среда, 18. мај 2016.

Dugo najavljivano „bosansko proljeće“ dolazi sutra!


Eto dolazi nam i taj „proljetni dan“ kakim nas „teoretičari zavjera“ sluđuju mjesecima. I uobičajeno, „stručnjaci“ o tome nemaju nikakva saznanja!



Mjesecima su nas kojekakvi plaćeni, preplaćeni i potplaćeni „metereolozi“ sluđivali kako će „bosansko proljeće“ započeti u Banjoluci. Ispostavilo se da su teško pogriješili, pa i ogriješili se o Srpsku i ovaj bukvalno sluđeni narod. Elem, u svoj svojoj „stručnosti i odličnoj obaviještenosti“ neshvatljivo je da ama baš ni jedan kvaziekspert nije prepoznao opasnost koju nosi sutrašnji 19. maj.

Oko 70 boračkih udruženja Federacije BiH, objedinjenih oko „Rezolucije branilaca“ iz novembra prošle godine, za sutra je najavilo masovne proteste širom tog entiteta. Ono šta ovaj događaj čini posebno indikativnim/opasnim jeste najava blokada svih graničnih prelaza na teritoriji Federacije, najvažnijih saobraćajnica i drugih vitalnih objekata. Uz to, prema dosadašnjim najavama, planiraju se protestne šetnje, okupljanja ispred zgrade Vlade Federacije, zahtjevi za smjenama i ino. Sve u svemu očekivati je izazov sa kakvim se policijske agencije ove zemlje još uvijek nisu suočile obzirom da će biti razvučene na nekoliko desetina gradova i drugih lokaliteta.

Što se tiče pomenute „Rezolucije“ treba istaći kako okuplja veliki broj udruženja proizašlih iz rata i, vrlo interesantno, iz različitih etničkih skupina i oružanih snaga (ABiH i HVO). I zahtjevi kakve su postavili vlastima su jednako interesantni: uvođenje boračkog dodatka (slično kao u Srpskoj), donošenje i objavljivanje jedinstvenog registra boraca, provođenje postojećeg zakona i donošenje novog, uvođenje ministarstava boraca na kantonalnom nivou i drugo.

No, neki zahtjevi su vrlo indikativne prirode. Primjera radi traži se uvođenje moratorija na finansiranje boračkih organizacija iz budžeta entiteta i opština. Izdvajanja za boračku populaciju (krajnje korisnike) iznose oko 550 miliona maraka, a na kojekakve organizacije i udruženja čak 180 miliona. Po meni sasvim opravdano traže da se sredstva za privilegovana udruženja prenamijene krajnjim korisnicima.

Elem, tek sljedeći zahtjev treba posebno apostrofirati. Traži se „procesuiranje osoba koje su nelegalno prikazivale početak učešća u ratu od 18.09.1991. godine“ i to se primarno odnosi na „patriotsku ligu“. Ovu privilegovanu kategoriju pozivaju da objelodane u kojim to oružanim strukturama su djelovali, ko su im bili komandanti i koje „linije fronta“ su držali.

Sasvim očekivano ovakvim zahtjevima konfrontirali su se sa privilegovanim udruženjima kakva se neće tek tako odreći „svojih“ 180 miliona maraka. Sasvim racionalno možemo i u Federaciji očekivati „kontraproteste“ onih „pravih čuvara“ Bosne. Obzirom da Rezoluciju podržava veliki broj građanskih udruženja (NVO) možemo očekivati da će sutrašnje demonstrante nazvati „sorošovskim plaćenicima“. No, dosta je analogija!

Kad govorimo o aktivnostima zagovornika Rezolucije treba naglasiti da su 25. aprila u obimu od nekoliko hiljada prisutnih održali protest isped  Vlade Federacije, kad je dat sedmodnevni rok za ispunjenje zahtjeva. Obzirom da se vlada oglušila za sutra je najavljen novi i radikalniji protest za koji organizatori očekuju da će privući nekih 10 000 osoba. No, indikativno je da ovi protesti slijede matricu nekih ranijih koji su se pokazali iznimno opasnima.


Već u samoj najavi vidimo da će protest započeti u podne i potrajati do večernih časova, a u slučaju procjene biće produženi i na višednevne. Slična matrica primjenjivana je i u ranijim nasilnim protestima. Ukoliko demonstranti doista izvedu najavljeno o blokadama puteva i graničnih prelaza možemo sasvim utemeljeno očekivati i policijsku represiju (nedopustivo je dugoročno blokiranje unutrašnjeg i prekograničnog saobraćaja). Istovremeno, demonstracije se najavljuju i ispred institucija u Sarajevu i u drugim gradovima, gdje ponovo možemo očekivati sukobe sa policijom. Uz to i, kako rekoh, brojne nevladine organizacije namjeravaju podržati proteste, a ni njima kojekakva naguravanja i sukobljvanja sa organima reda nisu „strana“. Objektivno, mislim da pred policijskim agencijama FBiH stoji vrlo složen zadatak.

Sutrašnji dan nosi i neke stare-nove izazove iz razloga što sublimira i radnički bunt. Radnici „Krivaja Mobela“ iz Zavidovića za sutra su ponovo najavili blokadu magistralnog puta M-17. Juče se preko hiljadu Sarajlija okupilo na protest pod sloganom „Istina i pravda za Dženana“, šta je samo još jedan skup javnog ispoljavanja nezadovoljstva stanjem bezbjednosti i sve češćih smrtnih stradanja nevinih građana. Na sve to u Mostaru danas protestvuje policija! Malo li je!?

Znači, predstavljeni indikatori ozbiljno ukazuju da će na prostoru Federacije BiH u narednom periodu doći do stanovite destabilizacije, a moguće i do sasvim ozbiljnog socijalnog bunta. Tu moram podsjetiti kako naše komšije i nisu „svilene“ u izražavanju protesta, kako smo to mi u Srpskoj navikli. Podsjetiću da je u samo jednom danu u Sarajevu, Tuzli i Mostaru zapaljeno više ključnih institucija države, entiteta i kantona (Predsjednišvo i Arhiv BiH, zgrade kantonalnih vlada u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, gradski parlament Mostara, zgrada opštine Tuzla, sjedišta HDZ i SDA i ino. Podsjetiću i da su federalni ministri i poslanici više puta bili zabarikadirani ili čak bježali iz institucija nakon upada demonstranata, da je u protestima bivalo na stotine povrijeđenih i na desetine uhapšenih. Takva „protesna istorija“ trebalo bi da se shvati kao još jedno (u nizu) ozbiljnih upozorenja.

Pri tom moram istaći vrlo zabrinjavajuća „iskustva“ iz 2014. godine kada se tuzlanska policija povukla ispred demonstranata, kada zgrada Predsjedništva BiH nije ni obezbjeđena, nego je prepuštena razgoropađenoj masi. Moramo jednom shvatiti da su i policajci tek ljudi, koji dijele sudbinuostatka društva i jednako su nezadovoljni postojećim stanjem. To je sasvim jasan indikator da policajci neće tek tako razbijati narod koji je u svakom slučaju opravdano gnjevan, a zarad pojedinaca u vlasti kakve i sami smatraju bitangama i kriminalcima.

Na kraju, kako je red, daću i određena predviđanja budućih dešavanja. Zato tekst i pišem prije početka protesta. Hoće li započete demonstracije biti nastavljene, širene i hoće li prerasti u socijalni bint? Sasvim sigurno da hoće! Hoće li se događanja u Federaciji reflektovati na Srpsku. Još kako! Započinje li „bosansko proljeće“? To i budala vidi!   


Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.