четвртак, 8. септембар 2016.

BAKIROV „BRZ(oplet)I ODGOVOR“



Na policijsko-antiterorističkoj vježbi Federalne uprave policije, simboličkog naziva „Brzi odgovor 2016.“, Bakir Izetbegović je demonstrirao sopstvenu brzopletost i ništa više!


Niko od aktera „Hića abera“ ne priznaje da je današnji policijski „igrokaz“ u okolini Živinica u stvari odgovor na antiterorističku vježbu specijalnih policija Srbije i Srpske. Prema riječima direktora federalne policije Dragana Lukača u pitanju je „redovna aktivnost“. Sad, ako su mu redovne aktivnosti ovako brzopleto i traljavo organizovane, uz izostanak policijskih snaga iz tri entiteta sa hrvatskom većinom, moramo se zapitati: kakav bi bio njegov odgovor na neočekivane opasne situacije? Vjerojatno nešto slično onome kad Mevludin Jašarević u po Sarajeva divlja preko četrdeset minuta i sam sebe pita: „Pa gdje je više ta policija?“. Noge ga zabolile od dugog stajanja.


No, vježba je uspjela jer je tako zaključio njen „producent“ Bakir Izetbegović. Po Izetbegoviću Junioru demonstrirana je spremnost i opremljenost specijalnih snaga na kakve se Bošnjaci oslanjaju u ovim krejnje opasnim i teškim (geo)prilikama. Što se tiče „spremnosti“ znalci bi kazali da je je javnosti prezentovana vježba nivoa nečega šta se demonstrira prilikom kojekakvih policijskih praznika i to najčešće za publiku školskog nivoa. Kada je „opremljenost“ u pitanju vidjeli smo dva helikoptera, dva oklopnjaka, nekoliko džipova, jednog psa „napadača“ i dva snajpera (dvojica snajperista vide se na jednoj fotografiji).

 Sa tom količinom opreme i nije čudno što svi akteri negiraju bilokakvo kompariranje sa srpskom vježbom „Drina 2016.“ u kakvoj je prezentovano pet helikoptera, oko pedeset oklopnih vozila, borbeni čamac, nekoliko desetina specijalnih vozila, čopor pasa različitih namjena i štošta pride. Pri tom zamišljene situacije bile su mnogo komplikovanije, akcije koordiniranije, složenije i dinamičnije. Na kraju su demonstrirane i padobranske vještine. Šta reći? Možemo samo konstatovari sa su Srbi javnosti demonstrirali prilično širok diapazon vještina i opremljenosti. 

Kada to kompariramo sa „živiničkim odgovorom“ doista je nejasno izvorište Izetbegovićevog zadovoljstva. Priznao on to ili ne, objektivno možemo zaključiti da je Izetbegović spram srpske demonstracije vještine i moći odreagovao brzo, ali vrlo oskudno i traljavo. Dakle, brzopleto... na Nikolićevo i Dodikovo zadovoljstvo!


Na kraju moramo se zapitati i zbog čega je Dragan Čović eskivirao učešće hrvatskih specijalaca u ovom "Hića aberu"? U ozračju  trenutnih hrvatsko-srpskih odnosa i aktuelnih hrvatskih izbora možemo se nadati sličnoj demonstraciji vještina hrvatskih specijalnih jedinica. To je već domen "odgovora" u kakvom bi Čović mogao učestvovati. Znači, nakon ovakvog Bakirovog brzopletog "abera" bošnjački obraz mogu spasiti još jedino Zelene beretke sa svojom najavljenom vježbom. Primjećujem da su Zelene beretke na svojoj FB stranici istakle održavanje ove vježbe, ali nekako "sramežljivo" i skromno... kakva vježba - takve i objave.

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.