среда, 5. октобар 2016.

NAZIV REPUBLIKA SRPSKA SA FUSNOTOM

Ovako, čisto simbolički, čestitam Dodiku na ostvarenoj izbornoj pobjedi. Istovremeno, unaprijed mu čestitam na predstojećem ulasku u vlast na državnom nivou, pa sve do pobjede na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH-e u 2018. godini.

Piše: Borislav Radovanović

Moje emocije spram Milorada Dodika poznate su javnosti. Međutim, animoziteti ne bi smjeli uticati na objektivnost. Ostvario je upravo po mojim procjenama, izvanrednu izbornu pobjedu i to je realnost.

Sad, njegovoj pobjedi najviše je doprinijela bezidejnost, nesloga, dezorijentacija i komfornizam opozicije, no, ova i ovakva opozicija jednostavno ne zavređuje bilo kakve analize ili promišljanja.

Važno je ono šta (nama!) slijedi u budućnosti. Prvo šta možemo očekivati jeste okončanje "istrage" protiv Dodika i to će realizovati upravo "vrhovni kadija" Bakir Izetbegović.

Po hitnom postupku slijedi donošenje zakona o izmjenama i dopunama zakona o praznicima, kojim 9. januar neće morati "obilježavati i slaviti" svi oni koji se neidentifikuju sa tim praznikom. Dodik će brže-bolje potpisati ukaz o proglašenju zakona i tako izbjeći krivični progon.

Komparacije radi zamislite da Barak Obama potpiše da 4. juli ne moraju obilježavati svi oni koji se sa Danom nezavisnosti neidentifikuju. Objektivno, negdje 10-15% američkih državljana i građana (azijata, afrikanera, Latino-amera) ničim nisu vezani za 4. juli, ali ga moraju poštovati jer žive u državi, u demokratiji...

Znači, Bakir Izetbegović je uspio, bar "ograničeno" ukinuti 9. januar kao nacionalni praznik. Sad slijede političke i pravne aktivnosti potpunog ukidanja ovog simbola Republike Srpske. Nemamo grba, himne, zastave, dana državnosti, konstitutivnosti, jezika i ino, pa se postavlja pitanje: Šta je ostalo od Republike Srpske?

Samo još naziv - Republika Srpska, a sa kojim se ne može identifikovati preko 15% stanovnika (po zadnjem popisu)

Šta nsa čeka u perspektivi? Prvo, SNSD i koalicija ulazi u vlast na državnom nivou (Savjet Ministara, agncije i ino). Na "poticaj" Fahrudina Radončića i Dragana Čovića pristaće Izetbegović da koalira sa "legitimnim" srpskim predstavnicima. Savez za promjene je jednostavno "potrošen"! U kontekstu kontrole nad Dodikom preko državnog pravosuđa Bakiru je ovaj upravo idealan "partner".

Nakon toga primiču se opšti izbori 2018. kada će se Dodik kandidovati za Predsjedništvo BiH. Do tada će "stići" odluka Ustavnog suda BiH o "neusaglašenosti" naziva Republika Srpska sa Ustavom BiH. Dodik će opet organizovati referendum, glumatati štošta, ali će na kraju pristati da se primjenjuje naziv Republika...* (sa fusnotom kao u slučaju Kosova). Naziv će, baš kao i 9. januar, prvo ukinuti "na mala vrata", a potom i u potpunosti.

Za nagradu, kako sam to već pisao, Dodik će biti novi "statista" u državnom predsjedništvu. Tu su samo Izetbegovići vječni!

Eto, dragi moji sunarodnici, tako nekako će se materijalizovati potpuna devastacija Republike Srpske.

Ko je kriv za to? Priznali mi to ili ne, ali mi sami. Niko drugi umjesto nas nije glasao za ukidanje Republike Srpske, odnosno sami smo Dodiku dali mandat da uništi "ono naše"!

NAZIV REPUBLIKA SRPSKA PISAĆE SE SA * (FUSNOTOM) I KORISTIĆE SE OD PRILIKE DO PRILIKE, I SITUACIJE, ALI SUŠTINSKI ĆE SE "SRPSKA" IZGUBITI KAO I "METOHIJA". ZA TAKAV ISHOD SMO GLASALI I GLASAĆEMO OPER, JER, KAKVI SMO, I NE ZASLUŽUJEMO DRŽAVU!

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.