петак, 2. септембар 2016.

ŠOKANTNO: Muhamed Švrakić PONOVO započinje rat u Bosni!


Muhamed Švrakić ovih dana zastrašuje srpsku i zapadnobalkansku javnost  najavom masovne vojne vježbe pripadnika zloglasnih „Zelenih beretki“. Znate li da je u pitanju saučesnik u ubistvu (možda i sam egzekutor!?)  srpskog svata Nikole Gardovića? Može li jedan čovjek u istoj zemlji dva puta izazvati rat?

Švrakić kao tjelohranitelj Alije Izetbegovića


Piše: Borislav Radovanović

Posljednjih dana ime Muhameda Švrakića, prijeratnog "tjelohranitelja, vozača i bliskog čovjeka od povjerenja" Alije Izetbegovića (kako sam navodi), sve više intrigira javnost. U kontekstu antiterorističke vježbe specijalnih policija Srbije i Srpske ovaj aktuelni predsjednik Zelenih beretki najavio je sličnu „vježbu“ pripadnika ovog udruženja, uz zahtjev da im Oružane snage BiH ustupe potrebna sredstva. No, sporna policijska vježba za Švrakića i sljedbenike predstavlja tek izgovor ili povod, a stvarni motiv „zveckanja oružjem“ jeste najavljeni referendum Republike Srpske povodom Dana Republike.

Elem, ono šta se u početku činilo kao dnevno politikanstvo prerasta u ponašanje ozbiljnog društvenog ugrožavanja kakvim bi se institucije trebale ozbiljno pozabaviti. Kako sam Švrakić tvrdi, 01. septembra 2016. godine održan je sastanak „Odbora Zelenih beretki za krizne situacije u BiH“. Sastanku je prisustvovalo preko 70 ratnih komandanata Zelenih beretki iz cijele zemlje. Dakle, grupacija koja je sredinom 1991. godine započela pripreme za rat u BiH-i, koja je naredne godine i izazvala krvavi rat, ponovo se sastaje i bavi pitanjem „mira u zemlji“. Zastrašujuće, zar ne?

Ipak, u odnosu na samog Švrakića postoji gotovo zaboravljena priča o jednom referendumu i jednom ubistvu kakvi su 1992. godine direktno proizveli krvoproliće. Na dan „referenduma o nezavisnosti BiH“ ispred srpskih svatova staju četiri poznata sarajevska kriminalca: Ramiz Ćelo Delalić, Taib Torlaković, Suad Šabanović i pomenuti Muhamed Švrakić.

Kako su „Večernje novosti“ objavile 2005. godine Ćelo Delalić je svojevremeno priznao ubistvo koje nije počinio. Po ovom mediju: Delalić je „preuzeo“ ubistvo koje je počinio Muhamed Švrakić i to za novčanu nagradu dobijenu od njegovog oca – Emina Švrakića. Inače, Emin Švrakić je juna 1991. godine u Sarajevu predsjedavao osnovačkom skupštinom Zelenih beretki i smatra se jednim od najviših autoriteta ove zloglasne organizacije. Muhamed se, bar po medijskim navodima, hvalio ubistvom Gardovića i sam sebe prozvao „muslimanskim Gavrilom Principom“!

Da li je smrtonosni hitac u Nikolu Gardovića ispalio Delalić ili Švrakić suštinski jeste važno, no važnije je znati da su pomenuti kriminalci i ekstremisti napali ljude samo zbog njihove etničke opredjeljenosti. Prema svjedočenju Jovana Gardovića, sina ubijenog Nikole, Muhamed Švrakić je neposredno nakon ubistva (pred policijom!) na njega potegao automatsku pušku, prijetio mu i psovao srpsku majku.

Nije Švrakić tada ponio automatsku pušku u svrhu „demokratskog dijaloga“, nego da njome provodi volju svojih istomišljenika, koji su istog dana  na referendumu „odlučili o sudbini Bosne i Hercegovine“. U kontekstu učinjenog doista zastrašujuće zvuči kad Švrakić i slični traže oružje i „vojne vježbe“ i to povodom referenduma.  Mislim da je krajnje vrijeme da se institucije pozabave ovim „muslimanskim Principom“!


Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.