четвртак, 9. јун 2016.

U Prijedoru protest policajaca!

Kako sam to juče procijenio na protestu u Prijedoru okupilo se svega nekoliko stotina građana iz ovog i nekoliko okolnih gradova. To svakako nije odziv obima potrebnog za proizvođenje bilokakvih promjena, a ponajmanje odluke vlade o rasprodaji prirodnih bogatstava. 


Znači, vlada će rudnik ipak prodati "Feničanima", pošto se građani takvoj odluci "suprotstavljaju" u broju manjem od "statističke greške" u odnosu na ukupnu populaciju.


Potvrdila se i moja pretpostavka da će grad biti pod "policijskom opsadom", uz korekciju da policija nije činila "trećinu", nego tek "četvrtinu", okupljenih.


Skup je, kako sam pretpostavio, prošao bez incidenata tako da je zastrašivanje građana nekakvom "rudarskom revolucijom" pokazalo se neutemeljeno. Već danas će vlast morati baviti se realnim problemima (kakve je dobrim dijelom i proizvela), iako bi se naši lideri tako rado bavili "revolucijama" i odbranom Srpske od najezde vanzemaljaca.


Preliminarno procjenjujem da će za danas najavljeni protest u Prijedoru okupiti maksimalno nekoliko stotina osoba, od čega će najmanje trećinu činiti policajci.

Zalud je gradonačelnik Marko Pavić danima zazivao „obojenu revoluciju“!

 Pratim zadnjih nekoliko dana kako gradonačelnik Prijedora i lider DNS-a vrlo vješto nastoji „omasoviti“ protest. Te provokacije oko toga čiji je trg i čiji su putevi, pa aluzije na Makedoniju i Siriju i ino, u biti su provokacije sa ciljem izazivanja revolta kakav bi građane doveo na trg. Ovakva opservacija djeluje iracionalno?

U redu, pojasniću Pavićeve motive opisanog djelovanja. Svaki oblik političkog djelovanja, izvan DNS-ovog, gradonačelniku odgovara zbog „rušenja“ opšte svijesti o tome kako je on apsolutni politički gospodar ovog grada. Takva percepcija autimatizmom povlači i pitanje njegove lične odgovornosti za teške nedaće sa kakvima građani godinama tavore. Još kako gospodinu Paviću odgovara kreiranje kolektivne svijesti prema kakvoj u Prijedoru djeluju i drugi politički subjekti – sa kakvima treba podijeliti i „odgovornost“. Objektivno se zna ko je „prijedorski suveren“, no govorim o spinovima, manipulacijama i instrumentalizovanju svijesti.

Kao stari obavještajac naš gradonačelnik odlično zna da njegovu ličnu poziciju nije moguće ozbiljno ugroziti ni kad bi opozicija iz vaskolike Srpske na prijedorski trg dovela 10 000 pristaša. Nakon govorancija i „odigranog kola“ svi bi se razišli kućama, a on zna kako se slične „krizne“ situacije kasnije kanališu. Prosto, čovjek je radni vijek proveo na poslovima državne bezbjednosti i poznaje oblast „kriznog bezbjednosnog menadžmenta“.

Prijedorčani su odavno „digli ruke“ od svojih rudnih bogatstava, svjesni da će i to „odnijeti đavo“ upravo onako kako je odnio i desetine preduzeća u kakvima su decenijama obezbjeđivali egzistenciju. Mladim generacijama danas nije jasno o čemu to stariji pričaju kad Prijedor nazivaju „industrijskim gradom“. Gro industrijskih pogona je bukvalno „izbrisan“ (netragom nestao), a od nekoliko njih pretekle su tek ruševine podobne jedino za snimanje partizanskih filmova. Svjesni su Prijedorčani svega, pa i činjenice da loše artikulisanim protestima kvalitativno neće promijeniti baš ništa. Samo, svjestan je toga i gradonačelnik, pa mu se „može“ provocirati nešto ozbiljniji odziv građana od onog objektivno očekivanog. Zašto bi to činio?

Zašto? Prosto, masovnost skupova i medijsku pompu, kakva u pravilu prati ovakve prilike, iskusni političari znaju iskoristiti za skretanje pažnje građana sa njihovih esencijalnih/ličnih problema na one „opšteugrožavajuće“. Ukoliko ovaj protest okupi (kako očekujem) maksimalno par stotina „nezadovoljnih“ i prođe bez incidenata, pa gradonačelnik će već za dan-dva morati javnosti objašnjavati tešku socijalnu situaciju, ogromne probleme, kriminalizaciju, korupciju i ino. Teška pitanja! Zato bi Pavić rado sedmicama i mjesecima „analizirao“ proteste kao obojenu revoluciju i sve to „komparirao“ sa Makedonijom, Ukrajinom i Sirijom, sa globalizacijom i „staklenom baštom“... No, takva „sreća“ ga očigledno neće zadesiti.

Elem, moramo identifikovati i glavnog krivca propale „prijedorske revolucije“. To je van svake sumnje načelnik CJB Prijedor Dalibor Ivanić. Čim je najavio kako će na obezbjeđenje mirnog skupa uputiti snage dovoljne za sprečavanje bilokakvih incidenata – to znači da će bar trećinu prisutnih činiti policajci! Događalo se u našoj policijskoj praksi da usljed pogrešnih procjena „vazda isprepadanih rukovodioca“ na javnim skupovima bude više policajaca nego građana. Ukoliko odziv bude doista slab – moguće je ponavljanje „prakse“ i u ovoj prilici. Odgovara to, sa druge strane, i „mitingašima“ obzirom da će broj okupljenih u najmanjem biti povećan za 10-20 operativaca u civilnim odijelima.

No, esencija je u tome da načelnik policije svojim izjavama i nastupom od protestovanja odvraća sve one „panofobe“ (panofobija – strah o svega) kakvi strahuju da će ih policija popisati ili zapamtiti, a poslije kažnjavati, pratiti ili registrovati kao „obojene revolucionare“. Ima u našem društvu sve više panofoba, a usudio bih se procijeniti da čak čine većinu stanovništva.

Prijetnjom o eliminaciji incidenata, nadalje, odvraća naš načelnik i huligane, „navijače“, buntovnike i slične antisocijalne tipove, kakvi se protestima rado odazivaju upravo zbog mogućnosti iskaljivanja frustracija i nasilništva. Znaju takvi da će iza njih (pojedinačno) biti raspoređeni „brkati policajci“ sa zadatkom da budno prate kako se ponašaju. Zbog takve prakse ovdašnji huligani godinama izbjegavaju javna okupljanja i to je već postalo trend.

Tako dolazimo u situaciju slabog odziva građana i odsustva incidenata, šta će objektivno ispratiti i ovaj današnji događaj. Znači, još jednom će izostati obojena revolucija kakva ovoj vlasti treba „k'o hljeb nasušni“, tako da će Dodik, Pavić i Đokić već prekosutra biti prinuđeni baviti se svakodnevnim problemima, namicanjem novca i podmirivanjem potreba građana i društva. Vjerujte da je to mnogo teži zadatak od „čuvanja“ Republike Srpske  od obojenih revolucija i sličnih imaginacija, iluzija, manipulacija i „blablazacija“.

Dakle, zalud se ovdašnji politički lideri nadaju destabilizaciji (normalno kontrolisanoj) i incidentnim situacijama kakve bi mogli predstaviti kao „sorošovsku revoluciju“ sve dok na čelnim policijskim pozicijama drže „bukvaliste“. Nisam siguran kako bih nazvao osobe kakve sve shvataju „bukvalno“, pa tako i da „obojenu revoluciju“ treba sasijecati u korijenu.

Trebalo bi da policijski čelnici imaju bar malčice „spoznajne širine“ i da shvate kad politički lideri provociraju incidente – onda treba takve incidente i omogućiti (smanjiti snage, okrenutu glavu od onog što razbija izlog i sl.). Ovako proizilazi da nosioci vlasti pogrešno najavljuju opasnosti, pa čak i da manipulišu. Kako inače objasniti da za svaki protest imamo najavu krvoprolića, a na kraju izostaje i najmanji incident? To konkretno znači da čelnici policije nemaju sposobnost „čitanja između redova“ i objektivnih procjena po pitanju šta se od njih očekuje. U daljem to znači da će doći do smjena u policijskim strukturama.


Hoće li to značiti i Ivanićevu smjenu zbog „prerevnosnog“ izvršenja zadataka...??? Možda bi mu koristilo da večeras navuče fantomku i razbije dva-tri izloga!?

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.