среда, 21. септембар 2016.

Javno pitanje ministru i direktoru policijeJavno pitam ministra Dragana Lukača i direktora policije Darka Ćuluma: da li je policajcima CJB Prijedor naređena upotreba sile prema građanima voljnim da me podrže u najavljenom štrajku glađu?Obavještavam javnost da sam dana 19.09.2016. godine preko CJB Prijedor uputio akt ministru Lukaču i direktoru Ćulumu u kom ih obavještavam da 28.09.2016. godine ispred zgrade CJB Prijedor započinjem štrajk glađu. Podsjetio sam ministra i direktora da sam mjesec ranije uputio im zahtjev za zaštitu zakonitosti i lične bezbjednosti povodom aktivnosti kakve trenutno preduzimam na planu sprečavanja kriminala i korupcije u institucijama Republike Srpske, i kakve sasvim razumljivo ugrožavaju članove moje porodice i mene lično. Pri tom sam apostrofirao njihovu krajnje neprimjerenu reakciju na moj prvotni zahtjev – zadužili su disciplinsku komisiju (znači: tri žene, nenaoružane državne službenice) da mojoj porodici i meni pruže fizičku zaštitu. Čestitam im na tome!

Javnosti je poznato da posljednjih godinu i po djelujem kao UZBUNJIVAČ koji ukazuje na teške oblike kriminala i korupcije unutar MUP-a i drugih institucija Republike Srpske, pa sve do najtežih oblika organizovanog kriminala u sprezi sa službenim licima državnih institucija. Godinama sam kao policijski operativac i kriminalistički inspektor preko nadležnih institucija i primjenom ovlaštenja suprotstavljao se najtežim i ponekad monstruoznim zločinima nad nevinim građanima, u kakvima su prednjačili pripadnici policije. Kad se sve to pokazalo neučinkovitim odlučio sam kao UZBUNJIVAČ animirti institucije nadležne za kontrolu rada policije i javnost protiv teških nezakonitosti, kriminala, korupcije, nepotizma i drugih društvenoopasnih ponašanja u strukturama policije. Najčešće od strane visokopozicioniranih službenih lica. Javnosti je poznato i to da sam zbog ovakvog ukupnog djelovanja konstantno i višestruko izlagan pokušajima likvidacija, napadima eksplozivnim napravama, nezakonitim progonima/postupcima, prijetnjama, ucjenama, pritiscima, poniženjima i ino. Moja porodica i ja gotovo devet godina živimo na način nedostojan čovjeka i trpimo nezapamćene posljedice, a samo zbog toga što sam svojevremeno zakonito i profesionalno radio posao za koji sam plaćen.

Nakon posljednjeg progona odlučio sam od nadležnih međunarodnih, državnih i entitetskih institucija zatražiti zaštitu kakva pripada uzbunjivačima. Problem je što vlast Republike Srpske uporno odbija donijeti zakon o zaštiti uzbunjivača. Takav zakon imamo na državnom i federalnom nivou, odnosno, Srpska je jedino društvo na tlu Evrope koje nema nikakav propis u domenu zaštite osoba koje ukazuju na kriminal i korupciju u institucijama. Žalosno! Međutim, Bosna i Hercegovina kao članica Savjeta Evrope preuzela je obavezu štićenja svojih građana od nezakonitih progona zbog njihovog ukazivanja na kriminalizaciju unutar institucija i to je osnov na koji se namjeravam pozvati na planu mojih budućih aktivnosti.

Kako sam prednje naglasio, o svojim namjerama obavijestio sam ministra Lukača i direktora Ćuluma, međutim dogodilo se nešto i za mene neočekivano. Načelnik CJB Prijedor Dalibor Ivanić je akt upućen ministru i direktoru policije „spustio“ dežurnoj službi Centra. Pravno i profesionalno neshvatljivo je da akt upućen ministri i direktoru policije neko zloupotrebljava na ovakav način, no to pitanje prepuštam da razriješe Lukač i Ćulum. Znači, načelnik Centra „informisao“ je policajce da ispred objekta Centra namjeravam izvoditi „bezbjednosno-interesantne aktivnosti“, spram kakvih bi policajci na dužnosti (valjda!?) trebalo da preduzimaju radnje u domenu policijskih ovlaštenja. Nije mi poznato šta je konkretno naređeno prijedorskim policajcima, međutim, uobzirivši brojna ranija ružna iskustva ozbiljno strahujem po sopstvenu bezbjednost.

Indikativno je da načelnik Dalibor Ivanić nije našao za shodno da me upita zbog čega protestvujem na ovako radikalan način samougrožavanja, kakve probleme imam ili kako mi pomoći. To mu očigledno nije bilo na pameti, ali se zato „revnosno“ dosjetio da moj protest prikaže kao „bezbjednosno-interesantan događaj“. No, šta očekivati od njega i sličnih njemu? Prošle godine sam deset dana slično štrajkovao glađu i (zamislite!) niko od vaskolikog ministarstva (sa nekoliko stotina načelnika!) nije našao za shodno da me bar upita zbog čega to činim. Sveukupne tadašnje reakcije MUP-a svode se na medijsku izjavu Gojka Vasića da mi ne bi trebalo davati medijsku pažnju jer bi tako „mogli pogoršati njegovo zdravstveno stanje“ (izjava dostojna Gebelsa). Potom su me prijavili Komunalnoj policiji, te osmog ili devetog dana štrajka pozvali hitnu pomoć. Pretpostavljam da su od komunalnih policajaca ili ljekara očekivali informaciju o tome zašto protestvujem.

Elem, ono od čega ponajviše strahujem i zbog čega pišem ovaj tekst jeste POTENCIJALNO UGROŽAVANJE NEVINIH GRAĐANA. Kada sam jula prošle godine ispred Centra slično štrajkovao na stotine građana mi je prišlo radi davanja podrške, postavljanja pitanja i drugih razloga. Strahujem da bi slične reakcije građana ovoga puta mogle biti protumačene kao „obojene revolucije“ ili slična „ugrožavanja“ institucija, te da to moglo ozbiljno ugroziti nevine i dobronamjerne građane. Ispred Centra stoji policajac naoružan automatskom puškom i ne bi trabalo „testirati“ njegove postupke spram naređenja izdatih od strane načelnika Ivanića.

Zato, unaprijed molim građane da mi ovoga puta ne prilaze, ni pojedinačno, a nikako u grupama, jer strahujem da bi to moglo biti protumačeno kao „obojena revolucija“ ili „opasnost po naš poredak“, te rezultirati upotrebom sile. Isto tako, zamoljavam novinare da svoj posao rade obazrivo obzirom da akteri ovih sumnjivih aktivnosti (Ivanić, Lukač, Ćulum i ini) ponajviše strahuju od medijske reakcije. Preporučujem novinarima da nakon 28-og svoj dolazak, bez obzira na razlog i povod, prethodno najave. Slično upozorenje upućujem i službenim licima institucija kojima sam već podnio prijavu za korupciju i koja eventualno imaju potrebu preduzimanja službenih radnji. Najbolje je da svoj dolazak najave (kako ne bi sa zebnjom gledali u policajca sa automatskom puškom).

Na kraju apostrofiram kako sam početak štrajka glađu tempirao spram datuma zakazane rasprave u disciplinskom postupku protiv mene (28.09. u 10,30 časova), i to nikako ne vežem za predstojeći referendum ili potonje izbore. Nisam ja zakazao raspravu za ovaj termin, nego disciplinska komisija! No, povišene političke tenzije i trenutna destabilizacija mogle bi „uniformisanim kriminalcima“ poslužiti kao izgovor ili osnov za primjenu nasilja prema građanima ili novinarima, zbog čega unaprijed apelujem na „distanciranje“ i obazrivost.

Pojedini policijski moćnici odlično znaju sa kakvim dokazima raspolažem i sa kakvim posljedicama ih namjeravam suočiti, zbog čega su ozbiljno uzdrmani i spremni na sve. Zato građanima savjetujem da od 28., pa nadalje, izbjegavaju prostor ispred zgrade CJB Prijedor, a posebno zadržavanje u mojoj blizini. Moguće je da ću zbog ovakvih postupaka Ivanića i sličnih protest upriličiti na gradskom trgu ili nekom drugom „manje opasnom mjestu“, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.ZABRANJENI ANALITIČAR

Borislav Radovanović
Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.