четвртак, 6. октобар 2016.

PUTINOV PRST U DODIKOVOM "NATO-OKU"

Posljednjih dana Dodik je gotovo oslijepio od gledanja u pravcu istoka, ali ruskih aviona i helikoptera nema, pa nema. Zar je naivno vjerovao u rusku zaštitu?

Piše: Borislav Radovanović

Čini se da ni najbolji analitičari nisu shvatili posljednju veliku podvalu ruskog predsjednika, iako je u pitanju vrlo jednostavan politički manevar.

Suštinski, Putin je održavanjem referenduma u Republici Srpskoj zapadnim hegemonima udario takav "politički šamar" od koga im još uvijek "zvoni u ušima"!

Zamislite, jedan mali narod od milion "egzibicionista" malobrojniji od većine njujorških kvartova, usudio se prkositi VOLJI moćne Amerike. Jasno je američki ambasador izrazio protivljenje referendumu, no to se ovoga puta pokazalo nedovoljnim. Čak ni kasnija upozorenja zvaničnika Bijele kuće nisu dala željeni rezultat.

Republika Srpska je održala referendum i tako nedvosmisleno pokazala da na nju ne utiču "stavovi" moćne Amerike.

Elem, šta se ovdje stvarno dogodilo?

Milorad Dodik, ozbiljno uplašen prijetnjama Zapada, ubrzano je tražio načina da odustane od referenduma ili da to bar odgodi (u beskonačnost!)! No, u presudnim trenutcima stiže iznenadni poziv iz Moskve.

Vladimir Putin je obavio kratak i kurtoazan razgovor sa Dodikom, ništa mu nije obećao, niti sugerisao. To što je Dodik ovaj poziv pogrešno protumačio kao podršku referendumu u esenciji nije Putinov, nego njegov problem.

Dodik je pogrešno protumačio ovu Putinovu gestu i održao referendum. Ponizio je Sjedinjene Države, većinu članica NATO, Evropsku uniju i brojne svjetske moćnike. Sad se suočava sa posljedicama!

I to se suočava potpuno sam, zaludno čekajući ruske specijalce, pa čak i "folklorne trupe" Kozaka. Danas, gotovo slijep od gledanja u Istok, shvata da se "malo preračunao".

U biti: Putin je iskoristio Dodika, kao potrošenu i odbačenu marionetu Zapada, da bi američkim konkurentima opalio "politički šamar". Javno, poslije sastanka Trilaterale u Beogradu (2013.) napisao sam da su Dodik i Vučić kod Putina potrošili i posljednje atome političke vjere i podrške.

Drugo je pitanje što Putin pragmatično izbjegava da se javno distancira od Vučića i Dodika, od toga koliko im vjeruje i smatra ih saveznicima.

Uvidjevši da je Milorad Dodik u stvari marioneta Trilaterale i drugih hegemona Zapada, da je faktor destabilizacije, te da je u političkom smislu "potrošen", Putin vrlo pragmatično koristi ovog "daška demokratije" za još jedno nadmudrivanje sa Amerikom.

I to ga vrlo vješto koristi! Rukom njihove odbačene marionete (Dodik!) udario je Zapadu nezapamćenu šamarčinu. To što će Dodik lično snositi posljedice,  Putina ne dotiče iz prostog razloga što mu ovaj "klaun" više nije potreban. Neka o njemu razmišljaju ovi što su ga na svojim tenkovima doveli na vlast.

Na kraju i jedna digresija. Ukoliko je neko pomislio da je Vladimir Putin ugrozio ili "prepustio sudbini" vaskoliki srpski narod ili Republiku Srpsku - taj naprosto griješi!

Jednu činjenicu Sjedinjene Države, NATO, EU i slični hegemoni Zapada odlično znaju: u slučaju teškog ugrožavanja Srba, Srbije ili Republike Srpske, slijedi ruska "mirovna intervencija"... ono poznato - da spriječe "humanitarnu katastrofu"!

Rusija prosto čeka povod i izgovor da interveniše na Balkanu i da "vojničkom čizmom" osigura dominaciju nad ovim po tu zemlju tako važnim prostorom. Kakvu računicu ima Rusija za takvo pozicioniranje?

Eto, porazmislimo o reaktiviranju projekta Turski gasovod, koji je ovakvim vojnim pozicioniranjem obezbjeđen do Mađarske. Pa pomislimo o tome kako vojno-strategijski Rusi dolaze "iza leđa" raketnim sistemima u Rumuniji i Bugarkoj...

Treba li posebno isticati da ovakve vojne rekompozicije dodatno jačaju kineske projekte "Put svile", "Kina +16" i ino. Znači, očekivati je i kinesku podršku ruskoj intervenciji.

REZIME: Vladimir Putin je vješto iskoristio Dodika za još jedno "nadigravanje" sa Zapadom. Ukoliko Dodik "politički preživi" možemo očekivati još sličnih situacija, ali je jedno izvjesno - i Istok i Zapad su Dodika "potrošili". Bar u načelu! Moguće da im ova marioneta posluži još koji puta, ali to nije ničiji prioritet. Jednostavno, Dodik je "potrošen"!

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.