петак, 17. март 2017.

Dodikovih 15 minuta samoće: Vučić i Merkel mu pripremaju sankcije EU



Regionalni mediji pitaju se o čemu su Dodik i Vučić razgovarali na famoznom sastanku u Istočnom Sarajevu. Mislim da naslućujem istinu: Angela Merkel priprema Dodika za evropsku „crnu listu“ i to u dogovoru sa Vučićem! 


Piše: Borislav Radovanović

Mnogi se pitaju šta je to Dodika nagnalo da pola dana provede u putovanju kako bi se sa Vučićem sastao na nekih 16-17 minuta. Doista, mora postojati ozbiljan razlog za takvo Dodikovo „zamaranje“. Ukoliko malo dublje proanaliziramo politička dešavanja moguće je naslutiti kakve brige more našeg predsjednika.

Ranije sam pisao o tome kako je upravo Aleksandar Vučić preko tadašnjeg potpredsjednika Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena „isposlovao“ Dodikovo stavljanje na američku crnu listu zabranjenih persona. Objasnio sam kako je Vučuću naš predsjednik odavno postao težek teret, „kamen oko vrata“, te da je ovaj odlučio Dodika do kraja eliminisati sa političke scene.

U pitanju je suštinski vrlo jednostavna kombinacija: Vučić zamoli prijatelja Bajdena za uslugu, a ovaj je u poziciji da mu to i učini na obostrano zadovoljstvo. Kako sam to apostrofirao u prvom  tekstu problem je nastao kad je Dodikovo „zabranjivanje“ nastupilo bukvalno zadnjih dana mandata Obamine administracije, pa većina država i unija nije shvatila šta se tu dešava. Da je ovaj potez učinjen samo par mjeseci ranije Evropska Unija i većina evropskih država bi slično odreagovale čistom inercijom.

Ovako, Vučić je prinuđen na „FAZU 2“: Dodikovo dalje eliminisanje preko svoje prijateljice Angele Merkel (ponovo na obostrano zadovoljstvo). Znači, kako rekoh u prvom tekstu – Dodik zna kakvu je igranku priredio mu Vučić (preko Bajdena) i sad strahuje od sastanka srpskog premijera i gospođe Merkel pred početak samita u Sarajevu. Nije Dodika zanimao ni sarajevski samit, ni privreda (kako samo laže!), nego da li će protiv njega uslijediti evropske sankcije!


Znači, da rezimiramo ovaj tekst, Dodik se uplašio da bio „tema“ razgovora između Vučića i Merkelove, a već je okarakterisan kao najveći „kočničar“ Njemačke inicijative za Zapadni Balkan. Konkretno: Dodik se uplašio da je Vučić isposlovao evropske sankcije – ono šta njega suštinski brine i straši do krajnjih granica. Odlično Dodik zna da bi sankcije Evropske Unije za njega lično značile i kraj političke moći, i krivični progon, i mogući gubitak nagomilane imovine i čak „boravak iza rešetaka“. Zato mu nije bilo teško potegnuti do Istočnog Sarajeva kako bi ispipao Vučićev „puls“ i da li je bio tema razgovora između dvoje premijera.

Na kraju podsjetiću na Vučićevu izjavu kako je unaprijed znao da će Dodik biti stavljen pod američke sankcije (kako i ne bi znao!?), tako da nakon objelodanjivanja novih sankcija (evropskih) možemo očekivati sličnu izjavu. Sjetite se tad ovog teksta!

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.