петак, 15. јун 2018.

„PRAVDA ZA DAVIDA“: Hoćemo li odgovoriti međunarodnim sankcijama?


Vidimo da vladajuća većina JOŠ JEDNOM namjerava zločince „amnestirati“ voljom parlamentarne većine. Za takvu opciju „odgovor“ imamo, a šta je mnogo važnije imamo i DOKAZE kršenja ljudskih prava i sloboda na osnovu kojih možemo zatražiti MEĐUNARODNU ZAŠTITU i MEĐUNARODNE SANKCIJE. Potrebno je samo da se dogovorimo oko tri pitanja:

Prvo, hoćemo li od Savjeta Evrope zatražiti formiranje istražne komisije u slučaju stradanja Davida Dragičevića i teških kršenja prava počinjenih povodom tog zločina?

Drugo, hoćemo li zatražiti uvođenje međunarodnih sankcija za one koji su direktno odgovorni i za one koji njihova kršenja zakona i prava „pokrivaju“ voljom većine?

Treće, hoćemo li ovu akciju izvesti na spektakularan način, tako da pridobijemo podršku evropske javnosti i moćnih medija, i time pojačamo „pregovaračku poziciju“?


Piše: Borislav Radovanović

Da bi shvatili nit naše parlamentarne borbe podsjetiću da je Davor Dragičević u najvišem političkom i zakonodavnom tijelu vlasti Republike Srpske zatražio istinu i pravdu. Vladajuća većina odbila je sankcionisati odgovorne, nego je njihovom voljom formiran Anketni odbor, u čijem radu smo i mi kao zajednica uzeli učešće.

Kada je Anketni odbor izašao sa gotovo istim zaključcima kao i zajednica „PRAVDA ZA DAVIDA“ kažu da je to sve bilo u funkciji „dokazivanja nesposobnosti opozicije“. Je li to vladajuća većina ovaj monstruozni zločin koristi za svoje politikantske interese, ili je pozadina svega mnogo teža i kriminalne prirode? Kako najavljuju: nema potrebe za parlamentarnom raspravom jer se „zaključak“ Anketnog odbora da je David Dragičević ubijen i da su se nosioci funkcija u policiji i pravosuđu teško ogriješili o zakone i prava „odbija“ i prije rasprave.

Dobro, to je njihova volja, odraz njihovog morala, pokazatelj njihove čovječnosti. To je pokazatelj da u institucijama Republike Srpske ne vladaju pravo i pravda, nego da je sve podređeno interesima kriminalaca i zločinaca. Imamo li pripremljen „odgovor“ za takvu situaciju? Imamo!

Prvo, na našu prijavu krivičnog djela „Teško ubistvo“ negdje u utorak Republičkom javnom tužilaštvu RS ide dopuna prijave protiv Mahmuta Švrake, Želimira Lepira, Dalibora Vreće, Dragana Lukača, Darka Ilića i Darka Ćuluma zbog krivičnih djela koja smo naznačili u svom izvještaju Anketnom odboru.

Drugo, slijedi prikupljanje podataka i dokumentacije u vezi prijava savjesnih građana, peticija, te raznih podnesaka institucijama, a sve u funkciji sačinjavanja akta obraćanja Savjetu Evrope i traženja međunarodne zaštite. Odavno ukazujem kako ovde imamo teška kršenja međunarodnog prava protiv zajednice „PRAVDA ZA DAVIDA“, ali to niko nije ozbiljno shvatao. Dolazi vrijeme u kom će još kako se baviti tim pitanjem.

Znači, imamo pravni osnov, potrebne dokaze i sve šta nam treba da bi od Savjeta Evrope ishodovali osnivanje istražne komisije koja će istražiti slučaj Davida Dragičevića i vezana dešavanja, a potom i IZREĆI SANKCIJE ODGOVORNIMA. Normalno, riječ je o međunarodnim sankcijama. Sad je samo pitanje na koji način to realizovati?

Možemo to izvesti „standardnim putem“ i jednostavnim-hedonističkim slanjem pošte. Da li će i kad naš slučaj tako doći na red vrlo je upitno. Sa druge strane potrebno nam je 15-20 „misionara“, pa da to odradimo na spektakularan i medijski atraktivan način, kojim u startu dobijamo podršku evropske javnosti i moćnih medija. To u sveri građanske borbe nije mala stvar, a pod takvim pritiscima javnosti i Savjet Evrope pokazuje potreban „senzibilitet“.

Zamisao je vrlo jednostavna. Organizujemo grupu „misionara“, odjevenu u već prepoznatljive naše majice, sa našim simbolima, te na put krenemo kao što su misionari to oduvijek činili – pješice, a kad se nađu neki dobri ljudi da nas besplatno povezu – odlično. Isto tako u pogledu prehranjivanja i drugih potreba slijedimo misionarski način – sve zavisno od dobre volje onih uz put. Da bi realizovali ovaj put do Strazbura potrebno nam je maksimalno 10 dana (ne bi valjalo da traje kraće zbog jačanja medijske pažnje) i malo odricanja i napora – kakvi će kasnije biti „nadoknađeni“ POBJEDOM!

Po meni dobro bi bilo da okupljanje 7. jula ujedno iskoristimo kao svojevrstan ispraćaj „misionara“ na daleki put. Taj događaj će svakako biti medijski ispraćen, pa da krenemo u „velikom stilu“.

Da se u startu razumijemo: mi (to znači da je autor prvi dobrovoljac) krećemo na put gdje već u startu račinamo na snažnu podršku „PRAVDE ZA DAVIDA“ u inostranstvu. Već znamo kakvu podršku imamo u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj... To znači da imamo i LOGISTIKU potrebnu za dočeke. Cilj je proći kroz sšto više evropskih gradova u kojima će nas naši saborci iz „PRAVDE ZA DAVIDA“ dočekivati sa OKUPLJNJIMA PODRŠKE, ali i sa malo hrane i vode. Ako nam negde obezbijede kupanje i prenoćište – divota jedna. Inače, lijepo je vrijeme, pa nije problem da prespavamo tamo gdje nas put nanese. Jesmo li misionari ili nismo.

Okvirno, zamisao je da nas u što više gradova dočekaju naši članovi sa svojim prijateljima i ljudima dobre volje. To svakako privlači medijsku pažnju. Kako budemo odmicali to možemo računati na sve veću podršku medija i javnosti. Priznajmo iskreno da nam to i treba ako želimo postići cilj. Šta je cilj? Pa kad budemo Savjetu Evrope predavali naše zahtjeve i dokaze – da to bude UDARNA MEDIJSKA VIJEST NA GLOBALNOM NIVOU. Time već od starta obezbjeđujemo fokus medija i javnosti na rad istražne komisije čije formiranje ćemo zatražiti.

Baš me zanima koji će to „junak“ javno istupiti i reći da „unaprijed odbacije“ zaključak istražne komisije Savjeta Evrope (tog novog „anketnog odbora“)??? Da vidim hoće li pojedinci biti tako osioni kao danas!

Za kraj valja istaći kako ovaj tekst objavljujemo danas – kao još jedan „vapaj“ našim moćnicima da se ponašaju zakonito i pravedno. Vrlo decidno smo kazali da ćemo sve narodne poslanike koji PONOVO podrže zločince staviti na isti spisak sa onih 12 bandida čije smjene tražimo, a to znači i one partijske „lidere“ koji donose odluke i prije skupštinske rasprave. Znači, imaju vremena da razmisle, da malo „stanu na loptu“...

Dakle, ovo je SAMO JEDAN OD POTEZA koje „PRAVDA ZA DAVIDA“ može (po meni i treba!) materijalizovati, a ideja nam nikad nije nedostajalo. No, za početak volio bih da malo o ovoj ideji raspravimo – javno kako smo i navikli, da doznamo mišljenja, prijedloge, dodatne ideje, kritike, reakcije i ino unutar zajednice. Eh da, pretpostavljam da će dobrovoljaca za ovu akciju biti mnogo više, pa pominjem kako treba razmišljati i o logističkim resursima naših članova u Evropi, tako da bi i oko toga valjalo prodiskutovati. 

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.