четвртак, 3. мај 2018.

„PRAVDA ZA DAVIDA“: Nemojte policiji prijavljivati okupljanja!



Na informacije da policija zabranjuje okupljanja članova i simpatizera „PRAVDE ZA DAVIDA“ treba apostrofirati kako nema apsolutno nikakve potrebe za obraćanjima policiji i traženjima „odobrenja“. Ovo šta mi činimo pravno se definiše kao JAVNO UZBUNJIVANJE, kakvo je Bosna i Hercegovina kao članica Savjeta Evrope obavezna posebno zaštititi. Zapamtite: ZAŠTITITI, a nikako ograničavati!



Piše: Borislav Radovanović

Prije negoli se fokusiramo na esenciju teksta valja članovima i simpatizerima „PRAVDE ZA DAVIDA“ objasniti kako policija kad su u pitanju javni skupovi mora se pridržavati važećih propisa i to je najvjerojatniji razlog spornih odbijanja davanja odobrenja za okupljanja. Kad od policije tražite odobrenje za organizovanje javnog skupa morate ispuniti niz propisanih obaveza i ukoliko ih ne ispunite zahtjev se mora odbiti po „sili zakona“.

Međutim, iz desetina do sada održanih okupljanja u mnogim gradovima Republike Srpske, za koja od policije nisu tražena nikakva odobrenja, mogli su svi shvatiti kako policija samo sa distance promatra dešavanja. Znači, prva dimenzija naših prava na ovakva okupljanja proizilazi iz elementarnih prava i sloboda građana (slobode mišljenja i izražavanja, sloboda kretanja i slično). To su prava zajamčena državnim ustavom i nizom međunarodnih konvencija implementiranih u istom, prava i slobode koje BiH kao članica Savjeta Evrope mora ispoštovati!

Da bi se građani okupili na nekom javnom mjestu i razgovarali o nekoj temi (stradanju našeg Davida i ponašanju institucija), držali Davidovu fotografiju, zapalili svijeću, fotografisali se i slično, to spada u zajamčena prava građana. Postoje prostori ispred kojih je zabranjeno okupljanje (posebno kad su u pitanju prostori oko objekata institucija) i to se mora ispoštovati. No, da građani stoje i javno prezentuju mišljenje na nekom gradskom trgu ili sličnom javnom prostoru to im niko ne može zabraniti.

Druga dimenzija okupljanja „PRAVDE ZA DAVIDA“ jeste da su to NEFORMALNA OKUPLJANJA građana. Tu nema organizatora, nema odgovornog lica, nema ničeg zabranjenog ili problematičnog... Jednostavno istomišljenici se međusobno dogovore gdje će se okupiti, prezentovati svoje mišljenje (govorom, natpisima, majicama, fotografijama...) i sve to na već prepoznatljivoj matrici – MIRNO I DOSTOJANSTVENO!

Na tom planu svi poštuju Davorova „stroga pravila“: nema incidenata, nema politike, vjera, nacija i ino. Zato se policija uglavnom fokusira na eliminisanje eventualnih spoljnih izvora ugrožavanja. Sa te strane PU Banja Luka već uveliko duže od mjeseca svakodnevno djeluje na način koji smo nebrojeno puta pohvaljivali.

SA DRUGOG OKUPLJANJA U PRIJEDORU
Dakle, da ovu problematiku rezimiramo: ukoliko naši članovi i simpatizeri poštuju način djelovanja već prepoznatljiv za „PRAVDU ZA DAVIDA“ i okupljaju se u mjestima življenja na adekvatnom javnom prostoru u 18,00 časova nemaju potrebe tražiti biločija odobrenja. Čak pogrešno to prijavljivati kao javne skupove i od policije tražiti odobrenja. Moguće je i dobiti od lokalne policije odobrenje, ali je to skopčano sa složenom materijom i obavezama, a za tim naprosto nema potrebe.

Elem, naša okupljanja su samo jedna dimenzija djelovanja i to ne ona krucijalna. Mnogo važnija dimenzija djelovanja je ona preko Fejsbuk grupe „PRAVDA ZA DAVIDA“, medija i društvenih mreža. Naše ukupno djelovanje pravno se definiše kao uzbunjivanje, „zviždanje“ i kakvi već nazivi se koriste za ovu društvenu pojavu. Mi VRŠIMO JAVNO UZBUNJIVANJE zbog kriminalizovanih, protivpravnih i krajnje nemoralnih reakcija institucija spram stravičnog stradanja našeg Davida, ali i Dženana, Nikole, Milana, Denisa...

To što su građani u ovom trenutku fokusirani na kritikovanje policije i pravosuđa nije nikakav „alibi“ za druge institucije države i entiteta. Već je poznato da će Narodna skupština RS 10. maja održati sjednicu posvećenu Davidovom stradanju i stanju bezbjednosti uopšte, no ovde je problem to što parlamentarna rasprava nije uslijedila mnogo ranije. Problem je davno eskalirao i parlament je MORAO ranije reagovati! Možemo slobodno reći da je Predsjednik Republike preduzeo neke poteze u domenu njegovih nadležnosti, ali to svakako nije dovoljno. Elem, ključno pitanje je šta radi Vlada RS, koja je zakonski MORALA PRVA REAGOVATI na aktuelnu situaciju? Zna li iko gdje nam je premijerka Željka Cvijanović? Koliko možemo zaključiti premijerka Cvijanović otputovala je čak u Sjedinjene Države kako bi se bogu molila da „PRAVDA ZA DAVIDA“ nekako nestane.

MURIS I DAVOR
Elem, gdje su državne institucije? Je li se ovim problemom bavilo Predsjedništvo BiH, ili Parlamentarna skupština, Savjet ministara...??? U Banjaluci je preko 10 000 građana iz cijele zemlje iskazalo nezadovoljstvo radom institucija, Fejsbuk grupa „PRAVDA ZA DAVIDA“ do objavljivanja ovog teksta preći će 140 000 članova – koji hiljadama i hiljadama objava iskazuju nezadovoljstvo. Danas je već kristalno jasno da članovi i simpatizeri „PRAVDE ZA DAVIDA“ na rasvjetljavanju ovog zločina doprinose više od policije i pravosuđa. Zar je normalno da policija i tužilaštvo opstruiraju istragu, a građani dokazuju njihove nezakonitosti i manipulacije?

Već je „PRAVDA ZA DAVIDA“ dovoljno puta institucijama ove zemlje pokazala kako nije nimalo naivna grupacija. To što oni neke stvari ne shvataju ili se pretvaraju da ne shvataju samo je njihov problem. Kad 140 000 građana preko mjeseca javno iskazuje nezadovoljstvo radom organa krivičnog gonjenja, a sve zasnovano na desetinama i desetinama dokaza o nezakonitostima u istrazi, valjda bi institucije trebale da se sjete obaveza preuzetih kad je Bosna i Hercegovina pristupila Savjetu Evrope, a da ne govorimo o obavezama prezuzetim pristupanjem Ujedinjenim Nacijama.

Znači, naš naredni korak je poznat i njegov rezultat već čekamo 10. maja. Šta će uraditi parlament Srpske je na narodnim poslanicima i njihovoj volji. Naše je da čekamo „rezultat“ i odreagujemo u skladu sa istim. No, nemamo mi osam života pa da možemo neograničeno čekati da se nosioci institucionalne moći i odgovornosti „mole bogu“ po Sjedinjenim Državama.  

Nas 140 000 deklarisanih uzbunjivača „PRAVDE ZA DAVIDA“ već ima dovoljno osnova za direktno obraćanje Savjetu Evrope i traženje reakcije tog tijela. Za neupućene: Savjet Evrope ima istražne komisije koje ispituju da li država, njene institucije, pa sve do pojedinaca, krše obaveze prihvaćene pristupanjem ovoj moćnoj međunarodnoj organizaciji.

Tu je važno znati da je Davor Dragičević već uspostavio saradnju sa Murizom Memićem (otac Dženana) i grupacijom koja ozbiljno djeluje odavno. Možemo razmišljati i o zajedničkom obraćanju, a onda su u ozbiljnom problemu svi vodeći nosioci institucionalne odgovornosti države i entiteta. Znači, ovo je samo jedna od opcija naših eventualnih  budućih poteza, koju valja dobro izanalizirati i pripremiti – uz opasku da imamo dovoljno znanja i argumenata za realizaciju iste. Šta još možemo organizovati neka malo promisle unutar institucija.


„PRAVDA ZA DAVIDA“ = PRAVO I SLOBODA!

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.