субота, 22. јул 2017.

PROGLAS POKRETA „TREĆI BLOK“



Pozivamo građane Bosne i Hercegovine da jedinstvenom svegrađanskom političkom akcijom prije izbora 2018. godine iz temelja promijenimo političku stvarnost države i entiteta. Cilj je da narodi i građani BiH-e postignu PRVI OPŠTI KONSENZUS sa snagom da donese toliko željene promjene.

Danas je kristalno jasno da ključni problem ove države čine odnarođene, kriminalizovane i samožive političke „elite“ okupljene oko nekoliko centara moći primarno zaokupljenih sopstvenim interesima. Pomenuti centri moći gospodare budžetima, prirodnim i drugim resursima, institucijama i svim pretpostavkama društvenog bitisanja. I sve ono šta pripada građanima ove zemlje preusmjerili su u pravcu sopstvenog bezobzirnog bogaćenja, dok građani bukvalno gladuju.

Pokret „TREĆI BLOK“ ne prihvata vještački i manipulativno nametnutu opštu percepciju javnosti kako je u ovoj zemlji nemoguće proizvesti pozitivne promjene. Nemjerljive pozitivne promjene moguće je proizvesti jednom građanskom akcijom i zato javnosti prezentujemo konkretnu i realno provodivu IDEJU eliminisanja pomenutih centara moći iz političkog i institucionalnog djelovanja.

Naša ideja je da PROFILIŠEMO SPISAK IMENA POLITIČARA kojima građani BiH-e UVODE SANKCIJE. To konkretno znači da političari sa spiska ne mogu obavljati niti jednu funkciju na državnom i/ili entitetskom nivou.

Da bi ovaj spisak imena sankcionisanih političara dobio potreban legitimitet namjeravamo na nivou cijele države organizovati svegrađansku peticiju. Cilj je prikupiti preko pola miliona potpisa građana koji stoje na polazištu da sankcionisanim pojedincima ne treba dozvoliti vršenje javnih funkcija. Brojku od pola miliona potpisa odabrali smo zbog činjenice da istu niti jedan pojedinac ili politička stranka na izborima ne mogu dosegnuti. Takva peticija IMA LEGITIMITET kakav moraju poštovati i društveni subjekti ove zemlje, ali i međunarodne zajednice.

Zato je važno potpisivanje peticije organizovati u svim gradovima i naseljima BiH-e, da peticija dosegne zamišljenih pola miliona potpisa, ali i zbog činjenice da na taj način postižemo OPŠTI GRAĐANSKI KONSENZUS oko ključnog problema ove države.

Po okončanju akcije peticiju namjeravamo predati Parlamentarnoj skupštini BiH-e kao najvišem zakonodavnom i političkom tijelu zemlje. Međutim, sa rezultatima peticije upoznaćemo i entitetske parlamente, te javnost zemlje i svijeta.

Sa rezultatima peticije potrebno je upoznati oficijelna tijela međunarodne zajednice (UN, Savjet Evrope i dr.), te što veći broj država koje mogu uticati na promjene u našoj zemlji. Cilj je da međunarodna zajednica PRIZNA sankcije koje građani BiH-e uvode svojim političarima, te da iste POTVRDE kao međunarodni STAV.

Ovakvim unutrašnjim i spoljnim sankcijama možemo postići da političari sa spiska sankcionisanih uopšte ne učestvuju na izborima naredne godine. Pojedince koji decenijama razaraju ovu zemlju i njene građane možemo eliminisati iz samog izbornog procesa. I to je naš cilj. Sa druge strane pružamo mogućnost nekim novim ljudima da svoje ideje prezentuju građanima i za to dobiju podršku glasača. Međutim, ti novi ljudi i nove ideje zasigurno neće ići u pravcu onoga šta čine aktuelni politički cenrti moći i to upravo zbog svijesti da će se jednako tako suočiti sa građanskim sankcijama.

Pokret „TREĆI BLOK“ teži ka cjelovitim i provodivim rješenjima, pa smo tako osmislili i način profilisanja spiska političara kojima treba zabraniti vršenje javnih funkcija. Jednostavno, primjenom tehnoloških dostignuća, kreiraćemo veb-stranicu na kojoj će građani SAMI PREDLAGATI kandidate za sankcije, a potom i ELEKTRONSKI GLASATI. Pritom, namjeravamo postaviti niz ograničenja kakva služe za predupređivanje zloupotreba. Cilj je da građani sami nominuju i svojim NEGATIVNIM GLASOVIMA utvrde spisak političara ili osoba koji ćemo građanima ponuditi u pomenutoj peticiji.

U ovoj fazi realizacije predstavljene ideje obraćamo se građanima, političkim subjektima i specijalizovanim nevladinim organizacijama, da nam se PRIDRUŽE i pomognu u ostvarenju iste. Kako je prednje rečeno: cilj je da potpisivanje peticije izvedemo u cijeloj zemlji, tako da ne postavljamo nikakva ograničenja u pogledu dogovaranja i realizovanja ideje. U tom smislu otvoreni smo za sve nove ideje, prijedloge i promišljanja, pa i one kritičke kakvi ukazuju na moguće probleme ili štete.

Kao pokret posvećeni smo stvaranju pretpostavki bolje budućnosti ove zemlje i zato svoje ideje nudimo građanima PRVO radi što šire građanske rasprave i njihovog dodatnog usavršavanja, a potom i zarad realizacije u vidu PRVOG OPŠTEG KONSENZUSA u BiH-i.

Smatramo da je došlo vrijeme da se jednoj garnituri političara „zahvalimo“ na svemu šta su učinili državi, građanima i narodima, te da ih uputimo na „smetlište istorije“. Nakon toga cijenimo da će i organi krivičnog gonjenja mnogo lakše realizovati svoju funkciju u vidu procesuiranja odgovornih, oduzimanja nelegalno stečene imovine i uopšte uspostavljanja pravne države.


POKRET „TREĆI BLOK“

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.