среда, 24. јануар 2018.

Vučić prikriva Dodikov kriminal!


Građani Srbije i Republike Srpske, pa i Bosne i Hercegovine, imaju pravo znati: da li njihovi predsjednici lažu? Ili, konkretnije, da li Aleksandar Vučić prikriva kriminal Milorada Dodika? Istinu možemo doznati jednostavnim objelodanjivanjem zahtjeva koje je BiH uputila Srbiji.


Piše: Borislav Radovanović

Dva „najveća Srbina“, sa svih četiri metra visine, odlučila su predizbornu kampanju započeti u jednoj od najgledanijih emisija svog biračkog tijela. Valjda smatrajući da su Srbi retardiran narod ustvrdiše kako su „mrsko Sarajevo“ i „domaći izdajnici“ od institucija Srbije tražili privođenje Milorada Dodika. Ni manje, ni više!

Za Vučića kažu da je bio jedan od najboljih studenata prava, pa naprosto začuđuje kako ne zna da se termin „privođenje“ uopšte ne koristi u domenu međunarodne krivično-pravne pomoći. Sumanuto je i pomišljati da su B-H institucije tražile izvršenje radnje za koju odlično znaju nema pravno uporište.

Prva činjenica sa kojom Vučića moramo suočiti jeste da je lagao i to zarad jeftinih politikantskih poena. Očekivati je da Ministarstvo pravde BiH objelodani pravne podneske koje je upućivalo institucijama Srbije.

Nije praksa da nadležne institucije tokom krivičnog postupanja objavljuju spise i dokaze, ali ovde imamo situaciju da Srbija nije izvršila tražene pravne radnje, a kakve je i zakonski i po osnovu bilateralnog sporazuma odavno bila dužna i mogućna realizovati.

Sad nadležne institucije BiH imaju dodatni osnov za objavljivanje dokumenata, jer su direktno optužene za nešto neistinito. I to optužbe dolaze od šefa države kojoj su se obratile za međunarodnu pravnu pomoć.

Vrlo jednostavno je dokazati da su naše institucije tražile podatke o Dodikovoj transakciji između Pavlović banke i Komercijalne banke Beograd vrijednosti 750 000 evra, a vezano za kupovinu vile na Dedinju. Ove podatke nadležne institucie Srbije mogle su pribaviti za par dana i dostaviti ih tražiocu, pa logično dolazimo do pitanja: zašto krše međunarodnopravne obaveze?

Odgovor na ovo pitanje upravo nam je dao sam predsjednik Srbije. Čak je sve to predstavio kao „patriotski čin“ u interesu vaskolikog srpskog naroda. No, ključno je njegovo javno potvrđivanje kako je lično odlučio da institucije Srbije odbiju realizovati zahtjev nadležnih tijela BiH.

Već u startu Vučić sam sebe uvlači u problem jer nigdje u opisu njegovih ovlaštenja ne stoji uticaj na postupke i odluke pravosudnih tijela. Postoje vrlo jasne procedure međunarodne krivično-pravne pomoći i tu predsjednik države nema ingerencija. Znači, njegova volja je protivpravna.

U daljem, neka Vučić pokaže dokument u kom je neko tražio „PRIVOĐENJE“ Milorada Dodika, pa ćemo mu možda i povjerovati. No, takvog dokumenta nema! Sa druge strane postoji legitiman zahtjev provjeravanja bankovnih transakcija u nemalom iznosu od čak 750 000 evra.

Na sve to dolazi sumnja kako je predsjednik Srpske podizanjem kredita kod Pavlović banke pokušao prikriti nelegalno stečeni prihod obzirom da je spornu vilu kupio mnogo prije podizanja kredita. Dakle, imamo „osnove sumnje“ za teške kriminalne radnje našeg predsjednika i u interesu građana je da doznaju istinu.

No, kako doznati istinu kad institucije Srbije po protivpravnom nalogu predsjednika države izbjegavaju/odbijaju dostaviti informacije i dokaze ključne za vođenje istrage, a da ne govorimo o optuženju?

O kakvom „patriotizmu“ mi ovde govorimo? Od kad se patriotizam manifestuje kupovinom skupocjene vile novcem stečenim teškom korupcijom ili "pranjem  novca" preko kredita? Ili, možda je patriotizam kad jedan predsjednik prikriva kriminal drugog predsjednika? I još se time javno hvali.

Dakle, nema ovde nikakvih dilema. U interesu građana i Srpske i BiH je da Ministarstvo pravde i Tužilaštvo BiH zbog „vanrednih okolnosti“ objelodane kakve zahtjeve su uputili Srbiji. Potom da zatraže od Srbije da javnosti predoče „zahtjeve za privođenje“ na koje se pozivaju Vučić i Dodik. Pa da se građani, i birači, Srbije i Srpske uvjere ko govori istinu.

Kako stvari stoje naši vrli predsjednici očigledno lažu, a to nas navodi na onu narodnu: „Ko laže, taj i krade.“. Sami su svojim izjavama produkovali sumnju da Dodik krade, a da mu Vučić u tome pomaže. U poziciji su da otklone sumnje i konkretnim dokazima potkrijepe svoje izjave.

Evo javno ih pozivamo da to učine, da građanima i biračima predoče „zahtjev za privođenje“ Milorada Dodika. Ali pozivamo i institucije BiH da objelodane podneske upućene Srbiji oko Dodikovih bankovnih transakcija, te da javno zatraže objašnjenje zbog čega još uvijek nisu realizovani njihovi legitimni zahtjevi.


Ovde je moguće utvrditi istinu i građani obe države imaju pravo da doznaju ko ih laže, a u konačnici i ko krade, a ko „drži ljestve“. Autoru teksta kao iskusnom kriminalisti nije problem spoznati istinu i zato je u naslovu stavljen uzvičnik, umjesto upitnika.

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.