sad smo tu gdje jesmo.

Iz našeg izvještaja sasvim egzaktno vidi se kakav je naš stav, pa i koje ćemo procesne radnje preduzeti. U tom pogledu naša pozicija je izvanredno osnažena sa stavovima pet narodnih poslanika, koji su uvidom u dostavljenu dokumentaciju i ispitivanjima došli do za istragu vrlo važnih saznanja. I svoja saznanja pretočili su u javno izneseni stav – šta ih automatizmom pozicionira kao kredibilne svjedoke.

Da ne bi bilo kakve zabune: gospodin Kalabić je bio uzdržan povodom predloženih zaključaka, a znamo da su zaključci išli šire od samog slučaja stradanja Davida Dragičevića. U tom pogledu pogrešno je prejudicirati stav narodnog poslanika Drage Kalabića o samom zločinu, a još gore je baviti se njegovim zapažanjima. Zna on sam izložiti svoje viđenje stvari i to treba poštovati, a ponajviše zbog onoga kako je djelovao unutar Odbora.

Sa druge strane četiri narodna poslanika su svoj jedinstven stav objelodanili i oko toga nema potrebe da imamo kakvih dilema. Imali su zadatak da istraže slučaj stradanja Davida Dragičevića, od onoga kako je ovaj nesrećni mladić postradao, pa sve do toga kako su se ponašali pojedini akteri istrage. Sopstveno ubjeđenje su objelodanili, a to što smo u esenciji podudarni samo je pokazatelj vjerodostojnosti činjenica utvrđenih tokom rada Odbora.

Znači, da ovo rezimiramo: sad u predmetu imamo nove kredibilne svjedoke koji su prikupili mnoštvo saznanja, pa i dokaza, od izuzetnog značaja za dalju istragu. I koji svoja svjedočenja mogu potkrijepiti materijalnim dokazima. Vjerovatno se mnogi pitaju kako će narodni poslanici postati svjedocima u krivičnom predmetu?

Odgovor je vrlo prost: ljudi su objelodanili svoje mišljenje da je David Dragičević UBIJEN, te izrazili sumnje u način dosadašnjeg vođenja istrage. To je na fonu onoga šta smo u „PRAVDI ZA DAVIDA“ svakako planirali učiniti, a šta je striktno navedeno u našem izvještaju. Samo što ćemo uz dopunu prijave dostaviti određene materijalne dokaze dobijene tokom rada u Anketnom odboru, te članove Odbora predložiti kao svjedoke. Obzirom da su u pitanju narodni poslanici, odgovorni i ozbiljni ljudi, sasvim opravdano očekujemo da će kao savjesni građani svojim svjedočenjima pomoći nadležnim organima u traganju za istinom, a to je elementarna pretpostavka dosezanja pravde (bar one sudske).

Ono šta je ovde ključno jeste da imamo sve više dokaza i svjedoka, a kako to pretočiti u validan krivičan postupak? Nema dilema: na potezu je Mahmut Švraka! Koliko nam je poznato njemu građani Republike Srpske svakog mjeseca uplaćuju pozamašna primanja. Je li to čine da bi se izbjegavao obaveze, da nečinjenjem pomaže zločincima...??? Ako nije spreman odraditi ono za šta ga plaćamo, neka zna da je njegova ostavka unaprijed „usvojena“!

Vidimo da se već pojedinci pozivaju na svog „jarana“ Milana Tegeltiju i VSTS. Kad ih Tegeltija bude plaćao onda neka rade ono šta im on nalaže, a dok i građani Republike Srpske plaćaju ima da rade ono šta im je Zakonodavac odredio. Eh da: Zakonodavac Republike Srpske!


Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.