понедељак, 10. јул 2017.

POKRET „TREĆI BLOK“: SAOPŠTENJE


Tokom i nakon javne tribine Pokreta „Treći blok“ održane u Banjaluci postavljena su brojna pitanja na kakva ovim saopštenjem nastojimo javno odgovoriti.

Jedno od prvih pitanja, za javnost intrigantno, a po nama provokativno, koje nam je postavljeno glasilo je: koja je vaša ideologija? Nama su jasne spoznajne mogućnosti onih koji postavljaju ovakva pitanja i zato se decidno izjašnjavamo da smo društvena avangarda koja stvarnost posmatra bitno drugačije.

To znači da se mi ne povodimo za bilokakvom poznatom ideologijom i naše programsko opredjeljenje jeste da se u maksimalno mogućoj mjeri uzdržavamo po pitanjima ideoloških opredjeljenja naših članova i simpatizera. Na ovim prostorima različite ideologije su samo u prošlom vijeku proizvele višemilionska smrtna stradanja, te nemjerljivu nesreću i razaranja. Zato je naša „ideologija“ da se uzdržavamo od ideologije uopšte.

Prethodno pitanje direktno otvara jednu novu dimenziju ideološke orjentacije, a to je religija kao pojavni oblik ideologije. U vezi sa religijskim opredjeljenjima naših članova i simpatizera opet smo potpuno avangardni. Jednostavno unutar našeg političkog bloka ne postavljamo pitanja načina praktikovanja vjere. To je individualno pravo svakog pojedinca i u tome domenu smo jedino opredijeljeni da poštujemo prava i opšteprihvaćene vrijednosti.

Kako živimo u Bosni i Hercegovini, u zemlji gdje se, po nama pogrešno, religijska opredjeljenja direktno povezuju sa etničkom pripadnošću, želimo da se i u pogledu ovog pitanja jasno deklarišemo. Namjerno se nismo deklarisali kao „multietnički politički subjekt“, jer je takvih pokušaja bilo u ovoj zemlji i znamo kako su demontirani. Unutar članova i simpatizera našeg pokreta uspostavljena je praksa da od nikog ne tražimo etničko izjašnjavanje. Smatramo da „prebrojavanje etničkih krvnih zrnaca“ nakaradno, pogrešno i po društvo pogubno, pa se od toga nastojimo maksimalno moguće suzdržati.

Iz prethodnog dijela saopštenja nadamo se da je postalo jasno šta mi „nismo“, no ključno pitanje javnosti glasi: šta mi „jesmo“. Zato ćemo u daljem obrazložiti oko kakvih opredjeljenja se sve više okupljaju članovi i simpatizeri Pokreta „Treći blok“.

Da bi javnost shvatila esencijalna opredjeljenja ovog političkog subjekta treba znati da je pokret nastao na međusobnoj podršci POJEDINACA koji su se javno suprotstavili ovakvoj stvarnosti i ovako nakaradnom društvnom sistemu (ako se ovo može nazvati sistemom ili društvom). Iza svakog od vodećih aktivista pokreta postoji javno deklarisana borba protiv kriminalizovanog režima Republike Srpske, protiv sveopšte obespravljenosti, socijalne bijede i silnih nepravdi.

U početku smo kao POJEDINCI jedni druge podržavali, bodrili i javno promovisali sve dok vremenom nismo postali PRIJATELJI, saborci posvećeni istom cilju, pa u konačnici i politički akteri. Fenomen je da se međusobno nismo ni poznavali, a povezala nas je JAVNO IZGOVORENA RIJEČ. Vremenom je borba svakog od nas kao pojedinca postala zajednički interes, cilj i opredjeljenje. Postali smo politički pokret.

Zato je naše primarno načelo da građani nisu „politički objekti“ sa kojima manipulišu politički i institucionalni moćnici u pravcu interesa jedne manjinske skupine bezobzirnih lopuža, lažova i manipulatora. Po nama građani moraju postati POLITIČKI SUBJEKTI koji aktivno utiču na ovako vještački i manipulativno skrojenu stvarnost.

Ovde se nameće logično pitanje (kakvo nam je postavljeno): kako postići ovaj naoko nedostižan cilj? U svojoj esenciji odgovor je vrlo jednostavan – pozicioniranje građana kao političkih subjekata ostvarićemo upravo na način kako smo to do danas činili. I po čemu smo postali prepoznatljivi.

Znači, vrata našeg političkog pokreta otvorena su svakom pojedincu (podrazumijevano i grupe ili organizacije) koji ima problem i TRAŽI PODRŠKU. Kako god smo svojevremeno čvrsto stali jedni iza drugih, teko smo i ubuduće spremni BRANITI PRAVA svakog građanina koji nam se obrati. Čak i kad nije član našeg pokreta. Nama je važno da je u pitanju ČESTIT ČOVJEK nemoćan da se sam suprotstavi nesreći ili nepravdi koja ga je zadesila. Zato smo osnovali Pokret „Treći blok“ – da svakom našem građaninu obezbijedimo pomoć i podršku u štićenju pogaženog prava ili u rješavanju egzistencijalnih problema.

Iz činjenice da smo registrovani kao građanski pokret, a ne kao stranka, jasno je da naš cilj nije puko dolaženje na vlast, ostvarivanje političkih i/ili ličnih benefita, nego organizovano suprotstavljanje ovakvoj stvarnosti. Nas ne okuplja kapital, vlast, moć ili kakva lična korist. Okupili smo se da pomažemo jedni drugima i svakom ko nam se obrati, pa i onima koji ni za to nemaju hrabrosti, odnosno da BRANIMO ČOVJEKA!

Iz sopstvenih teških iskustava naučili smo koliko je pojedinac slab i nemoćan spram moćnih kriminalnih organizacija kakve bitišu i čak dominiraju našim institucijama. Zato mi stajemo ispred predstavnika institucija, ispred mafijaških poslušnika koji bespogovorno izvršavaju nepravde, i kažemo: DOSTA JE!

Mi smo snaga koja građanina-pojedinca čuva od otimačine, obespravljivanja, ponižavanja... i to u konkretnim slučajevima, sa jasno znanim imenima i događanjima. Imaginarna „štićenja prava“ prepuštamo drugim političkim subjektima ili hedonistima unutar institucija koji su sve podredili sopstvenim interesima.

Znači, naša borba je konkretna i zavisi od slučaja do slučaja. Po tome smo avangarda, po tome smo prepoznatljivi. Međutim, da ne bi bilo zabune oko toga da mi nemamo „sistemskih promišljanja i rješenja“. Imamo i tu ne smije biti dilema! Istina je u tome da smo mi još uvijek malen pokret i nedovoljno moćan da samostalno mijenja društvo i odnose. Zbog toga smo u ovoj fazi političkog bitisanja primarno orjentisani na širenje populacije koju predstavljamo, koju štitimo.

Smatramo da svaki obespravljeni pojedinac koji nam pristupi iz sopstvene nužde ili patnje je neprocjenjivo vrijedan i zato smo mu beskompromisno posvećeni. Ovde je „trik“ u činjenici da društvo čine pojedinci. Što više pojedinaca okupimo u zajedničkoj borbi protiv ovih i ovakvih režima, lopuža i prevaranata unutar političkih, ekonomskih i inih (kvazi)elita i institucija, time smo glasniji, jači i učinkovitiji.

Ovakva politika, kakvu vodimo i zastupamo, u stvarnosti kakva postoji na ovim našim nesrećnim prostorima nije poznata, a još manje je negdje materijalizovana. Zato smo mi avangarda! Da li ćemo ovakvi kakvi jesmo, odnosno ovakvim političkim angažovanjem, ostvariti željene društvene promjene? Odgovor na ovo pitanje leži u egzaktnom pokazatelju koji će vrijeme nedvosmisleno donijeti – ili „jesmo“ ili „nismo“.

Mi već danas JESMO unutar parametara u kakvima bitišemo. Nama je, bar na ovom prvom koraku, dovoljno da predstavljamo organizovanu političku snagu koja zajedničkim otporom štiti svoje članove i simpatizere. Više nismo pojedinci, više nismo slabi! Zato pozivamo građane, od kojih su bukvalno svi činioci društva „digli ruke“, koji se nemaju kome obratiti za pomoć, i bezrezervno kažemo – DOĐITE K NAMA! Mi smatramo da smo činom konkretne pomoći svakom pojedincu u suštini pomogli i našoj zajedničkoj borbi za bolju budućnost. To je naša „ideologija“!


POKRET „TREĆI BLOK“

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.